אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה מציגה: חילוט כבקשתך צילום: אתר בתי המשפט

המדינה מציגה: חילוט כבקשתך

חוק איסור הלבנת הון מתיר לחלט כספים שמקורם בפשע מאורגן, אבל בלחץ הפרקליטות ורשות המסים קבע השופט יואל עדן תקדים שמתיר למדינה לחלט גם כספים ממי שעשה עבירות מס הכנסה, אף שהדבר מנוגד לחוק. מומחי מס מזהירים: "החלטה שגויה ומרחיקת לכת. מדובר בפגיעה בחוק יסוד"

17.03.2015, 08:09 | עמרי מילמן

שבועות אחדים אחרי שבית המשפט העליון הורה להשיב לאברהם הירשזון החזר על המס ששילם על הכסף שגנב והחזיר, התיר שופט המחוזי בבאר שבע יואל עדן לחלט את כספו של רופא שיניים כעונש על עבירת מס שביצע. הרופא, שאקר אלרייאט, נאשם והורשע במסירת דיווחים כוזבים ובהשמטת הכנסה של 1.75 מיליון שקל ממקור שאינו ידוע. עד כה הותר חילוט לכסף שמקורו רק בעבירות מע"מ שכלולות בחוק איסור הלבנת הון. לעומת זאת, עבירות מס הכנסה אינן עבירות מקור לפי חוק איסור הלבנת הון והמדינה אינה רשאית לחלטו.

קראו עוד בכלכליסט

הממשלה היוצאת קידמה חקיקה שתכלול עבירות מס הכנסה כעבירות מקור לפי חוק איסור הלבנת הון. אלא שהחקיקה לא הושלמה, ופסק הדין של עדן לכאורה מקצר עבור המדינה את הדרך לחילוטים כאלה. ההלכה החדשה מבוססת על עמדת המדינה, ולפיה הכספים שנתפסו מהווים "חפץ" שנעברה בו עבירה לפי פקודת סדר הדין הפלילי. בית משפט השלום קבע שבמקרה של עבירת מס לא ניתן לראות בכסף עצמו כ"חפץ" לעניין החילוט. אולם המחוזי הפך את ההחלטה, וקבע שהחילוט מותר ואף אינו מוגבל בסכום אובדן המס. הוא נימק זאת בכך שהחילוט הוא חלק מהעונש ואינו בא במקום המס אלא בנוסף אליו.

מס של יותר מ־100%

כך הירשזון, שגנב 1.9 מיליון שקל ונדרש לשלם מס לאחר שהחזיר את הכסף, זכה להכרת העליון בזכותו לקבל החזר מס על "ההפסד" שנוצר מהחזרת הכסף שגנב. זאת בעוד רופא השיניים, שהרוויח כסף בצורה חוקית ככל הנראה, שכן המדינה לא טענה אחרת, ייאלץ לסבול חילוט, כספו יילקח, הוא ישלם עליו מס ובנוסף יוטל עליו עונש מאסר וקנס.

בעוד ברשות המסים מנסים לצייר את ניסיונותיהם להיאבק במעלימי מס כצעד מול ארגוני פשיעה ולא נגד האזרח הקטן, דרך תביעות בבתי משפט הם משיגים מסלול עוקף חקיקה, ומאפשרים חילוט כספים כעונש עוד בטרם הוסדר הדבר בחוק דווקא נגד רופא שיניים, שלא מואשם בעבירות מלבד עבירות מס.

אם יעבור התיקון לחוק איסור הלבנת הון שקודם בשנה האחרונה על ידי רשות המסים, תוכל הרשות לחייב בנקים זרים לחלט חשבונות זרים. קפיצת מדרגה בכל הנוגע למאבק בהון השחור, ומכה קשה לישראלים בעלי חשבונות בשוויץ כמו בפרשת HSBC ו־UBS.

לדברי עו"ד ורו"ח משה מזרחי, לשעבר היועץ המשפטי ברשות המסים, "מי שביצע עבירת מס עלול לשלם מסים בשיעור העולה משמעותית על 100%, דבר הסותר את זכות הקניין המעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ובעיקר בהיעדר הסמכה מפורשת בחוק". ההסבר לשיעור הזה הוא שאדם שהפחית את הכנסותיו המדווחות והפקיד כספים שלא דווחו בחשבונו - יכולה המדינה לחלט את חשבון הבנק. "לחילוט זה יש להוסיף את המס על אותן הכנסות וענישה פלילית של מאסר וקנס כספי".

