אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליברפול, דו"ח הוצאות צילום: איי אף פי

ניתוח כלכליסט

ליברפול, דו"ח הוצאות

האם ליברפול צפויה להתחיל להרוויח כסף בקרוב? בינתיים היא בחובות גבוהים למבנה החברות המורכב שמחזיק בה ולבנקים

05.03.2015, 12:30 | מעוז אסולין

הדו"חות הכספיים של ליברפול פורסמו השבוע. ניתן לראות אותם כאן. בשביל מי שלא מעוניין לבחון בעצמו את הדו"חות, אתחיל בהסבר קצר עליהם. החברה שמחזיקה בליברפול היא חברה פרטית שהתאגדה באנגליה. חברת האם היא FSG האמריקאית (גם היא פרטית). ככלל, חברות פרטיות בעולם המערבי (כולל ישראל) אינן מחויבות בפרסום דוחות שנתיים לציבור, אלא רק חברות ציבוריות/בתהליך של הנפקה לציבור. 

קראו עוד בכלכליסט

דניאל סטארידג דניאל סטארידג' מליברפול. ליברפול חייבת סך של 89 מיליון ליש"ט לחברה האם והחברה הבת, וחוץ מזה עוד 58 מיליון פאונד לבנקים (ברקלייס, בנק אוף אמריקה, בנק אוף סקוטלנד) | צילום: איי אף פי דניאל סטארידג

FSG האמריקאית, שבנוסף מחזיקה בבוסטון רד סוקס, לא מפרסמת דוחות לציבור, בעוד הזרוע האנגלית (והפרטית) שלה מחויבת לעשות כן (ואפשר לשלוף אותם בתמורה לתשלום סמלי כלשהו מהאתר של רשות התאגידים האנגלית). בהרבה מובנים, חברת הבת האנגלית "מפריעה" לחברת האם האמריקאית בכך שהיא מפרסמת נתונים לגבי השקעות ופעילות פיננסיות של חברת האם.

זו הסיבה שכל הקבוצות באנגליה מוציאות דו"חות שנתיים שמפורסמים לציבור (אי אפשר להחזיק בקבוצה אנגלית בלי שיש תאגיד אנגלי ששולט בה ומדווח לרשויות הרלוונטיות, ולכן גם לסיטי ולצ'לסי יש זרוע אנגלית מקומית שהיא בעצם זו שמחזיקה בקבוצה בפועל, על אף שבמעלה ההיררכיה יושב איזה שייח או אוליגרך).

להלן סיכום/ניתוח שיעשה קצת סדר וייתן קצת מידע כספי וכללי על הקבוצה.

1. הדו"חות הללו הם בגין השנה שבין ה-31 במאי 2013 ל-31 במאי 2014, כלומר עונת 2013/14. הם אינם כוללים את המכירה של לואיס סוארס לברצלונה ואינם כוללים את ההכנסות מליגת האלופות מהעונה הנוכחית. לכן הדו"חות הבאים צפויים לרשום זינוק משמעותי בהכנסות ביחס לדוחות שפורסמו השבוע - בעיקר בשורת ההכנסות מימי משחק ובהכנסות ממדיה (זכויות שידור). ישנו ביאור בדוחות הכספיים של אירועים שלאחר תאריך המאזן, שמפרט את ההשפעה הפיננסית של חלון ההעברות הסוער שעבר על ליברפול בקיץ (ראה הרחבה בסעיף 5), על הדו"ח הבא.

2. עץ החזקות - ליברפול מוחזקת ע"י חברה שנקראת UKSV Holdings (החברה האם), שהיא למעשה הזרוע באנגליה של NESV (החברה שנמצאת בראש הפרמידה, שידועה גם כ-FSG) , בדו"חות של ליברפול רשומה הלוואה שהחברה האם העבירה בסך 69 מיליון ליש"ט, ההלוואה הזאת ללא ריבית, שזה אחלה, כי זה חוסך למועדון משהו כמו שלוש מיליון ליש"ט בשנה (לפי אחוזי הריבית המשולמים לבנקים בגין הלוואות אחרות).

