אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החוקים שמחכים לממשלה החדשה על המדף צילום: אוראל כהן

החוקים שמחכים לממשלה החדשה על המדף

הקדמת הבחירות הקפיאה חוקים ורפורמות שכבר החלו להתגלגל. נבחרי הציבור החדשים יצטרכו להחליט אם לאמץ או לקבור אותם

18.03.2015, 06:47 | כתבי כלכליסט

עידוד יבוא

אימוץ תקנים בינלאומיים להפחתת חסמי יבוא. בישראל יש היום כ־540 תקנים רשמיים, והממשלה הכריזה כשאישרה את תקציב 2013–2014 שתפעל לאמץ לגביהם רק תקנים בינלאומיים, כדי ליצור אחידות ולהפחית את חסמי היבוא.

סטטוס: לשר הכלכלה הבא נותרו רק 50 תקנים לטיפול.

סיכוי העברה: גבוה, תלוי בעיקר בדרג המקצועי של משרד הכלכלה.

פעילי ליכוד ופעילי המחנה הציוני, צילום: עמית שעל פעילי ליכוד ופעילי המחנה הציוני | צילום: עמית שעל פעילי ליכוד ופעילי המחנה הציוני, צילום: עמית שעל

חברות ארנק

נושאי משרה בכירים בחברות מעדיפים לעתים למשוך שכר דרך חברה שבבעלותם כדי לשלם מס חברות, הנמוך יותר מהמס שהיו משלמים כשכירים. הצעת חוק מבקשת לבטל את האפשרות הזו, אבל שר האוצר יאיר לפיד לא אישר להכליל את הנושא אפילו בטיוטה של חוק ההסדרים בספטמבר האחרון.

סטטוס: מחכה לשר האוצר הבא.

סיכוי העברה: גבוה, כל הגורמים הרלבנטיים מסכימים שהמיסוי נחוץ.

רפורמה בתכנון ובנייה

הכנסת אישרה לפני כשנה תיקון שמכונה הרפורמה בתכנון ובנייה. התיקון כולל שינוי במבנה הסמכויות של מוסדות התכנון ופרק שעוסק ברישוי, במסגרתו אמורים להיכנס לתוקף שני מסלולי רישוי מקוצרים שיאפשרו ליזמים לקבל היתרי בנייה בתוך 45 או 90 יום.

שני הפרקים הללו ברפורמה הוגדרו על ידי הממשלה ועל ידי מבקר המדינה בדו”ח האחרון ככלים משמעותיים בדרך לקיצור הבירוקרטיה התכנונית והגעה ליעד של הגדלת היצע יחידות הדיור בשוק במהירות.

שינוי מבנה הסמכויות במוסדות התכנון מבקש להרחיב את עצמאותן של הוועדות המקומיות ולאפשר להן לקדם תוכניות בנייה בשטחן. אלא שהתנאי להשגת עצמאות זו היא גיבוש תוכניות מתאר מקומיות, דבר שלא קיים ברוב העיריות.

סטטוס: שינוי מבנה הסמכויות נכנס לתוקף באופן חלקי, פרק הרישוי ייושם בשנת 2016.

סיכוי העברה: טוב, אבל צריך שר פנים ביצועי שישלים את התהליך.

קשישים ונכים מצביעים אתמול, צילום: רויטרס קשישים ונכים מצביעים אתמול | צילום: רויטרס קשישים ונכים מצביעים אתמול, צילום: רויטרס

המלצות ששינסקי 2

הוועדה לבחינת חלקו של הציבור במשאבי הטבע המליצה על הטלת מס רווחי יתר החל מ־2017. ההמלצות אמורות להגדיל את הכנסות המדינה בכ־400 מיליון שקל בשנה, וכבר נתקלו בהתנגדות של כיל, שאיימה לפטר עובדים ולהוציא פעילות מישראל.

סטטוס: האוצר מגבש טיוטת הצעת חוק על בסיס המלצות הוועדה.

סיכוי העברה: גבוה. החוק עשוי לעבור ריכוך בוועדת הכספים.

חוק האנג’לים

חוק האנג’לים, שנועד לעודד משקיעים פרטיים להשקיע מהונם האישי בחברות סטארט־אפ צעירות תמורת הטבת מס, כשל מאז שנכנס לתוקף ב־2011. במשרדי האוצר והכלכלה עלתה היוזמה לשנות את החוק ולפתור כמה עיוותים.

סטטוס: נכלל בחוק ההסדרים והיה אמור לעלות לקריאה שלישית ואחרונה.

סיכוי העברה: סביר שגם שרי האוצר והכלכלה החדשים יתמכו בו.

