אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד דקה אני שם: המדינות הדייקניות בעולם צילום: רויטרס

עוד דקה אני שם: המדינות הדייקניות בעולם

ביה"ס למנהל עסקים אינסיאד מצא כי שווייץ וגרמניה הן בין המדינות הדייקניות, מי בצד השני של הסקאלה? וממה נובעת הדייקנות?

04.03.2015, 16:38 | שירות כלכליסט

פרופסור ארין מאייר מהמכון האירופי למנהל עסקים אינסיאד (INSEAD) ערכה סקר ובו דירגה את המדינות הכי דייקניות והכי פחות דייקניות בעולם.

כמו בסקאלות תרבותיות אחרות, גם זו הבוחנת כיצד תרבויות שונות ניגשות ללוחות זמנים מושפעת ממספר גורמים היסטוריים המעצבים את האופן שבו אנשים חיים, עובדים, חושבים ומנהלים אינטראקציות בין-אישיות.

מאייר חילקה את הגישה לניהול זמן לשני גישות מנוגדות – לראשונה קראה "זמן ליניארי" שהנוקטים בה מנהלים את מטלותיהם באופן ליניארי וממוקד, ומקפידים לסיים משימה אחת בטרם יתחילו באחרת. הם מדגישים עמידה בלוחות זמנים ובתאריכי יעד ודייקנות.

יפן. באופן מפתיע מדינות אסיה פזורות על פני הסקאלה יפן. באופן מפתיע מדינות אסיה פזורות על פני הסקאלה יפן. באופן מפתיע מדינות אסיה פזורות על פני הסקאלה

הגישה ההפוכה היא "זמן גמיש" שהנוהגים על פי נוקטים גישה גמישה לניהול זמן ומשלימים מטלות כאשר ההזדמנות נקרית על דרכם. על פי רוב הם מעדיפים ריבוי משימות וגמישים יותר כאשר הם נתקלים בהפרעות. המיקוד פה הוא בסתגלנות וגמישות.

אם אתם מתגוררים בגרמניה, העומדת בקצה הליניארי של הסקאלה ביחד עם שווייץ, אז אתם בוודאי מוצאים שהרכבות אמינות, התנועה סדירה ועל המערכות עובדות כראוי. הוראות ממשלה מיושמות ונאכפות בעקביות.

ניו דלהי, הודו. חשים שהצרפתים נוקשים מדי, צילום: asia.nikkei.com ניו דלהי, הודו. חשים שהצרפתים נוקשים מדי | צילום: asia.nikkei.com ניו דלהי, הודו. חשים שהצרפתים נוקשים מדי, צילום: asia.nikkei.com

מאייר מסבירה כי הסיבה לדייקנות האופיינית בגרמניה נובעת ממקומה ההיסטורי כאחת המדינות הראשונות לאמץ את המהפכה התעשייתית. המשמעות היא שעובדים למדו להגיע לעבודה בדיוק בזמן שכן כל איחור היה גורם לעיכוב בשרשרת הייצור, מה שהיה גורם להפסדים לחברה.

אולם בתרבויות אחרות, בעיקר כאלו במדינות מתפתחות, החיים סובבים סביב שינוי מתמיד – במערכת הפוליטית, במערכת הפיננסיות, במזג האוויר ועוד. חלק מתרבויות אלו מתמודדות עם מחסור במצרכים בסיסיים כגון מים וכל אלו הביאו לפיתוח מנטאליות של סתגלנות שאינה מדגישה עמידה נוקשה בזמנים. כל מי שביקר בהודו למשל יודע כי חרף הבטחות נלהבות – השירות או המוצר שהוזמן לעולם לא יגיע במועד המובטח.

תחנת רכבת חוף הכרמל. מגיעים בזמן?, צילום: גיל  נחושתן תחנת רכבת חוף הכרמל. מגיעים בזמן? | צילום: גיל נחושתן תחנת רכבת חוף הכרמל. מגיעים בזמן?, צילום: גיל  נחושתן

בניגריה, בה רוב התושבים עוסקים בחקלאות, החשיבות של הגעה לעבודה בזמן פחות הרבה מהיכולת לעבוד בתנאים משתנים בסביבה הטבעית. כאן ההצלחה תלויה בגמישות ובקשר האישי עם הגורם האחראי.

כמובן שכל המיקומים בסקלה יחסיים – הגרמנים מתלוננים על חוסר הדייקנות של הבריטים ואילו ההודים חשים שהצרפתים נוקשים יתר על המידה בכל הנוגע לעמידה בלוחות זמנים. אולם המדינות הגרמניות, האנגלו-סכסיות ומדינות צפון אירופה נכללות בקטגוריית הזמן הליניארי, ואילו בצד הגמיש של הסקאלה נמצאות מדינות לטיניות ובקצה הקיצוני – מדינות אפריקה והמזרח התיכון.

ניגריה. לא מהמדייקים ניגריה. לא מהמדייקים ניגריה. לא מהמדייקים

מדינות אסיה למרבה ההפתעה, פזורות על פני הסקאלה כולה – יפן כמובן נכללת בין המדינות הליניאריות ואילו סין עומדת בקצה ההפוך.

סקאלה זו עשויה להיות חשובה במיוחד לאנשים המקיימים פעילות עסקית במדינות אחרות. הבנה של הגישה המקומית לזמן עשויה לחסוך הרבה אי נעימות ותסכול, החל מאופן קביעת מועד לפגישה עסקית (והגעה בזמן) וכלה בהזמנות ואספקת מוצרים.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
סין - מאוד תלוי, גרמניה - הסבר שגוי
המהפכה התעשייתית התחילה באנגליה *לפחות* מאה שנים לפני שהגיעה לגרמניה. לא זו הסיבה. האנגלים עצמם כמובן יחסית מדייקים מאוד וסביר להניח שנמצאים בעשירייה הראשונה. ועדיין, עקרונות של דיוק היו קיימים שם ובמדינות הגרמניות עוד קודם. סין - לא לגמרי נמצאת בקצה ההפוך של הסקאלה (אם כבר, אז הודו, ודרום-מזרח אסיה). הסינים עצמם דווקא יודעים לדייק מאוד כשזה מגיע לבנייה, ייצור או הקפדה על נהלים.
מרקו  |  05.03.15
7.
הגעתי לארץ לפני 57 שנים,
מאוד הופתעתי לגלות שלועגים לגרמנים אל הדייקנות שלהם. חשבתי לעצמי: ממתי דייקנות זה דבר פסול? לועגים לשווצרים, גם ליפנים. יש המון בדיחות סביב לזה. יש להניח שאנחנו כאן, הישראלים, לא מדייקים ולא נותנים שום ערך למושג הדייקנות, בגלל זה הלעג. אני אישית, האופי שלי אומר - דייקנות. לא מעל הכל, אבל לפי דעתי, זה דבר חשוב. אתה לא מצליח לקבל ברחוב, כתובת מפי מישהו בצורה מדוייקת. אומרים לך: זה כאן, ממול. אתה מרים את העיניים, מסתכל מולך ואין!! ה"מול" הזה זה לא כל כך מול. "אני אבוא בעוד חמש דקות" . מה פתאום? 5 דקות הופכות ל- 5 שעות במקרה הטוב. אתה קובע להיפגש, פגישת עסקים חשובה במקום זה וזה, בשעה 12:00. אין!! אני באה, אבל השני לא חושב אפילו להתחיל ללכת לכיוון. אני אוהבת דייקנות בכל דבר.
Nita10  |  04.03.15
לכל התגובות