ליברפול מחזיקה 100% מ-LFCTV (החברה הבת),ערוץ הטלוויזיה של המועדון, שוויו של ערוץ הטלוויזיה כמוצג בדוחות הכספיים הוא 16 מיליון ליש"ט ונרשם כנכס בדו"חות הכספיים של ליברפול. גם מהחברה הבת התקבלה הלוואה בסך 20 מיליון ליש"ט. לכן ליברפול חייבת סך של 89 מיליון ליש"ט לחברה האם והחברה הבת, וחוץ מזה עוד 58 מיליון ליש"ט לבנקים (ברקלייס, בנק אוף אמריקה, בנק אוף סקוטלנד).

3. חברת FSG יגדילו את אנפילד ל-58 אלף מקומות בעוד מספר עונות (עלות פרויקט תעמוד על כ-100 מיליון ליש"ט). מעבר לכך, 50 מיליון ליש"ט שהוצאו בעבר בגין תוכנית האצטדיון הקודמת של הבעלים הקודמים, טום היקס וג'ורג' ג'ילט, והיו רשומים כנכס מאז ועד 2013, נרשמו במלואם כהוצאה בדו"ח הקודם והביאו בו להפסד נקי בסך 50 מיליון ליש"ט (מתקשר לעניין החקירה של אופ"א בקשר לעבירות פייר פליי פיננסי של ליברפול). אם מנטרלים את ההוצאה החד פעמית הזו,  אז הדו"ח הקודם היה די מאוזן בשורת הרווח, באופן די דומה לדו"ח הנוכחי שמעיד על רווח קטן של 900 אלף ליש"ט לפני מס.

הדמיית אנפילד החדש. האצטדיון שתוכנן עלה למועדון 50 מיליון ליש"ט הדמיית אנפילד החדש. האצטדיון שתוכנן עלה למועדון 50 מיליון ליש"ט הדמיית אנפילד החדש. האצטדיון שתוכנן עלה למועדון 50 מיליון ליש"ט

המעבר מהפסד של 50 מיליון ליש"ט לרווח עלול לבלבל ולרמוז שהיתה צמיחה משמעותית ברווחים אך השיפור במצב הפיננסי נובע בעיקר "מהפשרת הנכס". זה חוקים חשבונאיים נטו. מרגע שהתוכנית הקודמת לבניית אצטדיון חדש הלכה לפח והוחלפה בתכנית החדשה, אז במקום לרשום במשך 50 שנה הוצאה של כ-1 מיליון ליש"ט בשנה כדי להחזיר את ההוצאות של הבעלים הקודמים, החליטו בליברפול להפשיר את כל ה-50 מיליון והכירו בהם כמלואם כהפסד חד פעמי בדו"ח הקודם.

4. הדו"ח מראה על צמיחה של 19% בהכנסות - מ-206 מיליון ליש"ט ל-250 מיליון ליש"ט. פירוט ההכנסות:

 

א'. "מדיה": בסעיף הזה נהנתה ליברפול מצמיחה של 46% - מ-64 מיליון ליש"ט ל-101 מיליון ליש"ט. בסעיף הזה צפוייה צמיחה נוספת מזכויות שידור מליגת האלופות ובעוד שנתיים מהסכם זכויות השידור שהפרמיירליג חתמה, הגבוה ב-70% מההסכם הנוכחי.

ב'. הכנסות ימי משחק: גם כאן ליברפול נהנתה מצמיחה בהכנסות: מ-45 מיליון ליש"ט ל-51 מיליון ליש"ט. בדו"ח הבא צפויה צמיחה נוספת בהכנסות בגלל ימי המשחק בליגת האלופות.

ג'. חסויות וספונסרשיפ. בסעיף הזה היתה צמיחה מ-98 מיליון ליש"ט ל-104 מיליון ליש"ט. גם בסעיף זה ליברפול צפויה ליהנות מהכנסות מוגבהות בגלל הסכמי זכויות חדשים במזרח הרחוק ועם ניו באלאנס. לא הופתע אם תוך 3 או 4 שנים, ליברפול תגיע להכנסות באיזור ה-370 מיליון ליש"ט ל-400 מיליון ליש"ט.  

