אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיאים נועדו להישבר: נאסד"ק נושק לשמים ובהלת הגיוסים בעיצומה צילום: איי אף פי

שיאים נועדו להישבר: נאסד"ק נושק לשמים ובהלת הגיוסים בעיצומה

מדד נאסד"ק כמעט ונוגע בשיא שלא נראה מאז שנת 2000 והגיוסים לא מאחרים להגיע. שלוש חברות ישראליות כבר גייסו בארה"ב 52 מיליון דולר מתחילת השנה, ועוד 13 חברות ישראליות הגישו תשקיף

24.02.2015, 06:54 | ניר צליק

שנת 2015 מסתמנת כשנה היסטורית עבור מניות הטכנולוגיה שנסחרות בארה"ב. בימים אלו נושק מדד נאסד"ק לרף 5,000 הנקודות — שיא בו לא נגע המדד מאז שיא ימי בועת מניות האינטרנט במרץ 2000.

קראו עוד בכלכליסט

מעל לעשור לקח למניות האמריקאיות להתאושש ולמשקיעים לחזור ולהאמין כי המודלים העסקיים של חברות חלום יכולים לעבוד. רמת השיא הנוכחית ממשיכה את המגמה החיובית שאפיינה את המדדים האמריקאים לאורך מרבית 2014 שהסתיימה בעליות דו־ספרתיות במרביתם, נאסד"ק בלט גם אז בקפיצה של 13%. השיאים שרשמו המדדים בוול סטריט ב־2014 שימשו קרקע פורייה לגיוסים עם 275 חברות שגייסו בסך הכל 85 מיליארד דולר בשוקי ההון האמריקאים. גם חברות ישראליות רבות ניצלו את הגאות בשנה החולפת: 14 חברות השלימו הנפקה ראשונית וגייסו 2 מיליארד דולר, ובתוספת ההנפקות המשניות הסתכם סכום הגיוסים של הישראליות בארה"ב ביותר מ־3 מיליארד דולר.

ביומד תחילה

הציפייה כעת היא שבאופן מסורתי עם העליות והשיאים, יגיעו גם ההנפקות. בינתיים, למרות הנתונים החיוביים, נראה שעונת ההנפקות נפתחה באטיות יחסית, כשרק שלוש חברות ישראליות השלימו גיוסי הון ראשונים בארה"ב מתחילת 2015. שלוש החברות הישראליות שגייסו ב־2015 עד כה בארה"ב הן חברות ביומד. החברה הראשונה שגייסה היתה אלקוברה שפיתחה תרופה להפרעות קשב. אלקוברה השלימה בינואר הנפקה שלישית וגיוס של 26 מיליון דולר. אחריה גייסה רדהיל, חברת פיתוח התרופות הישראלית, 14 מיליון דולר. רדהיל נסחרת בתל אביב לפי שווי שוק של חצי מיליארד שקל. האחרונה לגייס לעת עתה היא צ'ק קאפ, החברה המפתחת גלולת אבחון למחלות המעיים, שהשלימה הנפקה של 12 מיליון דולר לפי שווי של 70 מיליון דולר.

בסך הכל גייסו בבורסות האמריקאיות מתחילת השנה 24 חברות בסכום כולל של 3.9 מיליארד דולר — זאת לעומת 37 חברות בסכום כולל של 7 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. כמו כן, מספר התשקיפים לקראת הנפקה שהוגשו נמוך לעומת התקופה המקבילה ב־2014 — 27 לעומת 54 בהתאמה.

בימים האחרונים נראה כי מכונת ההנפקות מעלה הילוך. בצינור ההנפקות הישראליות נמצאות כרגע לא מעט חברות ושמות חדשים מצטרפים לרשימת ההמתנה כמעט מדי יום. שבע חברות כבר הגישו תשקיפים, עבור שש מתוכן מדובר בהנפקה ראשונה. כמו כן שלוש חברות ביוטק שנסחרות בתל אביב, הגישו תשקיף להנפקה בנאסד"ק.

לן רוזן, מנכ"ל ברקליס ישראל, אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי "2014 היתה שנת שיא בתחום ההנפקות. 2015 התחילה בצורה שקטה יותר, אין ספק בכך. יש לזה סיבות רבות, אבל אנחנו בטוחים בכך שהשוק יתחזק לאורך הזמן ויש צבר עסקאות חזק". עוד אמר רוזן כי "ב־2014 השוק היה חם מאוד מבחינת הנפקות ישראליות, וב־2015 אני מצפה שתהיה שנה מעט פחות חזקה, עם 5–10 הנפקות ישראליות. זה מספר סביר. עם זאת, עדיין מוקדם לקבוע כי אנחנו רק בפברואר. מה שחשוב הוא ששוקי המניות חזקים כרגע והמדדים נמצאים בשיא, וזה תנאי הסף לשוק הנפקות חזק".

מקום גם לירוקות

אחת החברות המעניינות שנמצאות בדרך למבחן של המשקיעים האמריקאיים ואינה נמנית עם הזן הרגיל של חברות ישראליות שפועלות בתחום הביוטק או סייבר, היא סולאר אדג' (SolarEdge). בסוף השבוע האחרון הגישה סולאר אדג' תשקיף לפיו היא מבקשת לגייס 125 מיליון דולר. ההערכות הן כי הגיוס יתבצע לפי שווי של חצי מיליארד דולר. סולאר אדג' הוקמה ב־2006 על ידי גיא סלע, המשמש כמנכ"ל ויו"ר החברה, והיא עוסקת במערכות העוזרות לשיפור ניצול האנרגיה הנספגת מפאנלים סולאריים, כמו גם בבקרה מרחוק בפאנלים סולאריים.

