אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפלגות נכשלו בהנגשת האתרים שלהן לאנשים עם מוגבלויות

המפלגות נכשלו בהנגשת האתרים שלהן לאנשים עם מוגבלויות

בדיקה שביצעו עמותת נגישות ישראל וחברת טלדור גילתה שכמעט כל האתרים אינם תומכים בכלים שמסייעים לנכים ולבעלי בעיות ראייה שונות - על אף שמניינם בישראל עומד על כמיליון איש. את הציון הגבוה יותר קיבל אתר מפלגת יש עתיד

10.03.2015, 08:17 | עומר כביר

נכשל מהדהד וצורב - זה הציון שקיבלו אתרי מרבית המפלגות בישראל בכל הנוגע לנגישות עבור גולשים בעלי מוגבליות. בדיקה שביצעה עמותת נגישות ישראל בשיתוף עם חברת טלדור, ושתוצאותיו מתפרסמות כאן לראשונה "כלכליסט" כל הרשימות בישראל, פרט לאחת, קיבלו ציון שנמוך מ-50 במדד הנגישות של האתרים. הרשימה המצטיינת: יש עתיד, שקיבלה ציון סביר של71. בתחתית הרשימה ניצב אתר המחנה הציוני - שקיבל ציון מחפיר של 13 בלבד.

קראו עוד בכלכליסט

הבדיקה, שנערכה בשבוע שעבר, בחנה את הנגשת האתרים לפי מדדים שונים. אלו כללו יכולת תפעול האתר באמצעות מקלדת בלבד, הנגישות של הטפסים המקוונים (ניווט, הודעות שגיאה ברורות, יכולת להבין שדות עם תוכנות קוראות מסך וכו'), התאמת צבעי האתר לתקנים המקובלים,הצגת תוכן (פונט ברור, אפשרות להגדיל טקסט וכו'), וההנגשה של תפריטי הניווט. יכולות אלה חיוניות עבור נכים כמשותקים וקטועי גפיים, שמשתמשים בכלים יעודיים לגלישה ללא עכבר - ולציבור לקויי הראייה.

בעלי מוגבלויות ראייה בתל אביב, צילום: שאול גולן בעלי מוגבלויות ראייה בתל אביב | צילום: שאול גולן בעלי מוגבלויות ראייה בתל אביב, צילום: שאול גולן

בכל סעיף ניתן לאתר ציון של 0 לשלוש נקודת, על פי סולם של לא קיים, לקוי, חלקי או תקין. מספר הנקודות המקסימלי שניתן לצבור עומד על 69, כאשר הציון הסופי חושב לפי סולם של בין 0 ל-100.ואת התוצאות, בשורה התחתונה, ניתן להגדיר את המצב ברוב המקרים כמביש.

פרט ליש עתיד, שקיבלה ציון כמעט טוב של 71, כל המפלגות ללא יוצא מן הכלל קיבלו ציון נכשל. העבודה היא ה"מצטיינת" מבין הנכשלות, עם ציון מביך של 45. ואולם, בהישג מפוקפק מאוד זה פוגמת העובדה שהאתר של רשימת המחנה הציוני קיבל את הציון הנמוך ביותר - 13 בלבד.

מימין: טרכטנברג, הרצוג ולבני, אנשי המחנה הציוני, צילום: עמית שעל מימין: טרכטנברג, הרצוג ולבני, אנשי המחנה הציוני | צילום: עמית שעל מימין: טרכטנברג, הרצוג ולבני, אנשי המחנה הציוני, צילום: עמית שעל

מרצ, שמיתגה את עצמה כמפלגה שפועלת למען זכויות של אוכלוסיות מוחלשות, לא מצטיינת יותר מדי עם ציון 42. בהמשך הרשימה נמצאות ישראל ביתנו עם ציון של 39, הליכוד והבית היהודי עם 38 כל אחת, עלה ירוק עם 36, כולנו עם 35 וש"ס (נכון לעכשיו אתר המפלגה מפנה את הגולש ישר לעמוד הפייסבוק של המפלגה) וחד"ש עם 32 כל אחת.

גם ועדת הבחירות המרכזית לא מלקקת דבש מתוצאות הבדיקה, ומסתפקת בציון מספיק בקושי של 61. בבדיקה לא נכללו הרשימה המשותפת, בל"ד, רע"מ-תע"ל ויחד, שחלקן לא מפעילות אתרים רשמיים.

"בישראל יש כמיליון אזרחים עם מוגבלות בעלי זכות הצבעה, ועבורם הנגישות של אתרי אינטרנט קריטית", אמר יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר, בהודעה כתובה. "לא יעלה על הדעת שהמפלגות לא יקפידו על נגישות מלאה ושיוויונית מול המצביעים הפוטנציאלים. עמותת נגישות ישראל מצפה שהמפלגות תפעלנה באופן נגיש ומלא, החל מנגישות האתר, דרך נגישות קמפיין הבחירות והפרסומות ועד למצע בחירות המקדם נגישות”.

מנכ"ל טלדור, אריה רימיני, הוסיף שלא רק אתרי מפלגות סובלים מבעיית הנגשה: “מרבית המפלגות והמשרדים הממשלתיים אינם עומדים בתקנות אשר למפלגות עצמן היה חלק באישורן. על המפלגות גם לזכור כי הן מפסידות פלח נרחב באוכלוסייה הזקוק להנגשת האתרים בכדי להיחשף לרעיונות המפלגות ולמצעיהן".

תגיות