אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך שומרים את תיק הבינוי לליכוד וגם נותנים משהו לכחלון צילום: עמית שעל

איך שומרים את תיק הבינוי לליכוד וגם נותנים משהו לכחלון

עוד בטרם נבחר החל נתניהו לבדוק איך מפרקים את רשות מקרקעי ישראל. את תיק הבינוי הוא מעדיף לשמור בליכוד מתוך ציפייה להישגים בתקופה הנראית לעין. איך כל זה יכול להסתדר עם הבטחת הבחירות של כחלון לפרק את רמ"י

19.03.2015, 06:57 | רוני זינגר

אחד האתגרים המרכזיים שיעמדו בקרוב בפני ראש הממשלה ומרכיב הממשלה המיועדת, בנימין נתניהו, יהיה הכנסתו של משה כחלון לקואליציה תוך שהוא צריך לתת לכחלון את שתי הדרישות המרכזיות שלו: תיק שר האוצר ואחריות על רשות מקרקעי ישראל, שנמצאת כיום במשרד הבינוי.

כחלון, כזכור, הבטיח לבוחריו כי לא יתפשר על שתי דרישות אלה, כשבנוגע לרשות מקרקעי ישראל הוא יבקש את הסמכות על הגוף בכדי שיוכל לפרק אותו ולבצע בו רפורמה שהיא חלק מתוכניתו הכוללת למשבר הדיור.

קראו עוד בכלכליסט

מספר הדירות שייבנו - השנה צפוי לעלות

 

גורם המקורב לנושא סיפר בימים האחרונים כי כיוון שממילא נתניהו תומך בעצמו בפירוק רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) כפי שהיא כיום, הרי שהוא רואה למעשה עין בעין עם כחלון את הנושא.

ככל הידוע, אף נעשו בדיקות בעבר וגם לאחרונה בנוגע לאפשרויות פירוק רשות מקרקעי ישראל. לא מן הנמנע כי הבדיקות האלה, והמתווים שמוצע בהם, יהוו בסיס למשא ומתן קואליציוני עם כחלון.

 , צילום: עמית שעל צילום: עמית שעל  , צילום: עמית שעל

כבר כעת ברור שבכל הנוגע לסמכויות ואחריות על רשות מקרקעי ישראל, מדובר בעניין שיכול להיפתר בקלות רבה מצדו של נתניהו, בלא שייאלץ לתת לכחלון גם את תיק הבינוי.

גורמים המכירים את הנושא העריכו כי נתניהו לא יזדרז לוותר על תיק משרד הבינוי, לאור רצונו לקחת את תחום הדיור לטיפול אישי. זאת במיוחד כשכבר כעת ברור, לנוכח צעדים שנעשו בשנה החולפת, כי השנה ובשנה הבאה תחול התקדמות ועלייה במספר יחידות הדיור שייבנו.

נתניהו לא יהיה מעוניין שכחלון יגזור את כל הקופונים, גם במשרד האוצר וגם במשרד הבינוי, ויסתמן כמי שהביא לשינוי בתחום הדיור ולפתרון המשבר.

אחת האפשרות הריאליות היא שיוצע לכחלון לקבל את תיק האוצר, כפי שהוא דרש כבר במהלך קמפיין הבחירות, ובחוק רשות מקרקעי ישראל ייערך שינוי חקיקה כך שייקבע כי הסמכויות והאחריות על רמ"י יהיו נתונות לשר האוצר. לא תהיה זו הפעם הראשונה שדבר כזה ייעשה – בתקופה שבה כיהן אהוד אולמרט כשר התמ"ס הוא דרש וקיבל, באמצעות שינוי חקיקה, את האחריות על רמ"י וכך היה בעבר כאשר כיהן אריאל שרון כשר התשתיות.

רה"מ בנימין נתניהו, צילום: שאול גולן רה"מ בנימין נתניהו | צילום: שאול גולן רה"מ בנימין נתניהו, צילום: שאול גולן

לאחר הדו"ח הקשה שפרסם מבקר המדינה לפני כחודש בנושא משבר הדיור והטלת אחריות רבה על נתניהו בנושא זה, התראיין נתניהו עצמו והודה כי לא עשה מספיק בכדי לפתור את המשבר.

מדובר בהחלטה אסטרטגית שהתקבלה בסביבתו של נתניהו לטיפול בעדיפות עליונה בקדנציה הבאה, שמסתמן כי אכן תקרה בהנהגתו.

גם שרים בכירים בליכוד דחפו ודוחפים באחרונה לקידום אופרטיבי של תוכניות בתחום.

התחרות תפחית את הבירוקרטיה

 

באשר למתווה האפשרי, שעלה גם בבדיקות שנערכו מסביבת נתניהו בעבר בנושא וגם מבדיקות שערך כחלון, מסתמן מתווה מרכזי אחד שעשוי להיות מוסכם על שני הצדדים. ההצעה היא לחלק באופן גיאוגרפי את המדינה למחוזות, כך שלמשל רמ"י תהיה אחראית על אזורי הביקוש ותנהל אותם ואילו את היתר ינהלו משרד או חברה אחרים.

לצורך כך יכולה המדינה להקים חברה ייעודית, כפי שהוקמה חברת "דירה להשכיר" לדרישתו של שר האוצר לשעבר יאיר לפיד. ואולם, כיוון שמדובר בהקמת מנגנון, עניין שייארך זמן רב יחסית, קיימת אפשרות, שאף הועלתה בפורומים כאלה ואחרים, להשתמש אפילו במשרד ממשלתי כמו משרד הבינוי עצמו כמי ש"יתחרה" ברשות מקרקעי ישראל וייקח תחתיו את נתח העבודה שיופרד מהרשות.

