אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא רק ארה"ב: לכמה עוד מדינות בעולם יש ריבית שלילית? צילום: שאטרסטוק

זווית אחרת

לא רק ארה"ב: לכמה עוד מדינות בעולם יש ריבית שלילית?

בנקים מרכזיים רבים נאלצו להוריד ריביות לרמות נמוכות במיוחד בתקופת המשבר הפיננסי. הנה מה שחושב על זה אחד הכלכלנים הבכירים בעולם

23.02.2015, 12:46 | גרייס חנאוי

השבוע בפרויקט המשותף של "כלכליסט" ובית ההשקעות IBI: איך קרה שכ-90% מהמדינות המתועשות מעגנות בתוכן ריבית שלילית או אפסית. 

קראו עוד בכלכליסט

בישיבת ועדת השוק האחרונה של הפדרל ריזרב, פקידי הבנק המרכזי ציינו שהם מרגישים בנוח להשאיר את שיעור הריבית בסביבתו האפסית לפרק זמן ממושך יותר כאשר הכלכלה צומחת לאט ושיעורי האינפלציה נשארים נמוכים.

בנקים מרכזיים רבים ברחבי העולם הורידו ריביות לרמות נמוכות במיוחד בתקופת המשבר הפיננסי במאמץ להמריץ את הצמיחה. כשדיוויד רוזנברג, כלכלן קנדי ראשי בגלוסקין שף נשאל מה התרשים החשוב ביותר בעולם, הוא הציג את התרשים הבא:

 

 

 

"אני לא יודע אם להרגיש טוב או שלא בנוח מהעובדה ש- 90% מהכלכלות המתועשות בעולם מעוגנות בשיעורי ריביות אפסיים או שליליים", אמר רוזנברג. "ברמה אחת זה צריך להיות תומך נכסי סיכון וברמה אחרת זה מסמל איך משקיעים סולידיים ובנקים מרכזיים רואים את העולם - דפלציה בתקופה של שיעורי ריבית נמוכים במיוחד הוא בהחלט לא בונה אמון".

 

דפלציה היא מפלצת מפחידה. כששוק נמצא בדפלציה, המחירים יורדים וכח הקנייה גדל. היא יוצרת מעגל סחרור שקשה לצאת ממנו. מצב של ירידת מחירים הוא מצב שאינו רצוי למשק. הוא מהווה תמריץ לצרכנים לדחות קניות ככל האפשר כי יהיה יותר זול. הדבר גורם לקיפאון כלכלי וגורם בסופו של דבר לירידת מחירים חדה יותר.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
לבנקים המרכזיים לא מעניין כלכלה, או אינפלציה, אלא מילוי כיסי חבריהם הבנקאים
ואסביר- הבנקים המרכזיים מחלקים כסף חינם לבנקים המסחריים, תוך השערה/כוונה/הנחה שהבנקים המסחריים יתנו הלוואות לכלכלה היצרנית, ובכך יביאו להנעת הכלכלה. מה עושים הבנקים המסחריים עם הכסף שקיבלו (ומקבלים) בחינם ? מריצים איתו מניות. הרצת מניות מניבה רווחים מהירים (על הנייר). מאותם רווחים (מדומיינים - על הנייר), מחלקים הבנקים המסחריים בונוסים למנכל, לסמנכל, לסמנמנכל, ואפילו לסמנמנמנמנמנמנמנמנמנמנמנכל. אפילו סנט שחוק אחד לא מגיע לכלכלה היצרנית. את הסכיו שנתנו הבנקים המרכזיים בחינם לבנקים המסחריים, היו יכולים לתת בחינם לממשלות. מה היו עושות הממשלות אם הכסף הזה, במידה והיו מקבלות כסף בחינם ? היו בונות תשתיות חדשות, מתחזקות תשתיות קיימות, מקימות כיתות לימוד, משקיעות במחקר ופיתוח - או במילים אחרות ---- מעסיקות אנשים ---- !!!! אנשים שעובדים, מקבלים משכורת. אנשים שמקבלים משכורת קונים דברים. כשאנשים קונים דברים יש ביקוש, והמחיר עולה, ואיתו גם האינפלציה. סביר להניח שאם אני ראיתי את התהליך הזה, גם בבנקים המרכזיים ראו אותו. סביר גם להניח שהם ראו שזה מה שקורה, כבר בחודשים הראשונים של ה"הקלה הכמותית". עצם זה שהם ממשיכים לתת כסף לבנקים המסחריים, שבתורם, מריצים מניות, ולא מזיזים במילימטר את הכלכלה, מעיד על כך שהכלכלה ו/או האינפלציה לא מעניינת את הבנקים המרכזיים. מעיד על כל שכל מה שמעניין את הבנקים המרכזיים, זה לנפח את כיסי חבריהם הבנקאים.
23.02.15