אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ההגבלים העסקיים דוחה את הדיון על מונופול הגז לממשלה הבאה צילום: עומר מסינגר

בלעדי לכלכליסט

רשות ההגבלים העסקיים דוחה את הדיון על מונופול הגז לממשלה הבאה

ההחלטה התקבלה אתמול לאחר מו"מ מרתוני מול חברות הגז שלא הוביל לפריצת דרך. לפיכך, הרשות תשהה את הגשת הטיפול במונופול הגז לעיונו של ביה"ד להגבלים עסקיים כדי למצות את מהלך השיחות מול חברות הגז

24.02.2015, 11:58 | ליאור גוטמן

הרשות להגבלים עסקיים החליטה להשהות את הגשת הטיפול במונופול הגז עד לכינון הממשלה הבאה, כך נודע ל"כלכליסט". 

ההחלטה התקבלה אתמול (ב') לאחר מו"מ מרתוני מול חברות הגז שלא הוביל לפריצת דרך. לפיכך, רשות ההגבלים העסקיים תשהה את הגשת הטיפול במונופול הגז לעיונו של בית הדין להגבלים עסקיים כדי למצות את מהלך השיחות מול חברות הגז.

קידוח תמר, צילום: אלבטרוס קידוח תמר | צילום: אלבטרוס קידוח תמר, צילום: אלבטרוס

בשבועות האחרונים מקיים צוות ממשלתי (אוצר, רה"מ, אנרגיה) מו"מ מול חברת הגז בניסיון להביא לפשרה בכל הקשור לטיפול במונופול הגז. הניסיון להגיע לפשרה נובע מהכרזת הממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דיויד גילה שהוא מתכוון להכריז על חברות דלק ונובל אנרג'י האמריקאית כבעלי הדסר כובל בשל האחזקות הצולבות שלהן במאגרי הגז תמר ולווייתן.

המו"מ נוהל בשיתופו ותחת עינו הפקוחה של גילה, ובשבוע האחרון אף הושגה טיוטת מתווה ממשלתי שכוללת שני מהלכים - פתרון קצר טווח ופתרון ארוך טווח - ליצירת לתחרות במשק הגז.

הפתרון קצר הטווח כלל יציאה של דלק ממאגר תמר (31.25%) ודילול אחזקותיה של נובל אנרג'י שם לרמה שלא נקבעה (הערכות עד 10%), כך שמי שיווק את הגז תהייה רק ישראמקו.

הפתרון ארוך הטווח כולל פיצול השיווק של הגז ממאגר לווייתן (כל חברה ביחס לחלקה) כך שהשיווק משם יעשה על ידי 3 חברות במקביל - נובל דלק ורציו. עוד נקבע שמאגרי כריש ותנין ימכרו לשחקן חדש שישווק גז במקביל לכל השחקנים בשוק, כאשר המהלך המשלים הוא יצירת פיקוח על מחיר הגז וסביב 5 עד 5.5 דולר ליחידת אנרגיה.

נובל אנרג'י סירבה לקבל את מתווה התוכנית ואילו דלק סירבה למכור את אחזקותיה במאגרי הגז הקטנים כריש ותנין. לפיכך, ההחלטה שהתקבלה אתמול, לאחר סבב שיחות מתיש לתוך הלילה מול חברות הגז ובין אנשי הצוות הבינמשרדי, היא שגילה לא יגיש את הבקשה להכרזה על הסדר כובל בתקופה הקרובה, והוא ידחה את הטיפול בנשוא עד למיצוי מהלך השיחות מול חברות הגז כדי להשיג את הפתרון הטוב ביותר שניתן למשק הישראלי, כזה שיבטיח מצד אחד תחרות ומצד שני לא יעכב פיתוח מאגרים חדשיםץ 

ממשרד הממונה על ההגבלים נמסר כי "הממונה ים דוחה את פרסום הקביעה לגבי סוגיית ההסדר הכובל בתחום הגז הטבעי למשך חודשיים, לאור התגייסות משרדי הממשלה ונכונות הצדדים לחתור לפתרון הבעיה התחרותית על בסיס המתווה הממשלתי. צוותי העבודה המשותפים ימשיכו בזמן זה לעבוד על מתווה מוסכם לפתרון המשבר".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
המתחרים ביינתים סוגרים חוזים "וגונבים" לנו את כל הלקוחות, עיסקאות שהיו
צריכות להיעשות לפני שנתיים עדין לא נעשו ולא יעשו משום שכבר אחרים סגרו חוזים. אם בממשלת נתניהו האולטרה קפיטליסטית לא הושגה התקדמות בעניין יצוא הגז כאשר אנו כבר בשנת 2015 כנראה שגם לא תושג התקדמות בממשלה הבאה וביינתים , שוב, מתחרים "גונבים" לנו עוד ועוד לקוחות. איזו חברת אנרגיה בינלאומית תתקרב למדינת ישראל ותשקיע בה הון עתק כאשר הסיכון הוא כה גדול ? יש פרוייקטים אחרים שממתינים לאותן חברות עם תשואות נאות יותר וסיכון נמוך יותר בעולם בכלל ובאגן הים התיכון בפרט.
מנטוס  |  24.02.15
4.
חברות הגז צריכות ליזום פניה לבית הדין להגבלים עסקיים
ולבקש פסק דין הצהרתי שיקבע שפעולתן נעשתה בהתאם לחוק ולממונה אין עילה כלשהי נגדן. אמנם מדובר בבקשה חריגה - ולפיכך עליהן לנמק את הפניה בכך שמעשיו של הממונה גורמים להן נזק למרות שאינו נוקט בשום צעד משפטי פורמלי. ע"י כך לאלץ אותו לנמק את מעשיו בפני בית משפט - או לשתוק ולהסכים שהם יקבלו פסק דין הצהרתי שיחסום כל פעולה עתידית שלו לגבי מעשי העבר (וחלק מהמעשים נעשו לפני יותר משבע שנים וחלה עליהם התיישנות). אין לממונה קייס והוא מפזר ספינים מפה ועד הודעה חדשה. הוא לא הולך לבית הדין כי יפסיד. בינתיים יוצר אי-ודאות שגורמת לזעזועים בשווקים כי אנשים לא מבינים במה מדובר ולא מבינים את המצב מבחינה חוקית.
ירון  |  24.02.15