החוק לעידוד השקעות הון

בעקבות לחץ ציבורי על היקף וריכוזיות הטבות המס שניתנו לחברות ב־2011 הקים לפיד בסוף 2013 ועדה שתבחן את החוק שמעניק הטבות מס לחברות שונות במטרה לתמרץ אותן לפעול בארץ. הוועדה הצליחה להגיע למספר מסקנות משותפות, אך לא הכריעה האם לגדר או לא את ההטבה.

סטטוס: הוועדה סיימה את עבודה וההמלצות יוגשו לשר האוצר הבא.

סיכוי העברה: לא ניתן להעריך, צפוי להתנגדות מצד החברות הגדולות.

חרדי בקלפי, צילום: איי אף פי חרדי בקלפי | צילום: איי אף פי חרדי בקלפי, צילום: איי אף פי

מיסוי דירות להשקעה

בתקציב 2014 העלה שר האוצר דאז יאיר לפיד את המס על דירות להשקעה כך שינוע בין 5% לסכום של עד 1.1 מיליון שקל, ועד ל־10% עבור החלק שהשווי שלו עולה על 15.4 מיליון שקל. החוק המקורי נע בין 3.5% ל־10%.

סטטוס: המס נקבע כהוראת שעה ובה נקבע גם מה יהיו שיעורי המס ב־2015, אבל רשות המסים כבר האריכה את הוראת השעה עד יוני 2015.

סיכוי העברה: סביר להניח שהמיסוי יוארך בהמלצת האוצר ורשות המסים.

ועדת אלאלוף

מסקנות הוועדה למלחמה בעוני כללו צעדים בעלות של 7.8 מיליארד שקל. מתוכן הצליח מאיר כהן, שר הרווחה לשעבר ומי שהקים את הוועדה, להכניס לתקציב 2015 כמיליארד שקל. ראש הוועדה, אלי אלאלוף, מתמודד עתה ברשימת כולנו לכנסת.

מסקנות הוועדה מטפלות בחלק גדול מהפנים של העוני – קצבאות הבטחת הכנסה והשלמת הכנסה, דיור ציבורי, חינוך, שירותים סוציאליים, מס הכנסה שלילי ועוד. במשרד האוצר מתנגדים ליישום החלקים היקרים במסקנות הוועדה – העלאה של קצבאות הבטחת ההכנסה בכ־2 מיליארד שקל בשנה, בניית דירות חדשות לדיור הציבורי והגדלת הסיוע בשכר דירה לזכאים שעלותם גם היא מגיעה למאות מיליוני שקלים בשנה.

סטטוס: יישום המסקנות נדחה לאחר שתקציב 2015 לא אושר.

סיכוי העברה: בינוני, בגלל התנגדות של פקידות האוצר. אם משה כחלון ימונה לשר האוצר הסיכוי ישתפר.

הרפורמה בחברת החשמל

חברת החשמל סגרה את שלושת הרבעונים הראשונים של 2014 בהפסד של 920 מיליון שקל ועם צבר התחייבויות של 70 מיליארד שקל. הכנסותיה רק הולכות וצונחות בשל כניסת שימוש בגז טבעי זול והתחרות מיצרניות חשמל פרטיות.

במחצית הראשונה של 2014 הכין צוות בין־משרדי בראשות מנכ”ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב תוכנית מקיפה לרפורמה בכלל משק האנרגיה. יאיר לפיד עצר את התוכנית, בנימוק של עלות גבוהה מדי למשק (4.5 מיליארד שקל).

למרות הקדמת הבחירות, לפני כחודש נחתם הסכם פרישה של 440 איש מחברת חשמל בעלות זהה לזה של מתווה הרפורמה - כ־1.5 מיליון שקל ברוטו לעובד.

כלה בקלפי, צילום: רויטרס כלה בקלפי | צילום: רויטרס כלה בקלפי, צילום: רויטרס

סטטוס: התוכנית להבראה ארגונית ופיננסית של החברה די מוכנה, ורק מחכה ששר אוצר החדש יאשר אותה.

סיכוי העברה: סיכוי גבוה. הוועד כבר משתף פעולה והממשלה חייבת להעביר השנה את הרפורמה או לחוקק חוק משק חשמל חדש.

תעודת זהות בנקאית

התעודה היתה חלק מהמלצות הוועדה להגברת התחרות במערכת הבנקאית, שהתפרסמו כבר לפני שנתיים. החלק הראשון של התעודה, שכולל פרטים ונתונים כגון היקף העמלות והריביות ששילם הלקוח בשנה מסוימת, יפורסם לראשונה ללקוחות בפברואר 2016.

סטטוס: התוכנית נכללה בחוק ההסדרים האחרון, אבל בלחץ השרים נשלפה החוצה.

סיכוי העברה: לא ידוע. תלוי בזהות יו״ר ועדת הכלכלה ושר האוצר.

