אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"איפה ששמת את הכסף בפברואר, הרווחת" צילום: תומי הרפז

"איפה ששמת את הכסף בפברואר, הרווחת"

תעשיית הגמל וההשתלמות הניבה תשואה ממוצעת של 2.5% בפברואר ושל 3.35% בממוצע מתחילת השנה. מניות הנדל"ן, שוקי המניות בחו"ל וצמצום החשיפה ליורו, עשו את העבודה

17.03.2015, 15:29 | אורן פרוינד

חודש פברואר היה מוצלח במיוחד לקופות הגמל וקרנות ההשתלמות הישראליות שרשמו תשואה חריגה של 2.5% בחודש החולף. זאת על רקע הפתרון הזמני שאליו הגיעו אוקראינה ורוסיה וההרחבה הכמותית שהחלה באירופה, שהציתו גל של עליות שערים בעולם וגם בישראל.

מתחילת השנה רשמו קופות הגמל וקרנות ההשתלמות עלייה ממוצעת של 3.35%, יותר ממחצית התשואה הממוצעת שרשמו בכל 2014 שהסתכמה ב־5.7%. ההחלטה של נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג להוריד את ריבית חודש מרץ ב־0.15%, לשפל היסטורי של 0.1%, גם היא תדלקה את השווקים בישראל. מדדי ת"א־25 ות"א־100 עלו בפברואר ב־5% ו־6% בהתאמה, ונמצאים היום ברמות שיא.

תרומת הנדל"ן המניב

את המקום הראשון בקרב קופות הגמל תפסה הקופה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, עם תשואה של 2.84% בפברואר. אלטשולר שחם מוביל גם בטבלת התשואות מתחילת שנה - עם תשואה מצטברת של 4.38% - פער של 0.7% מהמתחרה במקום השני אי.בי.אי. קרנות ההשתלמות של אלטשולר שחם רשמו תשואה של 2.83% בפברואר, מקום שלישי בטבלה, אחרי הקרנות של כלל ומנורה, כאשר קרן אומגה של מנורה רשמה את התשואה הגבוהה ביותר בחודש פברואר - 2.96%.

דני ירדני, מנהל השקעות בכיר באלטשולר שחם, הסביר את החודש הטוב של בית ההשקעות: "היתה לנו רוח גבית שבאה משוקי המניות בארץ ובעולם. היינו קצת יותר חשופים לאירופה, בלי חשיפה למטבע היורו שנחלש בחודש פברואר, ובעיקר למדד דאקס השעלה יפה בחודש פברואר", אמר ירדני. דבר נוסף שהוא מציין לחיוב הוא מניות הנדל"ן המניב שרשמו במהלך פברואר עליות שערים בעיקר בזכות הורדת הריבית בסוף החודש. "בארץ נהנינו מהעליות במניות של הנדל"ן המניב. יש מניות שעלו המון. החברות האלו מייצרות לפני מינוף תשואה של 5%–6%, אז אנו חושבים שכן, בהחלט זו השקעה ראויה.

"באג"ח הממשלתיות אנו נמצאים במח"מ של 4.5 שנים. 50% שקליות ו־50% צמודות מדד. באופן יחסי למה שקורה בעולם התלילות של העקום בארץ היא גבוהה. כלומר התשואה שמקבלים באג"ח הארוכות היא מאוד גבוהה באופן השוואתי למה שקורה בעולם".

