אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק מתקופת האימפריה מאפשר לעשירי בריטניה להתחמק מתשלום מס צילום: בלומברג

חוק מתקופת האימפריה מאפשר לעשירי בריטניה להתחמק מתשלום מס

פרצה בחוק מהמאה שעברה מאפשרת לאזרחים בריטים לקבל מעמד שפוטר אותם מתשלום מס על הכנסותיהם מחוץ לגבולות הממלכה. בין הנהנים מהפטור גם מנכ"ל בנק HSBC, שרשימת החשבונות הסודיים של לקוחותיו בשוויץ נחשפה בחודש שעבר

04.03.2015, 09:01 | שירות כלכליסט

עשירי בריטניה נוהגים לנצל פרצה בת מאה שנה בחוק כדי להתחמק מתשלום מסים על הכנסות מחוץ לממלכה — על כך דיווח "הניו יורק טיימס". התפוצצות פרשת החשבונות הסודיים בשלוחה השוויצרית של ענק הבנקאות הבריטי HSBC הפנתה זרקור לשיטות שבאמצעותן מפחיתים עשירי הממלכה את תשלומי המס שלהם.

קראו עוד בכלכליסט

ב־15 השנים האחרונות גדל ב־22% מספר האזרחים הבריטיים שמשיגים לעצמם מעמד של "נון־דום" (Dom־Non), כלומר, אזרחים שמעונם הקבוע נמצא מחוץ לבריטניה. כיום מגיע מספר האזרחים במעמד זה ל־130 אלף.

 

יותר מאשר במקלטי מס

 

הדרך לקבלת המעמד עוברת בפרצה שנפרצה בחוקי המיסוי הבריטיים בתקופת המלך ג'ורג' החמישי. בשנת 1914 העביר שר האוצר דאז לויד ג'ורג' תקציב שבתוכו סעיף שפוטר את אזרחי בריטניה שמתגוררים במושבות האימפריה מתשלום מס על הכנסות ונכסים, כדי למנוע מצב של תשלום מס כפול - ללונדון ולשלטון הממונה מטעם הממלכה במושבה.

האימפריה הבריטית ירדה מאז מגדולתה אך החוק עודנו שריר וקיים. כיום חלה חבות המס בבריטניה על תושבים בין שהם אזרחי הממלכה ובין שלא. הפרצה בחוק מהמאה שעברה מאפשרת הן לתושבים שאינם אזרחים והן לאזרחים שעומדים בקריטריונים של הפטור להימנע מתשלום מס על הכנסות שמגיעות מחוץ לגבולות בריטניה.

כל שעל האזרחים לעשות כדי לקבל מעמד נון־דום שמקנה את הפטור הוא להוכיח שאחד מאבותיהם נולד מחוץ לבריטניה, או לחלופין, להוכיח שהם תושבי מדינה אחרת ושבכוונתם לשוב לשם בטווח זמן נראה לעין. הכללים האלו תקפים גם לתושבי בריטניה שאינם אזרחים, וזו אחת הסיבות שלונדון הפכה לעיר פופולרית למגורים לעשירי העולם.

הדרך הפשוטה ביותר לעשות זאת היא לרכוש דירה במושבה לשעבר כדי לבסס את הטענה.

"האזרחים במעמד נון־דום כיום אינם אזרחי האימפריה אלא אזרחי העולם", אמר ל"ניו יורק טיימס" ריצ'רד ברוקס, מפקח מס לשעבר ומחבר הספר "שוד המס הגדול". "הפרצה במס הפכה למגנט לאולטרה־עשירים מכל מקום, ממזרח אסיה ועד רפובליקות ברית המועצות לשעבר", ציין ברוקס.

רואה החשבון ריצ'רד מרפי שכותב את הבלוג בענייני מיסוי Tax Research UK, הסביר ל"ניו יורק טיימס" ש"יש כיום המון אנשים עשירים מאוד שמשתמשים בבריטניה כמקלט מס. למעשה, יש כיום יותר אנשים במעמד נון־דום מאשר אזרחים בריטיים שחיים במקלטי מס כמו האי ג'רזי".

בין האזרחים במעמד נון־דום נמצא גם סטוארט גוליבר, מנכ"ל בנק HSBC. גוליבר רשום כתושב הונג קונג, שבה הוא עבד במשך שנים ארוכות, והצהיר בפני רשויות המס בבריטניה כי בכוונתו לשוב לשם בערוב ימיו.

מנכ"ל HSBC סטוארט גוליבר. מתגעגע להונג קונג, צילום: בלומברג מנכ"ל HSBC סטוארט גוליבר. מתגעגע להונג קונג | צילום: בלומברג מנכ"ל HSBC סטוארט גוליבר. מתגעגע להונג קונג, צילום: בלומברג

 

יש גם תומכים

 

ואולם, ישנם בריטים שטוענים כי הענקת מעמד נון־דום לעשירים באה עם שכר בצדה. המצדדים במדיניות המס המקלה הזו טוענים כי בריטניה מפיקה תועלת מהמעמד המיוחד שהיא מעניקה לחלק מעשיריה, שכן זה מעודד אותם להישאר בתחומה ולהוציא כספים.

עוד טוענים תומכי המדיניות כי אין זה דבר של מה בכך כאשר מדובר באנשים שיכולים לבחור להתגורר במקומות אחרים שנחשבים כמקלטי מס דוגמת שוויץ או דובאי. "מעמד הנון־דום מעודד עשירים לחיות בבריטניה ולהביא לכאן את הכסף שלהם, זה דבר טוב לכלכלה", אמר ל"ניו יורק טיימס" פטריק סטיבנס, חוקר מדיניות מס בארגון Chatrtered Institute of Taxation.

דיוויד לויד ג דיוויד לויד ג'ורג'. זכור בארץ לטובה דיוויד לויד ג

לדברי התומכים בהשארת הפרצה בעינה, סגירתה באמצעות חוק שמבטל את ההטבות של בעלי מעמד נון־דום תסב נזק לממלכה. התושבים שנהנים מהמעמד הזה, מסבירים התומכים, לא מוציאים כסף רק על קניות ובילויים, אלא גם בונים עסקים בבריטניה ומעסיקים עובדים שמשלמים מסים ומעשירים בכך את קופת הממלכה.

שר האוצר שעורר את המהומה

נוסף על היותו שר האוצר שאחראי לחקיקת המס מעוררת המחלוקת, שמו של דיוויד לויד ג'ורג' מוכר לישראלים בעיקר כראש הממשלה הבריטי שבזמן כהונתו ניתנה הצהרת בלפור. על שמו קרויים קיבוץ רמת דוד בעמק יזרעאל ורחובות בכמה ערים בארץ

תגיות