אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשאמנות פוגשת הייטק צילום: עמית שעל

כשאמנות פוגשת הייטק

גלעד כהנא, דן תורן, מאור כהן וג'ולי שלז גויסו כמנטורים לטקנו־ארט, חממת סטארט־אפים חדשה שתחבר בין מיזמים טכנולוגיים העוסקים בתרבות ואמנות לבין אמנים ומשקיעים פוטנציאליים

17.03.2015, 10:12 | נמרוד צוק

בנובמבר האחרון הסירה כוכבת הפופ טיילור סוויפט את כל הדיסקוגרפיה שלה משירות הסטרימינג ספוטיפיי (מאגר שירים דיגיטלי). "אני לא מסכימה להנציח את התפיסה שמוזיקה צריכה להינתן בחינם", נימקה סוויפט. גם פלטפורמות דיגיטליות אחרות ספגו אש, כמו יוטיוב שכונתה על ידי כוכב הקאנטרי גארת' ברוקס "שטן שלא משלם לאנשים דבר".

בעיה חריפה יותר קיימת בשוק המוזיקה הישראלי, שהוא מצומצם מטבעו, ובענפים נוספים של יצירה ישראלית כמו ספרות או קולנוע. כאן נכנסת לתמונה טקנו־ארט (technoart.org), חממת הסטארט־אפים הראשונה בארץ למיזמים טכנולוגיים העוסקים בתרבות ואמנות, שתנסה לסייע להם לפתח מודלים עסקיים שטובים גם לאמן ולגייס משקיעים.

את התוכנית מלווים אמנים ויוצרים כמו הזמרים גלעד כהנא, דן תורן ומאור כהן, הקולנוענים ג'ולי שלז ויואב רודה ואמנים נוספים שישמשו כמנטורים. "יש עלייה בצריכת המוזיקה דרך הרשת, אבל אין עלייה בהכנסות", אומר תורן, "פעם האצבע המאשימה היתה מופנית לחברות ההפקה, היום היא מופנית לחברות הטכנולוגיה. החלק שלי בפרויקט יהיה להביא את הפידבק מהשטח, לעזור ליזמים להתייחס לצרכים של האמנים".

השראה מתחום אחר

"הפלטפורמות הקיימות כיום ברשת מאפשרות בעיקר לחברות הטכנולוגיה לגרוף רווחים, ואילו הכנסות האמנים נפגעות", אומרת שני פלד, מנכ"לית קרן ההשקעות Socialterminals, העומדת מאחורי המיזם. בכל מחזור של התוכנית, שיימשך שלושה חודשים, ייכללו עשרה סטארט־אפים. כל אחד מהמיזמים יזכה במימון ושירותים בהיקף של 100 אלף דולר וכן להדרכה וייעוץ משותפי התוכנית, ובהם משרד עורכי הדין יגאל ארנון וחברת השירותים הפיננסיים דלויט. כמקובל בחממות, המשקיעים יקבלו 12% ממניות המיזם.

"הסיבה העיקרית שהצטרפתי לטקנו־ארט היא כדי לפגוש אנשים יצירתיים וליצור יחד דברים מופלאים", אומר כהנא, "כמו כל אחד אני זקוק לכסף, אבל זה לא נושא שמעניין אותי במיוחד. לעומת זאת, הצורך להיות יצירתי - לא רק בעשייה האמנותית אלא גם במה שסביבה ובחיפוש דרכים חדשות להגיע לקהל - מעניין אותי מאוד. אנשים נוטים לעסוק בתחום אחד, ודווקא החיבור והשיתוף בין תחומים שונים יכולים לשמש מקור גדול להשראה".

ג ג'ולי שלז. פתרונות חדשים ג

שלז הצטרפה למיזם הן כמנטורית והן מתוך כוונה לתעד את הקמתו. "הפלטפורמות הבטוחות שהיו קיימות בעבר התפרקו", היא אומרת, "פעם עבדת על סרט בידיעה שהוא יוקרן בקולנוע ושיהיה לך מערך הפצה, היום יש פחות שליטה על הדברים. אנשים עדיין לא הבינו איך עובדים במדיה החדשה, אבל לדעתי אנחנו נמצאים בנקודת זמן שבה אפשר להמציא פתרונות מחדש".

לחזק השקה

בין הפרויקטים שמנסים בימים אלה להתקבל לתוכנית, שהמחזור הראשון שלה ייפתח במאי, נמצאות אפליקציה שמייצרת מיקסטייפים על ידי ניתוח הטעם המוזיקלי של המשתמש; תחנת רדיו אינטרנטית למוזיקה אלקטרונית, שמציעה למשתמש כרטיסים למסיבות לפי מקום מגוריו והעדפותיו המוזיקליות; ופלטפורמה שתאפשר לרוכשי אמנות לראות את היצירה כהולוגרמה בחלל הבית לפני הרכישה.

כעת מחפשים בטקנו־ארט חלל עבודה שישמש את היזמים. "עולמות היצירה האמנותית והיזמות הטכנולוגית משיקים, ואחת המטרות שלנו היא לחזק את נקודות ההשקה", אומרת פלד, "אנחנו מקווים שהפרויקט הזה יטפח תקווה חדשה ביוצרים, ויהפוך את החברות הישראליות למובילות בחיבור בין טכנולוגיה לאמנות".

תגיות