הגבלת תשלום במזומן

ועדת לוקר עסקה בנושא רפורמת המזומן, שאוסרת לבצע עסקאות במזומן בסכום של 10,000 שקל ומעלה. הוועדה החלה את עבודתה בנושא כבר בספטמבר 2013, והנושא עדיין לא טופל. בינתיים המלחמה בהון השחור, אחד היעדים שהציבה רשות המסים והממשלה האחרונה, תידחה. על פי הערכות הבנק העולמי אובדן ההכנסה כתוצאה מהון שחור מסתכם ב־40–50 מיליארד שקל .

סטטוס: הממשלה אישרה, הרפורמה צריכה לעבור לחקיקה בכנסת.

סיכוי העברה: גבוה, המלצות הוועדה זוכות לתמיכה רחבה.

בוחרים בבית ספר בצהלה, צילום: עמית שעל בוחרים בבית ספר בצהלה | צילום: עמית שעל בוחרים בבית ספר בצהלה, צילום: עמית שעל

העלאות חריגות בארנונה

המועד האחרון לאישור הבקשות החריגות להעלאה בארנונה עבור שנת 2015 נקבע על ידי שר הפנים לשעבר גדעון סער לתחילת ינואר, לאחר שעד כה בקשות אושרו גם רטרואקטיבית במהלך השנה.

אלא ששרי הפנים והאוצר - גלעד ארדן ובנימין נתניהו – החליטו שלא לאשר את ההכרעה שהגורמים המקצועיים הניחו על שולחנם, בגלל תקופת הבחירות. ההחלטה הזו התקבלה למרות שהיא גוררת פגיעה ברשויות, ויו”ר השלטון המקומי, חיים ביבס, שמייצג את הרשויות, בוחר לשתוק מכיוון שהוא ראש המטה של נתניהו.

באוצר ובמשרד הפנים ינסו לחוקק חוק שיאפשר העלאה רטרואקטיבית של הארנונה עבור 2015, מה שיוכל לקרות רק בתמיכת השרים החדשים. גם הרפורמה בארנונה, שאמורה להיות מבוססת על תוצאות ועדה ציבורית מ־2007, תצטרך לעלות אל שולחנה של הממשלה החדשה. ארדן כבר ביקש את מסקנות הוועדה כדי לבחון את הנושא, ושרי הפנים והאוצר כבר לא יוכלו להתעלם ממנה יותר.

סטטוס: ההכרעה בנושא ממתינה לממשלה החדשה ולשרים הרלבנטיים.

סיכוי העברה: סיכוי גבוה שהבקשות יאושרו רטרואקטיבית.

שכר הבכירים

באפריל הקודם החל יאיר לפיד לקדם חוק להגבלת שכר הבכירים במגזר הפיננסי, שאמור לתמרץ את הגופים לשלם שכר של עד 3.5 מיליון שקל בשנה. שכר גבוה יותר יצריך את אישור ועדת התגמול או ועדת הביקורת הפנימית של אותו הגוף ואת אישור הדירקטוריון והאסיפה הכללית.

סטטוס: החוק זכה לתמיכה נרחבת ועבר בקריאה ראשונה.

סיכוי העברה: סיכוי גבוה להחלת רציפות על החוק והמשך קידומו.

הקמת רשות חדשנות

רפורמה שתהפוך את משרד המדען הראשי לרשות ממשלתית חדשה וגמישה יותר ביכולתה להשקיע, היא הגדולה ביותר מבין רפורמות ההייטק שעל השולחן. היא תאפשר למדען הראשי לתמוך גם בקרנות הון סיכון ולמנף הון פרטי.

משרדי האוצר והכלכלה הכריזו על הרפורמה, אבל היא לא נכללה בחוק ההסדרים הנוכחי וממילא התקציב לא אושר והממשלה התפרקה.

סטטוס: ממתינה לחוק ההסדרים הבא.

סיכוי העברה: גבוה. יש ביקורת בעיקר על הדרך בה גובשה הרפורמה ולא על המהות.

חברת דירה להשכיר

חברת דירה להשכיר, המשמשת גוף ביצועי לקידום בנייה של 150 אלף דירות להשכרה בעשור הקרוב, ממתינה לתקציב של 13 מיליון שקל לצורך פעילותה השנה. הממשלה קבעה כי התקציב השנתי של החברה צריך להיות 28 מיליון שקל, אבל. בסוף 2014, אחרי פיטורי שר האוצר יאיר לפיד, אישרה ועדת הכספים העברה של 15 מיליון שקל בלבד.

סטטוס: ועדת הכספים אישרה לחברה תקציב לרכישת קרקעות לבנייה, עדיין לא לפעילות שוטפת.

סיכוי העברה: גבוה, שרי האוצר והבינוי צפויים לקדם את הפעילות.

תגיות