אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכל בגלל דראגי, ואובמה צילום: אוראל כהן

הכל בגלל דראגי, ואובמה

מדוע המטבע האירופי מתרסק - ואיך זה עשוי לפגוע בכלכלת ארה"ב

11.03.2015, 17:43 | אמנון אטד

היורו ממשיך להתרסק גם בשוקי המטבע בעולם וגם מול השקל. היום צנח שערו היציג של המטבע האירופי ב-1.2% נוספים, נקבע בנקודת שפל חדשה של 4.289 שקל והשלים ירידות מצטברות חדות של 4.3% בששת ימי המסחר האחרונים ושל 9.2% מאז תחילת השנה. שערו היציג של הדולר עלה בשיעור מתון של 0.2% ונקבע ברמה של 4.049 שקל.

הירידה בשער היורו נובעת משילוב של שני גורמים עיקריים. הגורם הראשון הוא תוכנית "ההרחבה הכמותית" של הבנק האירופי המרכזי (ECB) שיוצאת לדרך ממש בימים אלה. במסגרתה, התחייב נגיד הבנק המרכזי מריו דראגי לרכוש עד סוף ספטמבר 2016 איגרות חוב בכ-1.1 טריליון יורו. תוכנית "ההרחבה הכמותית" צפויה לפעול בכמה מישורים מתוכננים, אחד מהם הוא השפעה על שער החליפין. התוכנית גורמת להגדלת הביקושים לאיגרות חוב נקובות ביורו בבורסות אירופה, ובמקביל לירידת התשואות הגלומות בהן. כאשר זה קורה, המשקיעים מעבירים חלק מהשקעותיהם הפיננסיות מאותן מדינות למקומות אחרים בעולם. לשם כך הם מוכרים כמויות גדולות של יורו לצורך המרתם למטבעות אחרים. המכירות המוגברות של המטבע האירופי גורמות להחלשתו מול המטבעות האחרים ובראשם הדולר.

מריו דראגי, צילום: בלומברג מריו דראגי | צילום: בלומברג מריו דראגי, צילום: בלומברג

לכך יש להוסיף גם את המשבר הממושך של כלכלת יוון ואת הדיבורים הבלתי פוסקים על יציאה אפשרית של יוון מגוש היורו - שתורמים גם הם את חלקם לחולשת המטבע האירופי.

הגורם השני לחולשת היורו בעולם מגיע לאירופה מצידו השני של האוקיינוס האטלנטי.בארה"ב פורסמו בסוף השבוע שעבר נתוני תעסוקה חזקים מהצפוי, שלפיהם שיעור האבטלה ירד ל-5.5% בפברואר. ההתאוששות המהירה מהצפוי של הכלכלה האמריקאית מגבירה את ההערכות כי הבנק המרכזי של ארה"ב יתחיל להעלות את הריבית בהתאם להערכות המוקדמות, בסביבת יוני. ריבית גבוהה יותר על הדולר מגדילה את האטרקטיביות של המטבע האמריקאי בעיני משקיעים בעולם. עודף הביקושים מצידם לדולר גורם לעלייה בשער המטבע האמריקאי, ואחד הקורבנות המיידיים של התפתחות זו הוא המטבע האירופי.

עם זאת, הירידות האחרונות בשער היורו מול הדולר פועלות דווקא בכיוון ההפוך. יורו חלש יותר הופך את כלכלת אירופה לתחרותית יותר בהשוואה לכלכלה האמריקאית, וזה הדבר האחרון שמעצבי המדיניות הכלכלית בארה"ב צריכים עכשיו. החשש בארה"ב כעת הוא שהעלאת הריבית המתוכננת על הדולר תשלח את היורו לנקודות שפל נוספות, ולכן בשלב זה כלל לא ברור אם העלאת הריבית הכל כך מדוברת על הדולר אכן תתחיל להתבצע כבר ביוני הקרוב. 

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
אין הגיון בהעלאת ריבית בארצות הברית
נכון שהבורסות האמרקאיות חוגגות אבל עדיין יש מיתון בארצות הברית זה מה שאני יודע מאנשים שחיים שם ולא מספורי בדים שקוראים בעיתונות. המצב עדיין קשה מאוד להרבה מאוד אזרחים שחיים מתחת לקו העוני. וגם מעמד הבניים שם לא במצב טוב.לגבי נתוני התעסוקה צריך לבדוק אם זה לא נובע פשוט מזה שיש לא מעט שמיתיאשים ולכן כאילו נתוני האבטלה בירידה. מטבע אמרקיני חזק ידפוק את הכלכלה האמריקאית ובמיוחד את היצוא. כמו כן מי שמדבר על לחצים אניפלציונים חי בסרט -אין היום אינפלציה בכל העולם המערבי ובטח לא בארצות הברית שעדיין במיתון עמוק.דרך אגב שימו לב שהחגיגות בבורסה שם נובעות גם מהתיעלות אמיתית של החברות -מילה אחרת לפיטורי עובדים.
נח  |  12.03.15
2.
אין ברירה
לבנק המרכזי האמריקאי להעלות ריבית אחרת תהיה התפרצות אינפלציונית אדירה כתוצאה משילוב של ריבית נמוכה ושוק עבודה בתעסוקה מלאה. הדבר היחיד שיהיו חיישבים לעשות להעלות ריבית. שאר המדינות ילכו בעקבותיהם אחרת עם שער דולר כה חזק הם ייבאו את האינפלציה אליהם.
אנליסט  |  11.03.15
1.
פישר כבר ימצא שלל תירוצים ,למה אי אפשר "עדיין", להעלות את הריבית בארה"ב
הסיבה האמיתית, היא הפחד של פישר, מהאיומים של הבורסה בארה"ב, להתרסק מגובה רב, אם ה"פד" יעז לעצור להם את החגיגה העליזה, של כסף זול מאד שמנפח את השווקים, והכי חשוב, מעשיר עוד ועוד את הבנקאים ואת הסוחרים בשוק ההון. פישר, שהוא מנפח בועות בעל נסיון רב, ימשיך לעשות, את מה שהוא יודע לעשות הכי טוב. לפמפם.....לפמפם.......לפמפם......
אחת העם  |  12.03.15