פאנלים סולריים, צילום: סולאר מילניום פאנלים סולריים | צילום: סולאר מילניום פאנלים סולריים, צילום: סולאר מילניום

בששת החודשים האחרונים של 2014 רשמה החברה הכנסות של 140.3 מיליון דולר לעומת 58.1 מיליון דולר בלבד בתקופה המקבילה. החברה רשמה רווח נקי של 5.9 מיליון דולר לעומת הפסד של 13.1 מיליון דולר בתקופה המקבילה. את השנה הפיסקאלית שהסתיימה ביוני 2014 סיכמה החברה עם הכנסות של 133.2 מיליון דולר לעומת 79 מיליון דולר ב־2013, וההפסד הסתכם ב־21.4 מיליון דולר לעומת 28.2 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב־2013.

מאז הקמתה הושקעו בחברה 135 מיליון דולר. מחזיקי המניות הגדולים הם הקרנות אופוס, ג'נסיס ופקוון, המחזיקות ב־14.6% כל אחת, לייטספיד (11.5%), נורווסט (10.6%), ורטקס (5.9%) ו־ORR (5.5%). גיא סלע, המנכ"ל והמייסד, מחזיק ב־2%.

מלבד סולאר אדג' שתי חברות ישראליות קטנות יותר כבר הגישו תשקיפים: סטדימד (SteadyMed) שפיתחה משאבות להעברת תרופות בצורה רציפה רוצה לגייס עד 55 מיליון דולר; וננו טקסטיל הקטנה, שפיתחה בדים אנטי־בקטריאליים, רוצה לגייס 3 מיליון דולר מעבר לדלפק לפי שווי של 11 מיליון דולר.

סטדימד, שהוקמה ב־2005 תחת החממה של קבוצת רד, היא היום חברה אמריקאית כמעט לחלוטין. סטדימד צפויה להנפיק בעזרת שני החתמים וולס פארגו ו־RBC, כש־JMP ישמש כחתם המשנה. החברה פיתחה מכשיר המיועד להעברת תרופות. המוצר המוביל שלה הוא תרופת טריוונט למחלה בשם PAH. כוונת סטדימד היא להגיש את מוצר החברה לאישור ב־2015 בתקווה להתחיל את המסחור ב־2016. הפסדי החברה הסתכמו ב־19 מיליון דולר ב־2014 לעומת 7.9 מיליון דולר ב־2013 ולחברה עדיין אין הכנסות.

מובילאיי לסיבוב שני

אחת ההנפקות המהותיות יותר שצפויות השנה היא ההנפקה המשנית של מובילאיי, שהגישה תשקיף למכירת מניות בהיקף של עד 500 מיליון דולר מהמשקיעים הקיימים בחברה. מובילאיי, שהוקמה ב־1999 ופיתחה מערכת למניעת תאונות, גייסה 890 מיליון דולר לפי שווי של 5.3 מיליארד דולר לפני חצי שנה. בין בעלי המניות של החברה שעשויים להשתתף במכירת המניות נמצאים גולדמן סאקס (12.1%), קרן פידליטי (7.5%) ואנטרפרייז הולדינגס (6.7%). אמנון שעשוע, ממייסדי החברה, מחזיק ב־9.1% ואילו זיו אבירם, שותפו לניהול ולהקמת החברה, מחזיק ב־9.2%. שווי השוק של החברה עומד היום על 5.45 מיליארד דולר.

המערכת של מובילאיי המערכת של מובילאיי המערכת של מובילאיי

חברות נוספות שעשויות להנפיק השנה הן סיילנסיד שהגישה תשקיף לגיוס של 36 מיליון דולר לפי שווי של 120 מיליון דולר כבר בשנה שעברה; פוליפיד שנמצאת בימים אלה ברוד שואו לקראת ההנפקה לגיוס של 25 מיליון דולר לפי שווי של כ־100 מיליון דולר; מאפי פארמה שנכשלה בשנה שעברה בגיוס של 20 מיליון דולר לפי שווי של 120 מיליון דולר; ואינטק פארמה, שפיתחה טכנולוגיה להעברת תרופות ונסחרת לפי שווי של 153 מיליון שקל. איתמר מדיקל, שפיתחה מכשיר לבדיקת הפרעות שינה, גם צפויה לגייס 40–50 מיליון דולר בנאסד"ק. שווי החברה עומד כיום על 330 מיליון שקל. ביוקנסל הודיעה גם היא על הכוונה לבצע הנפקה, וההערכות הן כי היא תגייס 20–30 מיליון דולר.

בין החברות הנוספות שצפויות לבצע הנפקה אך טרם הגישו תשקיף נמצאות טראקואט, שפיתחה טכנולוגיה להעברת תרופות, וקורנית, חברת הדפוס לטקסטיל. הנפקת השנה צפויה להיות של אאוטבריין, המספקת המלצות לתוכני קריאה לגולשים, שהגישה תשקיף חסוי לקראת ההנפקה בנאסד"ק. ההערכות הן כי החברה תונפק לפי שווי של מיליארד דולר. 

תגיות