עו"ד משה מזרחי עו"ד משה מזרחי עו"ד משה מזרחי

מזרחי מעיר על הדוגמה שנתן השופט עדן להשוואה: חילוט רכב ששימש לביצוע עבירה. "האנלוגיה בין חילוט רכב ששימש לעבירה, שהנו בר־חילוט, לכספי תמורה בעסקאות לגיטימיות וכשרות - שגויה. בעוד בחילוט הרכב עסקת היסוד מנוגדת לחוק, הרי שבחילוט כספי עבירות המס עסקת היסוד היתה כשרה".

לדברי עו"ד ז'ק חן, מתמחה בעבירות צווארון לבן והלבנת הון, "החלטת המחוזי שגויה ומרחיקת לכת. פרשנות שפקודת סדר הדין הפלילי מתירה לחלט כספים כעונש סותרת את תכלית החילוט, שהיא הוצאת 'בלעו של הגזלן מפיו'. זו התכלית שעומדת ביסוד דיני החילוט ושהוכרה בעליון, בעיקר בתיקי הלבנת הון. ההחלטה מעוררת גם קושי לגבי זכויות קורבנות עבירה. בשורה של פסקי דין שדנו בחילוט רכוש לפי חוק איסור הלבנת הון, הכיר העליון בזכות תובע תם לב להיפרע מרכוש תפוס של החייב, כלומר העבריין שהורשע. זכותו של תובע זה קודמת לזכות המדינה לחלט את הרכוש. אך לפי החלטתו התקדימית של המחוזי, אם תוכח זיקה בין הרכוש התפוס למעשה עבירה, ומכיוון שלחילוט מאפיינים של עונש, תוכל המדינה לחלט את הרכוש וזכותה תגבר על זכות אותו תובע תם לב, שייוותר מאחור".

עו"ד ז עו"ד ז'ק חן. "התובע תם הלב ייוותר מאחור" | צילום: אוראל כהן עו"ד ז

הכסף טרם חולט

תגובת פרקליטות דרום (פלילי): "המדינה ביקשה מבית המשפט שנוסף לעונש שיוטל על הנאשם, יחולט כספו לפי סעיף 39 לפקודת סדר הדין הפלילי. הבקשה הוגשה משום שבוצעו בכסף עבירות מס שונות, כולל מרמה ותחבולה לפי פקודת מס הכנסה. בעקבות החלטת בית משפט השלום להשיב לנאשם את כספו הגישה הפרקליטות ערר למחוזי, שפסק כי למדינה זכות לתפוס הכסף כסעד זמני בהליך הפלילי עד להכרעה בבקשת החילוט בתיק העיקרי. הנאשם הורשע בהסדר טיעון והתיק ממתין לטיעונים לעונש".

בפרקליטות הוסיפו כי "התיק עודנו מתנהל וטרם ניתנה בו החלטה סופית", וכן שכספו של הנאשם טרם חולט.

רו"ח ומשפטן ג'קי מצא, מנהל רשות המסים לשעבר מזהיר כ,י "גישה חדשה זו של שימוש בכלי החילוט, עשויה להיות דרמטית מאוד ככל שיינתנו בידי רשות המסים הכלים לחלט כספים בחשבונות בנק בחו"ל, וזאת באמצעות הכללת עבירת מס הכנסה כעבירת מקור בחוק איסור הלבנת הון שהליכי חקיקה בעניין זה החלו זה מכבר." עו"ד משה מזרחי, (רו"ח) לשעבר היועץ המשפטי של רשות המסים אמר כי "במקרה זה עולה, כי מי שביצע עבירת מס עלול לשלם מיסים בשיעור העולה משמעותית על 100%, דבר העומד בסתירה לזכות הקניין המעוגנת בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו ובעיקר בהעדר הסמכה מפורשת בחוק לפגיעה שכזו." סכום התשלום עלול להיות גבוה מ-100% מכיוון שאם אדם הפחית את הכנסותיו המדווחות והפקיד כספים שלא דווחו בחשבון הבנק, יכולה המדינה לחלט את הכספים בחשבון הבנק. אל החילוט הזה, צריך להוסיף את תשלום המס על אותן הכנסות וענישה הפלילית של מאסר וקנס כספי."

תגיות