פליפה קוטיניו. הדו"ח מראה על צמיחה של 19% בהכנסות - מ-206 מיליון ליש"ט ל-250 מיליון ליש"ט, צילום: איי אף פי פליפה קוטיניו. הדו"ח מראה על צמיחה של 19% בהכנסות - מ-206 מיליון ליש"ט ל-250 מיליון ליש"ט | צילום: איי אף פי פליפה קוטיניו. הדו"ח מראה על צמיחה של 19% בהכנסות - מ-206 מיליון ליש"ט ל-250 מיליון ליש"ט, צילום: איי אף פי

5. בקבוצות ספורט השחקנים רשומים במאזן כנכסים בלתי מוחשיים, ומופחתים כהוצאה לדו"ח רווח-הפסד לפי אורך החוזה שלהם (לדוגמה שחקן שנרכש ב-50 מיליון ליש"ט והוא בעל חוזה ל-5 שנים, נרשם כנכס שבגינו נרשמת הוצאה של 10 מיליון ליש"ט מדי שנה). בסוף מאי 2014, יתרת השחקנים במאזן של ליברפול עמדה על 240 מיליון ליש"ט.

במהלך העונה שעברה, ליברפול רכשה שחקנים ב-56 מיליון ליש"ט ומכרה שחקנים ב-63 מיליון ליש"ט. את הקיץ האחרון סיימה ליברפול עם הוצאות נטו של 60.5 מיליון (רכשה שחקנים ב-60 מיליון ליש"ט יותר ממה שמכרה, וזה בקיץ שבו קיבלה 70 מיליון ליש"ט ממכירת סוארז). עם זאת, הקיץ הזה ירשם כקיץ רווחי עבור ליברפול. מדוע? בעיקר בגלל מכירת סוארז. החלוץ נרכש ב-24 מיליון ליש"ט - הופחתו 3 שנים מהשווי הזה לשווי של כ-12 או 13 מיליון ליש"ט. כלומר, ברגע שנמכר ב-70 מיליון ליש"ט, ליברפול רשמה רווח של יותר מ-57 מיליון ליש"ט. בכל מקרה, בעונה שעברה 44 מיליון ליש"ט נרשמו כפחת בשווי השחקנים (לעומת 37 מיליון ליש"ט בעונה שלפני).

6. סעיף השכר בליברפול גם הראה גידול. ליברפול שילמה בעונה שעברה 144 מיליון ליש"ט לעובדיה, עלייה מ-131 מיליון ליש"ט מהעונה שלפני. 

א. הדירקטורים - שישה דירקטורים מכהנים בדירקטריון, ביניהם ג'ון הנרי, איאן אייר, קני דלגליש, ועוד שלושה פחות מוכרים. הם מקבלים 1 מיליון ליש"ט ביחד. עלות דירקטריון נמוכה יחסית. 

ב. סך כל הכל מועסקים 138 שחקנים ומאמנים לעומת 127 בדוח הקודם. זה כולל כל שחקן שחתום על חוזה מקצועני.

ג. בכל "יום משחק" מועסקים בממוצע כ-1,264 עובדים במשרה חלקית (סדרנים, מאבטחים, כרטיסנים וכ'ו), כמו כן מועסקים 81 מאמנים וסקאוטים במשרה חלקית.

ד. סה"כ יש 567 עובדים במשרה מלאה בליברפול.

ה. בעונה שעברה ליברפול שילמה 630 אלף ליש"ט בדמי פנסיה. הקבוצה הוסיפה 16 מיליון ליש"ט בתשלומי ביטוחים שונים.

7. העתיד וורוד. אפשר לומר שניתן לראות תפנית חיובית בדוחות הכספיים אבל יקח עוד זמן עד שיסגרו את הגירעונות מהעבר שהשאירו אחריהם היקס וג'ילט (וזה אחרי ש-FSG הזרימו כסף רב לכיסוי החובות בעת הרכישה והצילו את המועדון מפשיטת רגל).

א. סך המאזן מעיד על 44 מיליון ליש"ט גרעון בהון (סה"כ התחייבויות > סה"כ נכסים ב-44 מיליון ליש"ט).

ב. המאזן מעיד על 123 מיליון ליש"ט גרעון בהון החוזר (סה"כ התחייבויות שוטפות > סה"כ נכסים שוטפים ב-123 מיליון ליש"ט), זה בעיקר בגלל שרוב ההלוואות של ליברפול עומדות לפרעון בשנה הקרובה. בכל פעם בסמוך למועד פרעונן החברה מחדשת את ההלוואות מול הבנקים.

