אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גולדמן זאקס החזיר את מובילאיי ל־40 דולר צילום: אוראל כהן

גולדמן זאקס החזיר את מובילאיי ל־40 דולר

בנק ההשקעות, שמחזיק 12% ממניות החברה, העלה המלצה ל"קנייה" והמניה קפצה ב־3%. בכובעו השלישי ישמש הבנק חתם בהנפקה השנייה, שתתבטל אם המניה תרד מ־40 דולר

15.03.2015, 07:52 | ניר צליק

ביום שישי האחרון טיפסה המניה של מובילאיי ב־3% למחיר של 41.63 דולר, על רקע המלצה חיובית של בנק ההשקעות גולדמן זאקס — מ"החזק" ל"קנייה" וקביעת מחיר יעד של 50 דולר למניה. רק לפני כחודשיים החלה המניה של יצרנית תוכנת הסיוע לנהיגה במסע מטה, אחרי שהיא הודיעה שהיא רוצה לבצע הנפקה שנייה בהיקף של חצי מיליארד דולר, בתום תקופת החסימה שחלה על מכירת מניות במשך שישה חודשים מההנפקה הראשונה. מובילאיי מיהרה להרגיע את המשקיעים לפני כשבועיים והודיעה כי לא תבצע את ההנפקה השנייה אם המניה תרד מתחת ל־40 דולר. 

קראו עוד בכלכליסט

ביום רביעי שעבר כבר חצתה מובילאיי את הנקודה הקריטית, כאשר מחיר המניה עלה ל־40.1 דולר, וביום חמישי עלתה המניה ב־0.7% נוספים ל־40.4 דולר, אולם את העלייה המשמעותית רשמה המניה במסחר ביום שישי.

מפגרת אחרי האירופיות

האנליסט אלכסנדר דובל כתב כי מכפיל הרווח של החברה ירד בחצי בעקבות החולשה במניה בתקופה האחרונה וכי היא מפגרת אחרי יתר חברות הטכנולוגיה האירופיות ב־13% מאז תחילת השנה, אך הוסיף כי הסיבות לירידות במניה הן בעיקר טכניות ולא קשורות לפעילות החברה.

למרות החומות הסיניות, הנהוגות בבנקים הגדולים, כדי ליצור מידור מוחלט בין פעילות החיתום לאנליזה, נראה לכאורה כי לגולדמן זאקס עשוי להיות אינטרס בעליית המניה של מובילאיי, שכן הוא עצמו מחזיק ב־12.1% ממניותיה, ואף עשוי להשתתף בהצעת המכר שהחברה מבקשת לבצע. בכובע נוסף ישמש בנק ההשקעות כחתם בהצעת מכר זו יחד עם מורגן סטנלי.

הסיטואציה שבה בנק השקעות ממליץ על מניה ביד אחת ומחזיק בה בידו השנייה — כאשר למחיר המניה יש השפעה ישירה על אחזקתו בנקודה שבה החברה מבקשת לבצע הנפקה שנייה — היא די נדירה, ועלולה להתגלות כבעייתית.

הבנקים הגדולים העוסקים בחיתום ובאנליזה נוהגים לפטור את הטענות בדבר ניגוד עניינים בין המחלקות בכך שיש הפרדה מוחלטת בין הפעילויות, אולם במקרה זה נשאלת השאלה מדוע ניתן לבעל עניין בחברה לפרסם במקביל גם אנליזות לגביה. גם אם אכן קיימת חומה סינית בין המחלקות בארגון, הרי שכאשר קוראים את האנליזות, קשה להתעלם מהעובדה שגולדמן זאקס מחזיק ב־12% מהחברה.

מובילאיי הונפקה בסוף יולי 2014 וגייסה כמיליארד דולר לפי שווי של 5.3 מיליארד דולר. שווי השוק הנוכחי שלה עומד על 8.8 מיליארד דולר, אחרי שבשיאה, בתחילת אוקטובר, נסחרה החברה לפי שווי של 12 מיליארד דולר. לא רק היקף ההנפקה היה חריג, אלא גם העובדה שלקופת החברה זרמו רק 200 מיליון דולר, בעוד היתרה הגיעה לכיסיהם של משקיעי החברה, ובהם אילן בן־דב, לב לבייב וגיל אגמון, שמיהרו להיפגש עם הכסף.

אמנון שעשוע מייסד מובילאיי, צילום: נתי שוחט אמנון שעשוע מייסד מובילאיי | צילום: נתי שוחט אמנון שעשוע מייסד מובילאיי, צילום: נתי שוחט

תמרור אזהרה

המשקיעים בארה"ב נוהגים להדיר רגליהם מהנפקות המלוות בהצעת מכר מצד בעלי החברה, שמהווה מבחינתם תמרור אזהרה. אך מובילאיי הלהיטה את דמיון המשקיעים, שהתעלמו לחלוטין ממכירת המניות של המייסדים והמשקיעים. הסיבה להתעלמות מהצעת המכר טמונה בחלום המערכת שפיתחה החברה — חלום המכונית האוטונומית, שתנהג באופן עצמאי וללא מעורבות אדם.

תגיות