אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחד מחברי הוועדה המוניטרית תמך בהשארת הריבית ללא שינוי צילום: אלעד גרשגורן

אחד מחברי הוועדה המוניטרית תמך בהשארת הריבית ללא שינוי

על פי פרוטוקול דיון הריבית שמתפרסם היום, תמך אחד מחמשת חברי הוועדה בהשארת הריבית לחודש מרץ ללא שינוי - זאת בשל ההתאוששות המהירה בפעילות הכלכלית ועוצמתו של שוק העבודה, ומשום הסיכונים שנשקפים משוק הדיור ושוק ההון בטווח הארוך

09.03.2015, 14:22 | אמנון אטד

אחד מחמשת חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל תמך בדיון הריבית האחרון שנערך בבנק בסוף החודש שעבר בהשארת הריבית לחודש מרץ ללא שינוי. זאת בשל ההתאוששות המהירה בפעילות הכלכלית ועוצמתו של שוק העבודה, ומשום הסיכונים שנשקפים משוק הדיור ושוק ההון בטווח הארוך. עובדה זו מתבררת מפרוטוקול דיון הריבית שבנק ישראל מפרסם היום (ב').

באותו דיון נקטה כזכור הוועדה המוניטרית בצעד מפתיע וחריג, כשהחליטה ברוב של ארבעה נגד אחד להפחית את הריבית לחודש מרץ ב- 0.15%, לשפל היסטורי של 0.1% בלבד שכמוהו לא נרשם במשק הישראלי מעולם.

קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל, צילום: עומר מסינגר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל | צילום: עומר מסינגר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל, צילום: עומר מסינגר

הוועדה המוניטרית דנה באריכות בנושא שער החליפין של השקל. חברי הוועדה ציינו כי מתחילת חודש דצמבר נשחק רוב הפיחות שנרשם בין אוגוסט לבין דצמבר 2014 במונחי שער החליפין האפקטיבי ("סל המטבעות"). על רקע זה הסכימו רוב חברי הוועדה כי הפחתת הריבית ב- 0.15% היא צעד מתבקש לנוכח הייסוף המצטבר בשער החליפין האפקטיבי והשלכותיו האפשריות על היצוא, ולנוכח הירידה בסביבת האינפלציה. הם הדגישו כי צעד זה נחוץ על אף הסיכונים הנשקפים משוקי הנכסים, ובפרט משוק הדיור ומשוק האג"ח הקונצרניות.

בנושא הדיור, נמסר בדיון הריבית כי מחירי הדירות, שאינם נכללים במדד המחירים לצרכן, ממשיכים לעלות, אם כי בקצב מתון יותר. בחודש דצמבר הם עלו ב- 0.2% נוספים, והשלימו עלייה שנתית של 4.5%. במספר העסקאות נרשמה בחודשים נובמבר ודצמבר עלייה חדה, וברבעון האחרון של השנה החולפת גדל היקף העסקאות ב- 22% לעומת הרבעון השלישי. עיקר העלייה נרשמה בקרב זוגות צעירים וברכישות מקבלנים.

בנושא האינפלציה השלילית ששוררת כעת במשק, העריכו חברי הוועדה המוניטרית כי קצב האינפלציה השנתי עדיין מושפע מגורמים שנושאים אופי חד-פעמי, ובראשם הירידה במחירי הנפט בעולם. חלק מחברי הוועדה העריכו כי גורמים מבניים תורמים גם הם לירידות המחירים, וכי הירידה ביוקר המחייה - תהליך שמתרחש כעת בחלק ממגזרי המשק - תורמת זמנית לירידה בקצב האינפלציה. חברי הוועדה ציינו כי הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה עלו מעט לכיוון הגבול התחתון של היעד השנתי (3%-1%), וכי הציפיות לטווח הבינוני-ארוך נותרו מעוגנות בקרבת מרכז תחום היעד. עם זאת, הובע בדיון חשש מהאפשרות שסטיית קצב האינפלציה מטווח היעד תימשך זמן רב מדי.

תגיות