על פי גורמי מקצוע, יש בידי משרד הבינוי את היכולת לבצע כמעט את כל שרשרת הפעולות שמבצעת רמ"י – תכנון, פיתוח ושיווק. חלוקת עבודה בין שני הגופים תביא מיידית להתייעלות של כוח אדם ומחשוב והפחתת בירוקרטיה, וכן אמורה לייצר תחרות בין שני הגופים, כשלשניהם האפשרות להוזיל את מחיר הקרקע עבור הקבלנים.

בכדי להוציא לפועל הצעה זו יהיה צורך בתיקון חקיקה לחוק רשות מקרקעי ישראל.

אפשרות אחרת שעשויה לעלות כמתווה לפירוק רמ"י היא אותו המתווה שמבקשת קרן קיימת לישראל לקדם זה מכבר, של היפרדות מהמינהל, דבר שעשוי ליצור תחרות, ואולם מסיבות רבות אחרות מתנגדים לו נחרצות משרד האוצר ומשרד המשפטים. עם זאת, אם כחלון ייכנס למשרד האוצר, הוא יוכל לכפות על פקידי האוצר לאשר מהלך שכזה.

האנשים מאחורי כחלון: אבי גבאי רוצה להיות שר הבינוי

כחלון הוא איש של אנשים. בכוורת שסובבת אותו ישנם כאלה שמלווים אותו כבר שנים. כך למשל שי באב"ד, ששמו מוזכר כמועמד לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר, או אחיו קובי כחלון.

אבי גבאי. היה שותף להקמת וניהול מפלגת כולנו, צילום: אוראל כהן אבי גבאי. היה שותף להקמת וניהול מפלגת כולנו | צילום: אוראל כהן אבי גבאי. היה שותף להקמת וניהול מפלגת כולנו, צילום: אוראל כהן

מלבדם כדאי לשים לב למנכ"ל בזק לשעבר אבי גבאי, שבחודשים האחרונים היה חבר בהקמת מפלגת כולנו ובניהולה מהרגע הראשון. גבאי נחשב לקרוב מאוד לכחלון, ולבעל ניסיון והיכרות עמוקה עם המערכת הכלכלית־פוליטית. גבאי, שהכיר את כחלון כשהיה שר התקשורת, עבד בתחילת הקריירה שלו באגף התקציבים, ומכאן מכיר מקרוב את עבודת הממשלה. למרות שמועות כאילו גבאי יהיה מועמד לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר, ייתכן שהוא יהיה מעוניין להתמנות דווקא לתפקיד שר מקצועי בממשלה החדשה, במשרד הבינוי למשל.

עם האנשים הנוספים שמקיפים את כחלון נמנים יועצו הקרוב נדב שיינברגר, שמלווה אותו עוד מאז ימיו כשר התקשורת; וכן צחי גבריאלי, לשעבר עוזרו האישי של ראש הממשלה אהוד אולמרט. גבריאלי היה אמון על כתיבת מצע מפלגת כולנו, ולא מן הנמנע כי כעת יקבל תפקיד בלשכתו של כחלון.

שאול אמסטרדמסקי

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
תחרות אנשי מקצוע
תחרות תיווצר רק לאחר פירוק רשות רשעי ישראל גוף שכולם מדברים כמה שהיא גוף כושל - אך לא עושים כלום בנידון - אלא רק מחליפים את שמו. ההתפרדות של קק"ל הוא צעד ראשון לכיוון פעולה אפשרי נכון. נכון שסביב כחלון יש כמה פעילים טובים. אך כדי ליישם הצהרות הוא זקוק לבעלי מקצוע טובים ומובילים. אמון רוכשים בקושי. אמון מפסידים בקלות. ולרכוש אמון בחזרה - זה דבר בלתי אפשרי כמעט. אז כחלון - נצל את הצא'נס שיינתן לך - בתנאי שביבי לא יסבן אותך עוד פעם - ותהיה מקצוען אמיתי.
מקצוען , מרכז  |  20.03.15
1.
דירה מקבלן שנמכרת ישירות לזוג צעיר- יוצרת גם היצע להשכרה!
אם ימכרו 100,000 דירות חדשות רק לצעירים, בלי שום משקיעים, הרי שביום שהם יקבלו מפתח הם יצאו מ 100,000 דירות מושכרות שהיום הם גרים בהן במרכזי הערים. בעלי הבתים יתקעו עם 100,000 דירות ריקות, ויאלצו לחתוך הרבה בשכר הדירה כדי למשוך דיירים חדשים לדירות הריקות האלו. כשהמשקיעים, כמעט שליש מהקונים, לא יבואו (בגלל מיסוי) - מוכרי הדירות יאלצו בלית ברירה להוריד מחירים כדי לפגוש את הביקוש המוקטן. הדבר החשוב - לדאוג שהקבלנים שמשקיפים על מה שקורה וקולטים שיש ירידה בביקוש - לא יעצרו התחלות בניה. בסופו של דבר המהלך יצליח - היצע הדירות יגדל, הביקוש ירד ואיתו המחירים, ועשרות אלפי דירות להשכרה במרכזי הערים יתפנו ולכן מחירי השכירות יירדו. הקבלנים לא ייפגעו כי הם יפסיקו לשלם מחירים מוגזמים על קרקעות. אז ההכנסות שלהם ירדו אבל כך גם ההוצאות שלהם. המדינה תרוויח פחות על קרקע, כמו שהיה לפני 6 שנים. אז זה הספיק.
צעיר ללא דירה  |  19.03.15