אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנות הברית של ארה"ב נוהרות לבנק האסייתי לפיתוח תשתיות צילום: בלומברג

בנות הברית של ארה"ב נוהרות לבנק האסייתי לפיתוח תשתיות

חרף מאמצי הבית הלבן גם איטליה, צרפת וגרמניה עתידות להצטרף לבנק שהקימה סין אשתקד. אוסטרליה הודיעה כי היא תשקול מחדש את החלטתה שלא להצטרף אליו

17.03.2015, 22:33 | שירות כלכליסט

צרפת, גרמניה ואיטליה הולכות בדרכה של בריטניה ועתידות להצטרף לבנק האסייתי לפיתוח תשתיות — על כך דיווח "פייננשל טיימס".

הבנק הוא פרי יוזמה סינית, והוא חלק ממאמץ של המדינה להקים מוסדות פיננסיים בינלאומיים חדשים שיהוו חלופה למוסדות קיימים דוגמת הבנק העולמי וקרן המטבע הבינלאומית. בכך מקווה סין להגדיל את השפעתה הכלכלית בזירה הבינלאומית.

כאמור, ההצטרפות של שלוש המדינות האירופיות באה לאחר שבסוף השבוע הודיעה ממשלת בריטניה כי תצטרף לבנק. הנהירה האירופית למוסד החדש נעשית בניגוד לדעתה של ארה"ב שחוששת שהבנק העולמי, שבו היא זוכה לייצוג דומיננטי, יאבד מכוחו.

כמו כן, בת ברית נוספת של ארה"ב - אוסטרליה, הודיעה לוושינגטון כי היא תשקול מחדש את החלטתה שלא להצטרף לבנק האסייתי לפיתוח תשתיות, זאת בעקבות המהלכים מצד האירופים.

בבית הלבן מנסים לשכנע את מדינות המערב להישאר מחוץ לבנק בתואנה כי תהיה להן השפעה גדולה יותר על פעולתו דווקא אם יפעלו בתיאום מבחוץ.

שי ג שי ג'ינפינג | צילום: בלומברג שי ג

הבנק שהושק באופן רשמי בשנה שעברה בידי נשיא סין שי ג'ינפינג הפך למקור מתיחות מהותי בין סין וארה"ב, כאשר שתי המדינות מנסות לשפר עמדות במאבק על ההשפעה על הכלכלה והמסחר באסיה בעשורים הקרובים.

עם הודעת בריטניה על הצטרפותה לבנק האסייתי לפיתוח תשתיות, מיהרה ארה"ב למתוח ביקורת על המהלך. מקורות בבית הלבן אמרו אז ל"פייננשל טיימס" כי הצעד הבריטי הוא חלק ממגמת "חיזור עקשני" של לונדון כלפי סין. ההתבטאות האמריקאית באה על רקע הימנעות של דיפלומטים בריטים ממתיחת ביקורת על סין והדרך שבה היא התמודדה עם ההפגנות הפרו־דמוקרטיות שפרצו בהונג קונג בשלהי השנה שעברה.

בתגובה, טענה בריטניה כי הביקורת האמריקאית עליה היא תוצאה של קנאה. לדברי בכיר בריטי שדיבר עם "פייננשל טיימס", ממשל אובמה "לא יצליח לאשר את ההצטרפות לבנק האסייתי לפיתוח תשתיות בקונגרס", גם אם הוא ירצה.

בתוך כך, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד העריכה שלשום כי עוד השנה הודו תתפוס את מקומה של סין ככלכלה הגדולה בעלת קצב הצמיחה המהיר ביותר. לגארד תיארה את הודו כ"נקודת אור" ב"אופק עולמי מעונן", וציינה כי האוכלוסייה הצעירה של הודו והתקדמותה ברפורמות מבניות יסייעו לכלכלתה "להמריא" בשנים הקרובות. בשבוע שעבר הודיעה קרן המטבע הבינלאומית כי שינויים באופן החישוב של הצמיחה בהודו הביאו לכך שתחזית הצמיחה שלה השנה עומדת על 7.5%, במקום תחזית של 7.2% קודם לכן.

תגיות