אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות החלטת גילה: הפלסטינים ביטלו את הסכם רכישת הגז ממאגר לווייתן צילום: אלעד גרשגורן

בעקבות החלטת גילה: הפלסטינים ביטלו את הסכם רכישת הגז ממאגר לווייתן

היקף ההסכם נאמד בכמיליארד דולר ל-20 שנה וכ-60% ממנו היה אמור להתגלגל לקופת המדינה; לפי שותפות לווייתן אם יתקבלו ב-11 הימים הקרובים אישורים שיקלו על המהלך, הצדדים עשויים לחדש את המגעים ביניהם

11.03.2015, 09:52 | ליאור גוטמן

המהומה שהשאירו הרגולטורים במשק הגז מתחילה לגבות מחיר גם מספקיות הגז: שותפויות דלק קידוחים, אבנר ורציו מודיעות הבוקר (ד') על ביטול הסכם מכירת הגז מול הרשות הפלסטינאית (PPGC - Palestine Power Generation Company ). ההסכם כלל מכירה של עד 4.75 מיליארד מ"ק גז טבעי לתקופה של כ-20 שנה, ובהיקף שנאמד בכמיליארד דולר (לכל התקופה), מתוכו כ-60% מס שהיה אמור להתגלגל לקופת המדינה.

מדובר בהסכם שגובש בתחילת 2014 אז שותפות לווייתן הייתה אמורה למכור גז עבור הקמת תחנת כוח שתוקם בשטחי הרש"פ ולספק חשמל לתושבי הגדה המערבית. הקמת תחנת הכוח הייתה אמורה לצמצם משמעותית את התלות של הרש"פ ברשת החשמל הישראלית. החוזה נחשב בזמנו לייצוא הגז הראשון שמתוכנן מישראל, כזה שדורש חיבור צנרת הולכה קצרה יחסית מאזור השרון לשטחי הרש"פ.

לפי שותפות לווייתן, הסיבה לביטול ההסכם היא "אי התקיימות התנאים המתלים שנקבעו בהסכם, ובעיקרם אי קבלת אישור רשות ההגבלים העסקיים, העיכוב באישור הפיתוח של פרויקט לווייתן ואי קבלת האישורים הרגולטוריים הנוספים הנדרשים לפי דין". עם זאת, במידה ובמהלך 11 הימים הקרובים יתקבלו האישורים מצד הרגולציה הישראלית אזי הצדדים ישקלו לחדש את המגעים ביניהם.

כזכור, בדצמבר האחרון קבע הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה כי הוא שוקל להכריז על דלק ונובל אנרג'י האמריקאית כבעלי הסדר כובל במשק הגז בשל האחזקות הצולבות שלהן במאגרי הגז "תמר" ו"לווייתן". ההכרזה הפתיעה את נובל אנרג'י שהודיעה על הקפאת ההשקעות בישראל ובכללן פיתוח מאגר "לווייתן". לאחר הכרזת גילה צוות בין משרדי שכלל בכירים ממשרדי האוצר, אנרגיה, רה"מ והממונה על ההגבלים ניסה למצוא פשרה מול בעלי המאגר, כזו שתאפשר את הפיתוח שלו, אולם לאחרונה הודיע גילה שהוא משהה את החלטתו עד לאחרי חג פסח, מהלך שהשאיר את כל משק הגז "תלוי באוויר".

מאגר לווייתן מוחזק בידי נובל אנרג'י (39.66%), דלק (45.34%, באמצעות חלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר) ורציו (15%) .

יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק, צילום: משה בנימין יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק | צילום: משה בנימין יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק, צילום: משה בנימין

תגיות