ג. תזרים מזומנים שלילי של 2.5 מיליון ליש"ט (לעומת 1.8 מיליון ליש"ט בשנה הקודמת) מה שאומר שהחברה עדיין צריכה לקחת הלוואות כל שנה כדי לממן את פעילותה השוטפת. זה מתבטא גם בגידול בהלוואות מהבנק מ-48 מיליון ליש"ט ל-58 מיליון ליש"ט.

אפשר לצפות שהצמיחה הצפויה בהכנסות מחוזי השידור תעביר את המועדון לתזרים מזומנים חיובי, אך בטווח הקצר לא בטוח שזה יקרה, מהסיבה שבשנים הקרובות יש את ההוצאות של הרחבת האצטדיון שאמורות להיות גבוהות במיוחד ואינן מקבלות ביטוי בדו"ח רווח והפסד (נרשם כנכס מול הוצאת מזומן). הן כן יקבלו ביטוי בדוח תזרים כהשפעה שלילית (בהקטנת התזרים), לכן ייתכן אפילו שבטווח הקצר (עד לסיום הרחבת האצטדיון) דו"ח תזרים יהיה אף יותר שלילי מזה שהיה בשני הדוחות האחרונים.

8. החברה רשמה בדוחות המס הקודמים שלה הפסד מצטבר של 110 מיליון ליש"ט, ההפסדים הללו ניתנים לקיזוז כנגד רווחים שהמועדון ייצר בשנים הבאות. על כל ליש"ט רווח המועדון אמור לשלם מס חברות אנגלי של 22% אך מכיוון שיש את הארסנל הזה של ההפסדים המועברים, הם יקוזזו בעתיד כנגד הרווחים. כך שרווחים של 110 מיליון ליש"ט ברוטו לפני מס, יהיו למעשה 110 ליש"ט לאחר מס (כי לא ישולם מס בכלל הודות לקיזוז ההפסדים הזה. אם לדוגמה בדו"ח הבא יהיה לחברה 200 מיליון ליש"ט רווחים, אז היא תשלם מס רק על 90 מיליון ליש"ט, כי כנגד 110 מיליון מתוך ה-200 מיליון היא קיזזה את ההפסדים שנצברו).

בגלל ההטבה הזאת (המס הזה שנחסך) שתיווצר בעתיד בזכות קיזוז ההפסדים, יש בחשבונאות מושג שנקרא "נכס מס" .

ההפסדים הללו יוצרים לחברה הטבה בעתיד. את הנכס אתה רושם במאזן רק אם אתה צופה שיהיו לך רווחים בעתיד, כי אם אתה חברה מפסידה, שאין לה סיכוי להפוך לחברה רווחית בעתיד הנראה לעין, ההטבה הזאת לעולם לא תנוצל ולכן אין שום הגיון בליצור נכס כזה ולייפות את הדוחות הכספיים. וזה בדיוק מה שליברפול עשתה - היא לא יצרה נכס מס כי היא לא צופה שיהיו רווחים 'בעתיד הנראה לעין' (הכוונה בדוחות הקרובים). זה מעט מוזר לאור הגידול המשמעותי בהכנסות והרווח שירשם בדו"ח הקרוב בגלל מכירת סוארס. 

9. ואם זה מעניין - שכר הטרחה של רואה החשבון (KPMG) עמד על 100 אלף ליש"ט.

הכותב הוא סניור במחלקת הנדל"ן בפירמת רו"ח EY קוסט פורר גבאי את קסירר ושוערה של מכבי פ"ת (כדוריד)

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
לא ברור כיצד יש גידול בהכנסה בימי משחק
אם רמת החיים בבריטניה נמצאת בירידה מתמדת בשל העובדה שהמדינה (והעולם בכלל) בתחילתו של משבר כלכלי עולמי קשה. לא ברור למה הסכמי החסות גדלים אם כמות המתעניינים במועדון נותרת כמעט ללא שינוי וכאמור,רמת החיים של כולם בירידה מתמדת. בעולם שבו יש משבר כלכלי עולמי חריף ומתמשך (שרק הולך ומעמיק) הכמסי החסות כל הזמן אמורים לרדת. זו תופעה שמעידה על בועתיות קשה גם בתחום הספורט. איכות הכדורגל באנגליה גם היא נמצאת בירידה מתמדת.
אאא  |  06.03.15
לכל התגובות