אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עצירה בפליטת הפחמן צילום: shutterstock

קפיטליזם 3.0

עצירה בפליטת הפחמן

למרות הצמיחה הגלובלית ב־2014, פליטת הפחמן לא גדלה

18.03.2015, 08:07 | איתי להט
החדשות המרעישות של השבוע החולף מגיעות מהנתונים שמשחררת מדי שנה סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA). לראשונה זה 40 שנה נרשמה בשנה החולפת צעידה במקום, ולא גדילה, בכמות פליטות הפחמן לאטמוספרה. ובמילים מדויקות יותר, זה התרחש לראשונה בשנה של צמיחה כלכלית גלובלית. סך הכל נפלטו על פי החישובים של הסוכנות 32.3 מיליארד טונות של פחמן ב־2014, מספר זהה לכמות הפליטות של 2013. הפרשנות האופטימית במיוחד מדברת על האפשרות כי המאמצים הגלובליים להילחם בהתחממות הגלובלית מתחילים לשאת פרי. אם אכן הנתונים האלה מצביעים על שינוי מגמה, הרי זה רגע היסטורי כביר. בעבר כבר נרשמו נפילות בפליטות גזי חממה, אבל הן תמיד היו בשנים של שפל ומיתון גלובליים, כמו ב־2009. הפעם, כשהעולם נמצא באופן רשמי בצמיחה, זו יכולה להיות הנקודה שמצביעה על סיומו של הקשר הליניארי שהתרגלנו לראות בין צמיחה לפליטה.

לראשונה זה 40 שנה נרשמה בשנה החולפת צעידה במקום, ולא גדילה, בכמות פליטות הפחמן לאטמוספרה, צילום: shutterstock לראשונה זה 40 שנה נרשמה בשנה החולפת צעידה במקום, ולא גדילה, בכמות פליטות הפחמן לאטמוספרה | צילום: shutterstock לראשונה זה 40 שנה נרשמה בשנה החולפת צעידה במקום, ולא גדילה, בכמות פליטות הפחמן לאטמוספרה, צילום: shutterstock

1. סין מובילה את הירידה

הפחיתה את השימוש בפחם

שבוע לפני הפרסום הדרמטי כבר שוגר רמז עבה - כמות פליטות גזי החממה של סין ירדה בשנה שעברה ב־2%. החישוב הזה, שביצעה מחלקת המחקר של בלומברג, מצביע כנראה על השינוי שמתחולל בסין.

לצד העובדה שהסינים משתמשים בפחות פחם כמקור אנרגיה והטילו עליו מסים גבוהים יותר, הם גם השקיעו כמויות עצומות של כסף באנרגיה מתחדשת. בשנה החולפת לבדה זה היה סכום של 89.5 מיליארד דולר. אחד מכל שלושה דולרים שהושקעו בתחום בעולם - הושקע בסין.

2. תרומת החורף החם

ירידה בצריכת אנרגיה לצורך חימום

 

בסוכנות האנרגיה אומרים שסין היא שאחראית על הצעידה הגלובלית במקום, אבל לא רק היא. הארגון חישב ומצא שמדינות ה־OECD רשמו צמיחה כלכלית ממוצעת של 7% בחמש השנים האחרונות, בעוד פליטות הפחמן שלהן נפלו ב־3%.

בבריטניה ירדה פליטת הפחמן בשנה שעברה ב־9% על פי ניתוח של נתוני האנרגיה הממשלתיים. אבל הדוגמה הבריטית גם שופכת אור על אחד הגורמים לנפילה החדה: 2014 היתה השנה החמה בהיסטוריה הבריטית, שגררה ירידה בצריכת אנרגיה לחימום, מה שמיתרגם לפחות פליטות.

3. ארה"ב מפגרת בהשקעה

האמריקאים התייעלו פחות מהסינים

 

נתוני האנרגיה והפחמן של ה־IEA מעוררים ויכוח בעיקר בנוגע לארה"ב. הנתונים הוורודים של הצמיחה האמריקאית לא עולים בקנה אחד עם הנפילה החדה בצריכת אנרגיה ופליטת פחמן. בעוד הסינים השקיעו כמויות עתק באנרגיה מתחדשת וריסנו את השימוש בפחם, האמריקאים, למרות השקעה הולכת וגדלה בתחום, מפגרים הרחק מאחור עם שליש מסכום ההשקעה הסיני. גם ישנה התייעלות הרכבים באמריקה והתייעלות אנרגתית בכלל, אבל הצצה בגרפים של צריכת אנרגיה מגלה תמונה קצת שונה.

4. צריכת האנרגיה בשפל

ארה"ב מייצרת מחוץ למדינה

 

באמריקה צריכת האנרגיה פר אדם צנחה באופן דרסטי כמו בכל שאר העולם במשבר של 2008. אלא שבניגוד לרוב העולם, צריכת האנרגיה שם כמעט לא התאוששה מאז. לזה כנראה לא אחראים תהליכי התייעלות אנרגתית או השקעה באנרגיה ירוקה. לפי אנליסטים, הסיבות לכך הן מיקור החוץ של הייצור האמריקאי למדינות זולות, שמתרחש מ־2002; וצמיחה כלכלית "מזויפת", כזו שמתרחשת בעיקר בשוקי מניות ונדל"ן אבל לא ברחוב, היכן שהכלכלה האמיתית צומחת ובאה לידי ביטוי בפליטות פחמן אמיתיות.

תגיות