דני ירדני: "קיבלנו רוח גבית משוקי המניות בארץ ובעולם. היינו קצת יותר חשופים לאירופה, בלי חשיפה ליורו שנחלש, ובעיקר למדד דאקס שעלה יפה בפברואר", צילום: עמית שעל דני ירדני: "קיבלנו רוח גבית משוקי המניות בארץ ובעולם. היינו קצת יותר חשופים לאירופה, בלי חשיפה ליורו שנחלש, ובעיקר למדד דאקס שעלה יפה בפברואר" | צילום: עמית שעל דני ירדני: "קיבלנו רוח גבית משוקי המניות בארץ ובעולם. היינו קצת יותר חשופים לאירופה, בלי חשיפה ליורו שנחלש, ובעיקר למדד דאקס שעלה יפה בפברואר", צילום: עמית שעל

יוני טל, מנהל השקעות ראשי במנורה מבטחים ומשנה למנכ"ל, הסביר כי מה שעזר להם בפברואר היה בעיקר החשיפה לקרנות השקעה פרטיות שעשו תשואה מאוד טובה במהלך החודש. "יש לנו חשיפה לקרנות השקעה פרטיות שעשו תשואה מאוד טובה. דבר נוסף שעזר לנו הוא חשיפה מצומצמת ליורו שנחלש בחודש פברואר. דברים נוספים שעזרו לנו הם תשואה טובה באפיק האג"ח בחו"ל, חשיפה גבוהה לשוק באירופה והאפיק של האג"ח הקונצרניות בישראל שתרמו לרווחים שלנו".

לדברי רונן מטמון, מנהל השקעות ראשי באקסלנס גמל, פברואר היה חודש קל. "איפה ששמת את הכסף, הרווחת. בין שזה באג"ח קונצרניות או ממשלתיות ובין שבמניות שעלו גם בארץ וגם בעולם. בפברואר היתה לנו חשיפת יתר למדד נאסד"ק שרשם עלייה של 7% במהלך החודש והגיע לרמת שיא. באופן כללי, החשיפה שלנו למניות היתה גבוהה, והעובדה שהיינו באג"ח הממשלתיות במח"מ ארוך עזרה לנו מאוד".

שוק המניות אטרקטיבי

לגבי חלוקה גיאוגרפית של ההשקעות אמר מטמון: "כמעט כל השווקים בעולם עשו פחות או יותר אותו דבר, אז לא היה שינוי בין שוקי המניות. מה שהיה חשוב בפברואר זה אם היית יותר באג"ח ארוכות או אם היית ברכיב הקונצרני". לגבי המדד השלילי, שעומד על מינוס של 1.6% מתחילת השנה, אמר מטמון: "ככל הנראה בנק ישראל יפעל או בהרחבה כמותית או בהורדת ריבית נוספת".

יוני טל: "קרנות ההשקעה הפרטיות עשו תשואה מאוד טובה. גם החשיפה לאג"ח בחו"ל וחשיפה גבוהה לשוק באירופה ולאג"ח הקונצרניות בישראל תרמו לנו", צילום: עמית שעל יוני טל: "קרנות ההשקעה הפרטיות עשו תשואה מאוד טובה. גם החשיפה לאג"ח בחו"ל וחשיפה גבוהה לשוק באירופה ולאג"ח הקונצרניות בישראל תרמו לנו" | צילום: עמית שעל יוני טל: "קרנות ההשקעה הפרטיות עשו תשואה מאוד טובה. גם החשיפה לאג"ח בחו"ל וחשיפה גבוהה לשוק באירופה ולאג"ח הקונצרניות בישראל תרמו לנו", צילום: עמית שעל

מטמון התייחס גם לשוק המט"ח בישראל ואמר כי "להסתכל רק על שער השקל מול הדולר ולראות שהוא נחלש זה לא נכון, כי צריך להסתכל על השקל אינדקס (מדד המשווה את השקל מול כל המטבעות בעולם - א"פ). השקל נחלש רק מול הדולר אבל זה רק בגלל העוצמה הגדולה של הדולר. ביחס ליתר המטבעות בעולם השקל התחזק, וזה לא טוב ליצוא שלנו. לכן סביר שנראה פעולות נוספות מבנק ישראל".

