אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבה נרעישה: 5 דברים מעצבנים בשוק ההון הישראלי צילום: אביגיל עוזי

פרויקט כלכליסט

הבה נרעישה: 5 דברים מעצבנים בשוק ההון הישראלי

דו"חות שנתיים ארוכים ומסורבלים, נורמות שצצות באישון הליל ובנקים שגובים עמלות שירות מתקופת האבן. לכבוד פורים כלכליסט מציג דברים שיושבים לנו על הלב ומרעידים לנו את הגבה מעצבים

05.03.2015, 14:16 | כתבי כלכליסט

תשלום שכר מהכיס הפרטי של בעל השליטה, אי סדר במועדי פרסום דו"חות, דמי משמורת מיותרים ודו"ח ברנע המסורבל. לכבוד פורים "כלכליסט" מציג 5 דברים שכתבי ועורכי שוק ההון חושבים שפורים זו הזדמנות מעולה להיפטר מהם.

 

לא נעים לראות סכר נפרץ

יש נורמות שמגיעות אל שוק ההון בחטא, כעקיפה שמישהו מנסה לעשות ולא נעצר. לאחר מכן מגיע עוד אחד שבוחן את חום המים ואז הסכר נפרץ. נורמה כזאת, שמתגבשת בימים אלו, היא של בעלי שליטה שמשלמים לנושאי משרה מכיסם הפרטי, לעתים בחוסר שקיפות משווע. הדבר התחיל עם בונוס של 8 מליון שקל שנתן עידן עופר למנכ"ל הפורש של החברה לישראל ניר גלעד, והמשיך עם שכרו של יו"ר מגדל, שממומן על ידי החברה הפרטית של איש העסקים שלמה אליהו.

 

ראש רשות ני"ע שמואל האוזר נתן הכשר לתופעה כשציין שמבחינתו, בכירים חייבים בראש ובראשונה חובת נאמנות לחברה, לא משנה מאין מגיע התגמול שלהם. על הנייר האוזר אולי צודק, אבל במציאות בעל המאה הוא בעל הדעה.

אתי אפללו

 

הסכר נפרץ, צילום: אי פי אי הסכר נפרץ | צילום: אי פי אי הסכר נפרץ, צילום: אי פי אי

 

בואו ניפרד לשלום מהברנע

המתכונת של הדו"חות השנתיים היום מפלצתית. מתוך מאות העמודים הנכללים בדו"ח של חברה ציבורית אפשר בקלות לחתוך 50%, מבלי לוותר על המידע המהותי. בדו"חות החשבונאיים ובביאורים נמצא כמעט כל המידע הרלבנטי למשקיע, וניתן להוסיף להם דו"ח דירקטוריון מקוצר ופרטים חשובים מבחינה ציבורית (כמו שכר הבכירים, למשל). על כל השאר אפשר לוותר (ניתן לדרוש הצגת מידע כללי באתרי החברות, ולחייב בשיחת ועידה לצורך שאלות ספציפיות).

נרוויח חיסכון אדיר במשאבים ובעלויות, שיאפשר הקדמת פרסום הדו"חות לינואר, כמו באמריקה הגדולה. כך נוכל סוף סוף לדעת מה מצב החברה בסוף השנה, ולא עמוק בסוף הרבעון הראשון של השנה.

מיקי גרינפלד

 

לתת לציבור את הכוח להשוות

הכלי הטוב ביותר למדידת חברה הוא לא תמיד ההכנסות או הרווח הנקי שעליהם כולם מדווחים, אלא דווקא פרמטרים מיוחדים לתעשייה, כמו למשל מכירות למ"ר של רשת מזון. אבל מה? בישראל אף אחד לא קבע סטנדרטים ברורים לאיך מחשבים מכירות למ"ר, וכך כל חברה אימצה לעצמה כללים משלה.

 

לפעמים מקזזים את המ"ר של המחסן אף שמשלמים עליו שכירות, לפעמים מנטרלים את הקצבייה כי היא מופעלת על ידי זכיין, ולפעמים מכניסים מכירות סיטונאיות לחישוב — כי גם זה כסף, לא? הכלי הפשוט והבסיסי כל כך של השוואה על בסיס נתונים אחידים לא זמין למשקיעים הפשוטים. וגם המתוחכמים שבהם לא תמיד מבינים את נוסחת החישוב המפולפלת.

