אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גילה שוקל להגביל את אחזקות נובל ודלק בחברות גז אחרות צילום: עומר מסינגר

בלעדי לכלכליסט

גילה שוקל להגביל את אחזקות נובל ודלק בחברות גז אחרות

הממונה על הגבלים עסקיים בוחן אפשרות להגביל את שותפויות הגז הגדולות ברכישת יחידות השתתפות בחברות אחרות, כך שלא יוכלו להשפיע על הניהול בהן. הצוות הבין־משרדי שעוסק בארגון משק הגז עשוי לדחות את המלצותיו לממשלה הבאה

23.02.2015, 06:55 | ליאור גוטמן

בעוד משרדי הממשלה עמלים למצוא מתווה מוסכם לארגון מחדש של משק הגז הטבעי, רשות ההגבלים העסקיים מתחילה לחשוב על היום שאחרי, שבו תידרש לטיפול בדואופול דלק ונובל אנרג'י. ל"כלכליסט" נודע שהממונה על הגבלים עסקיים פרופ' דיויד גילה הנחה את צוותו לבחון אפשרות להגביל את דלק ונובל ברכישה עתידית, באופן מלא או חלקי, של יחידות השתתפות בחברות גז אחרות.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר ברכישה של יחידות השתתפות בחברות רציו, ישראמקו ודורגז או בכל שחקן אחר שייכנס במקומן למאגרי כריש, תנין או תמר (אם ייסחר בישראל), וברמה שהופכת חלק מהחברות לבעלות עניין, כלומר כאלה שיכולות להשתתף בניהול שותפויות הגז או להשפיע על קבלת ההחלטות שם.

אתמול פורסם ב"כלכליסט" שהחברות הפניקס ואקסלנס, שבשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, רכשו ביום חמישי האחרון יחידות השתתפות ברציו, שמחזיקה ב־15% ממאגר לווייתן. עצם הרכישה הפכה אותן לבעלות עניין, כלומר לבעלות אפשרות להשפיע בעקיפין על ניהול החברה, לרבות אפשרות לקבל החלטות על תמחור הגז, או על זהות לקוחות עתידיים.

המהלך הפתיע את אנשי הרשות, מכיוון שבימים אלה מתגבש הסדר ממשלתי משותף בין משרד האנרגיה, משרד האוצר, ראש הממשלה ורשות ההגבלים עצמה לדילול חלקן של דלק (דילול מלא) ונובל אנרג'י (דילול חלקי) במאגר תמר, מאגר הגז היחיד הפעיל כיום בישראל.

קידוח תמר, צילום: אלבטרוס קידוח תמר | צילום: אלבטרוס קידוח תמר, צילום: אלבטרוס

למרות כוונת הדילול והרצון לצמצם את השפעת החברות על משק הגז לא סגרו ברשות את הפרצה שמאפשרת למי מהחברות לרכוש יחידות השתתפות במקביל או לאחר דילול חלקן במאגרים. כך נוצר מצב שבו יד רגולטורית אחת כופה על הדואופול דלק־נובל לדלל את חלקו במאגרים, והיד השנייה מאפשרת רכישת השפעה בחברות גז אחרות שנשארו במאגר ולא דיללו את אחזקותיהן.

מרשות ההגבלים העסקיים אישרו את הבדיקה ומסרו: "הנושא ייבחן בעתיד לנוכח ההתפתחויות במבנה משק הגז".

בתוך כך, כאמור, הצוות הבין־משרדי אמור לגבש נייר הסכמות לארגון משק הגז בארץ עד יום רביעי הקרוב, והסברה הרווחת שם היא שאם שוב יישארו מחלוקות פנימיות, המדינה תציג נייר מסגרת בלבד שאמור לחייב את הממשלה הבאה להשלים את המתווה.

בחברות הגז כבר הודיעו שלא יחתמו על נייר הסכמות או מתווה שיחייב את הממשלה הבאה, מכיוון שמדובר בהבטחות שאין להן כיסוי.

בתוך כך, בכירי משרדי הממשלה המשיכו אתמול את סבב הפגישות עם חברות הגז השונות, ומי שנכללו בסבב הפעם הן ישראמקו ונובל אנרג'י האמריקאית. הבוקר יתקיים סבב שיחות שני, שהמטרה שלו היא להגיע להסכמות רחבות ככל האפשר על שינוי מבנה משק הגז.

מי שממשיכה להתעקש שלא ייגעו בנכסיה היא נובל אנרג'י האמריקאית. כפי שדווח ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, היא הודיעה שהיא מתנגדת לשיווק בנפרד (כל שחקן ביחס לחלקו באחזקות) של גז ממאגר לווייתן ולדילול חלקה במאגר תמר.

לפיכך בהיעדר נחישות ממשלתית הצוות הבין־משרדי עלול לסגת זו הפעם השלישית מהמתווה שהוצג לתקשורת רק בשבוע שעבר.

הנסיגה הראשונה היתה מרצון לדלל את חלקה של נובל לפחות מ־5% ממאגר תמר (כיום 36%), כדי שלא תוכל להתערב בעסקאות מקומיות, והנסיגה השנייה היתה מתוך רצון שנובל תדלל את חלקה בלווייתן או לחלופין לא תמכור גז למשק הישראלי בכלל.

לא ברור כיצד שלוש חברות (דלק, רציו ונובל) יפעלו יחדיו לפיתוח מאגר לווייתן בעלות של 7 מיליארד דולר, ורגע לאחר שהוא יהפוך למסחרי הן יחלו להתחרות זו בזו (כל אחת תמכור את חלקה).

אם לא די בכך, צנרת ההולכה תישאר בבעלות משותפת ועוד תאפשר כניסה חופשית (open access) למי שירכוש מנובל ודלק את מאגרי הגז הקטנים כריש ותנין שהמדינה כופה עליהן למכור.

לפיכך המדינה מוכנה לוותר על דרישות שנובל מתקשה איתן בהסכם (דילול חלקה בתמר ואולי אפילו שיווק מפוצל), בתנאי שהיא תראה דמי רצינות ותציג הזמנה קיימת לאסדת גז ללווייתן בעלות של כ־2 מיליארד דולר.

אישור זה ישכנע את המדינה שנובל אנרג'י אכן מתכננת לפתח את מאגר לווייתן, מה שיוביל אולי להקלות אחרות.

תגיות