למרות העליות מתחילת השנה, מטמון סבור כי רכיב המניות הוא הרכיב האטרקטיבי המומלץ ביותר באופן יחסי לרכיבים האחרים. "אנו רואים ששוק המניות הישראלי עשה מהלך משמעותי במיוחד באירופה בגלל היחלשות היורו, ואני חושב ששוקי המניות ימשיכו להיות אטרקטיביים וזאת מגמה שתימשך. מה שכן, סטיות התקן יעלו והשוק יהפוך להיות תנודתי יותר. התפקיד שלנו בתור מנהלי השקעות זה לדעת מתי לקחת אחורה במניות, אבל עכשיו זה עדיין לא הזמן. איני שותף לדעה הרווחת בשוק שהתשואות באפיק הממשלתי הולכות לעלות. אני חושב שהתשואות יישארו ברמות האלה, ושב־2015 נראה אינפלציה נמוכה מאוד ובנק ישראל לא יעמוד ביעד האינפלציה שלו, של 1%–3%. אנו נמצאים בסביבה שבה קשה להעלות מחירים. אם זה במזון או בביגוד ואם זה לאור הרפורמות הצפויות לאחר הבחירות. הסביבה הזו לא תומכת אינפלציה, מה שאומר שנראה בקרוב הורדת ריבית וזה נוגד את התזה של עלייה בתשואות באפיק הממשלתי".

דפלציה? סיפור עולמי

גם ירדני חושב ששוקי המניות בעולם עדיין לא מיצו את עצמם. "צריך לזכור שההרחבה הכמותית באירופה ממשיכה גם במרץ וזה מעצים את האטרקטיביות של המניות. מדד דאקס הגרמני עשה מעל 20% תשואה השנה, אבל אנו חושבים שיש עוד מקום לעליות שם. גם בשוק הישראלי, שאמנם נתון לרגולציה כבדה, הכיוון הוא חיובי. אף אחד לא רוצה להרוג את הסקטור העסקי, והתמחור מראה שהמחירים אטרקטיביים להשקעה לאור ריביות חסרות הסיכון.

"אם אני מסתכל על התגובה של גרמניה וארה"ב להרחבות הכמותיות בעולם, שוקי המניות שם הגיבו הרבה יותר חזק לעומת ישראל. כלומר שוק המניות שלנו עדיין לא הגיב בצורה מלאה. בעולם ראינו שהריביות הארוכות יורדות חזק, השוק מגיב בגלל היעדר אלטרנטיבה וזה עוד לא מיצה את עצמו בישראל. השוק בארץ עדיין מעניין להשקעה".

ירדני התייחס גם הוא למדד השלילי של חודש פברואר ולחשש מדפלציה ואמר: "סוגיית האינפלציה בישראל לא שונה מזו שבעולם. מחיר חבית הנפט הנמוך משפיע על כל העולם, ולכן גם קשה לראות מאיפה תבוא אינפלציה משמעותית, לא רק בישראל אלא גם בשאר מדינות העולם. אני לא יודע אם יורידו את הריבית או יעשו הרחבה כמותית, אבל אני יכול להגיד בוודאות שהריבית לא תעלה בטווח הקרוב.

"יותר מזה. גם אם יעלו את הריבית בארה"ב, אין סיבה שהריבית בישראל תעלה. ולכן הן האג"ח הארוכות והן המניות ראויות להשקעה. למדד השלילי אין השפעה ישירה על המניות בבורסה. השוק מבין שתהיה פה אינפלציה נמוכה מאוד, והוא כבר מתמחר את זה. בסופו של דבר, המדד הנמוך הוא מכלול של דברים שגורם לכך שהריביות בארץ ובעולם יישארו נמוכות וזה הופך את המניות לאטרקטיביות. מעבר לזה, אין לו חשיבות גדולה".

מדד העקביות של קבוצת קלי: המדד בוחן את משך הזמן שבו הושגה תשואה גבוהה מהממוצע. לדוגמה: קופה אשר השיגה ב-18 מתוך 36 חודשים תשואה מעל לממוצע, תקבל ציון 50%.

תגיות