גיל קליאן

סניף של רמי לוי, צילום: עמית שעל סניף של רמי לוי | צילום: עמית שעל סניף של רמי לוי, צילום: עמית שעל

 

להוציא את הישראליוּת מהדו"חות

מרץ הוא החודש הזה שבו כל מי שיש לו קשר לשוק ההון הישראלי מסמן אותו בטוש זוהר בלוח השנה — החודש של הדו"חות השנתיים. אלא שבמקום שיחסי החברות־משקיעים יפרחו בתקופה זו, הם מזכירים משחקים של חתול ועכבר. כמעט בכל מקום אחר בעולם יודעים המשקיעים מראש את המועד המדויק של פרסום הדו"ח, אצלנו הם נאלצים להיות כל שנה מופתעים מחדש. הפתרון פשוט מאוד: לחלק את החברות לארבע קבוצות – לפי מספר השבועות בחודש וכל חברה תפרסם בשבוע שנקבע מראש לפי סקטור.

 

החברות להן דו"חות פשוטים יחסית כמו חברות המזון והתעשייה יפרסמו בשבוע הראשון, חברות הטכנולוגיה והביומד בשבוע השני, חברות הפיננסים בשלישי וחברות האחזקה ברביעי. לגבי שעת פרסום הדו"ח, אסור לפרסם במהלך המסחר, לא בחגים, לא במועדים, לא בזמן הדלקת הנרות בשישי ובטח שלא בלילה של 31 במרץ אחר חצות. מותר לפרסם את הדוח רק ביום מסחר רגיל - בטווח של שעה לפני או אחרי המסחר בת"א.

שי סלינס

 

 

 

יבוטלו דמי המשמרת

למה משקיע שרוכש מניות ואג"ח דרך הבנק ומשלם עמלות שמנות עבור קנייתן ומכירתן, צריך לשלם לבנק גם עמלה עבור עצם קיומו של תיק ני"ע בבנק? לעמלה הזו קוראים "דמי משמרת", והיא נגזרת מהיקף התיק של המשקיע ומשולמת על בסיס רבעוני. העמלה יכולה להגיע ל־0.2% מהתיק לרבעון (0.8% בשנה!) ואין לה שום הצדקה ממשית למעט היותה שריד היסטורי מהתקופה שבה הבנק החזיק בני"ע פיזית בכספות מיוחדות.

 

אך בעידן הממוחשב לא ברור על מה הבנק שומר. על תיק ני"ע של 100 אלף שקל לקוח בבנק יכול לשלם 200 שקל לרבעון (800 שקל בשנה). מדובר בסכומי עתק, במיוחד בסביבת ריבית אפסית, המאתגרת ממילא את יכולת המשקיעים לייצר תשואה משמעותית בשוק ההון.

רחלי בינדמן

 

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

 

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
דמי משמרת
גם תיק סטטי ללא תנועות מחייב עבודה של חבר הבורסה. תשלומי ריבית קרן או פדיון ואירועים נוספים בני"ע שמחייבים טיפול. הודעות על כל תשלום שהזכרתי שנשלחות גם בדואר לרוב הלקוחות שאינם מנויים על שירותי דואר באתרי הבנקים. הודעה על אירועים מיוחדים בני"ע כמו ניצול זכויות הצעות רכש המרות וכו שבעיתן חבר הבורסה יוצר קשר עם המחזיק. דוחות שנתיים ורבעוניים לרבות ניהול חבות המס כמו סלי קיזוז ואופטימיזציה מול מס הכנסה. חלק מהלקוחות מקבלים שירותי ייעוץ בעבורם לא נגבה תשלום. צריך לזכור שגם הבורסה מחייבת א החבר בעלות אחזקה. נכסי הלקוחות מופרדים מנכסי הנוסטרו כך שמנוהל בעבורם חשבון נפרד. בנוסף להפרדת הנכסים חבר הבורסה חייב לקיים תהליכי בקרה על היתרות זכויות הלקוחות וכו ועדת אלמוג שאת ממצאיה אתם בוודאי מדקלמים מטילה על חבר הבורסה לא מעט חובות. לכל אלו יש עלות גם אם לא בוצעה תנועה בודדת של קניה או מכירה. מי שמבצע הרבה פעולות זוכה לפטורים בסעיף זה מכיוון שהעמלות מכסות את ההוצאות שהזכרתי. חברי הבורסה אינם מלכרים - וזכותם להרויח. הם מעמידים לרשות הלקוחות מערכות מסחר, תמיכה ושומרים על זכויותיהם ונכסייהם. מצד שני - השוק תחרותי, כמו בכל מוצר יש לבצע סקר ובבחירת חבר הבורסה יש לקחת בחשבון את העלויות וגם את רמת השירות שמקבלים. חג שמח
דמי המשמרת  |  05.03.15