אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרשות במאמץ נוסף לעצור הפדיונות בקרנות הכספיות: זימנה את הבנקאים לשיחה צילום: עמית שעל

הרשות במאמץ נוסף לעצור הפדיונות בקרנות הכספיות: זימנה את הבנקאים לשיחה

"כלכליסט" חשף כי הרשות ביקשה בשבוע שעבר מהיועצים בבנקים להקפיד היטב לפני שהם ממליצים לפדות קרן כספית, בין היתר משיקולי מס, אך פדיונות העתק נמשכו ובכירי מערך הייעוץ זומנו לשיחת הבהרה

16.03.2015, 12:52 | רחלי בינדמן

ראש מחלקת ההשקעות ברשות ני"ע, דודו לביא, זימן באופן חריג ביום חמישי האחרון את ראשי מערך היועצים בבנקים לשיחת הבהרה שהתמקדה בפדיונות העתק בקרנות הכספיות בשבועיים האחרונים.

קראו עוד בכלכליסט

כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט" ברשות פנו ליועצים בבנקים כבר לפני שבוע בדרישה לשקול היטב לפני מתן המלצה ללקוחות לפדות את קרנות הנאמנות הכספיות שברשותם. זאת חרף הריבית האפסית ההופכת את ההשקעה בהן ללא אטרקטיבית. קרנות כספיות הוא מוצר חלופי לפיקדון בבנק תוך ניצול יתרון לגודל המאפשר למנהלי הקרנות להשיג ריבית גבוהה יותר דרך השקעת כספי הקרנות הללו בפיקדונות בנקאיים. אלא שבסביבת ריבית כה נמוכה, פוטנציאל התשואה שיכולים מנהלי הקרנות הכספיות לייצר לא מגיעה אפילו לקזז את דמי הניהול שהם גובים.

כתוצאה מכך, החלו היועצים לאחר הורדת הריבית האחרונה בתחילת החודש ל0.1% להמליץ ללקוחות לפדות קרנות כספיות וכתוצאה מכך נפדו מהכספיות סכום עתק של מעל 7 מיליארד שקל בשבועיים, כמיליארד שקל ביום.

ברשות מעוניינים לשמר את הקרנות הכספיות כחלופה לפיקדון בבנק, לפיכך ביקשו כבר לפני שבוע מהיועצים לקחת בחשבון שיקולי מס ושיקולים אחרים לפני המלצה לפדות את הכספיות. כך למשל, בקרן כספית נגבה מס מהלקוח רק על רווחים ריאלים ולכן ככל שהאינפלציה תהיה גבוהה יותר, תשלומי המס יפחתו ויתכן ששווה לדחות את מועד הפדיון ללקוח כדי להפחית את תשלום המס.

מה החלופה שמציע היועץ ללקוח

יתרה מכך, השאלה המכרעת היא מה החלופה שמציע היועץ ללקוח שפודה קרן כספית. מנתוני בית ההשקעות מיטב-דש שפורסמו בתחילת השבוע עלה למשל שבעוד שמהקרנות הכספיות נפדו כ-3.7 מיליארד שקל בשבוע החולף רק כמיליארד שקל זרם לקרנות כספיות, כך שככל הנראה חלק לא מבוטל מהכספים של הלקוחות שפדו עבר חזרה לפיקדון בבנק שמעניק לו ריבית זעומה, דומה לזו הקיימת בקרן הכספית גם לאחר דמי ניהול.

אילוסטרציה, צילום: בלומברג אילוסטרציה | צילום: בלומברג אילוסטרציה, צילום: בלומברג

לבנקים לעומת זאת, יש אינטרס להחזיר את הלקוחות לפיקדונות בבנק שכן הם יכולים להשתמש בכספים אלו כדי להעניק הלוואות ולגזור קופון על המרווח בין הריבית הזעומה שהם מציעים לריבית שהם גובים מהלווים.

נקודה חשובה נוספת שמטרידה את הרשות היא שבדרך כלל לקוח שמחזיק בקרן כספית לא בשל לעבור להשקעה מסוכנת כמו מניות ואג"ח קונצרניות ולכן לרוב היועצים מפנים את הלקוחות הללו להשקעה באג"ח ממשלתיות במח"מ קצר, שלאחר הורדת הריבית האחרונה מציעות היום תשואות לפידיון שהן אפילו שליליות, בטח ובטח אם ההשקעה בהן היא דרך קרן נאמנות שגם גובה דמי ניהול.

כאמור, הפניה היזומה של הרשות ליועצים בבנקים בשבוע שעבר לא ממש עזרה והפדיונות בכספיות נמשכו ולכן החליט לביא לכנס את ראשי מערך הייעוץ בבנקים לשיחה במשרדי הרשות על מנת לחדד את המסרים שהרשות מבקשת להעביר. חשוב להדגיש כי משקיעים בקרנות כספיות הם משקיעים מאד סולידיים שלא בהכרח מוכנים לספוג הפסדים בשוק ההון וכל חלופה לכספיות שאינה פיקדון בבנק היא בבחינת הגדלת סיכון עבורם, במיוחד כאשר רמת התשואות בשוק האג"ח הגיע לרמה כה נמוכה.

עוד מתברר כי במהלך השיחה נדונה אפשרות עם הבנקים להפחית את עמלות ההפצה שהם גובים ממנהלי הקרנות הכספיות על הפצת הקרנות – עמלה בגובה 0.1%. מדובר בעמלת מקסימום הקבועה בחוק אך הבנקים יכולים להפחית אותה מיוזמתם, אלא שאין להם שום אינטרס לעשות זאת.

כפי שנחשף לפני שבועיים ב"כלכליסט", יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר שוחח עם מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל והמליץ לו לפנות למנהלי הבנים ולהוזיל את עמלת ההפצה כך שבמקביל מנהלי קרנות הנאמנות יורידו את דמי הניהול בגובה ההנחה לה יזכו והאטרקטיביות של הקרנות הכספיות תחזור. אלא שבשלב זה לא נראה שבבנקים מגלים נכונות למהלך וולנטרי שכזה.

מרשות ני"ע לא נמסרה תגובה.

תגיות