אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האינטרנט לא עוזר לצמצם את הפערים בין ילדים עניים לעשירים צילום: shutterstock

האינטרנט לא עוזר לצמצם את הפערים בין ילדים עניים לעשירים

ספר חדש טוען כי הטכנולוגיות המתקדמות לא משפרות את סיכויי ההצלחה של ילדים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. למרות הפוטנציאל, הטכנולוגיה אינה מספקת גישה שיוויונית לידע ולהזדמנויות

24.03.2015, 13:21 | שירות כלכליסט
ידע הוא זול. בעזרת כמה לחיצות מהירות על מסך הסמארטפון כולם יכולים לקרוא על התיאוריות של איינשטיין, לצפות בהרצאה מהרווארד או פרינסטון או לחפש מתכון לפשטידת כרובית, וכל זאת מבלי להוציא סנט אחד.

קראו עוד בכלכליסט

אולם על אף כל פלאי הטכנולוגיה המאפיינים את ימינו, האינטרנט כמעט ולא עזר לשפר את סיכויי ההצלחה של ילדים עניים באמריקה, כך עולה מספר חדש שכתב רוברט פוטנאם, מרצה למדיניות ציבורית באוניברסיטת הרווארד. בספר, "הילדים שלנו: החלום האמריקאי במשבר", טוען פוטנאם, ששימש גם כיועץ לנשיאים, כי טכנולוגיות בתחומי החברה ולמכשירים ניידים, כמעט ולא שיפרו כלל את הניוד החברתי. "טכנולוגיות מתקדמות לא עזרו לאזן את התנאים במובן של ההבדלים בין ילדים עשירים ועניים", טען פוטנאם בראיון לאתר מרקטווץ'.

עם זאת, הוא מוסיף כי המצב אינו אשמת הטכנולוגיה או הילדים. המחקר של פוטנאם בחן מדוע הפער בין סיכויי ההצלחה של הילדים העניים והעשירים בארה"ב התרחב כל כך מאז שנות ה-50, וכיצד שינויים במבנה המשפחה, ובהפרדה הגיאוגרפית והמעמדית הדגישו את הבעיה.

מרבית הילדים שהשתתפו במחקר של פוטנאם היו בעלי סמארטפון, אולם הוא גילה כי הילדים העניים השתמשו במכשיר "בצורה שונה מבלי להקדיש יותר מדי תשומת לב לפעולה". גם במקרה זה, פוטנאם מדגיש כי זו אינה אשמתם.

האינטרנט כביכול פתח את הגישה למידע והזדמנויות לכולם, אך למעשה לעשירים יש יותר קשרים ויותר גישה להזדמנויות, צילום: shutterstock האינטרנט כביכול פתח את הגישה למידע והזדמנויות לכולם, אך למעשה לעשירים יש יותר קשרים ויותר גישה להזדמנויות | צילום: shutterstock האינטרנט כביכול פתח את הגישה למידע והזדמנויות לכולם, אך למעשה לעשירים יש יותר קשרים ויותר גישה להזדמנויות, צילום: shutterstock

"בהשוואה אליהם, הצעירים מרקע של מעמד גבוה הם בעלי סבירות גבוהה יותר להשתמש באינטרנט לענייני עבודה, חינוך, לאירועים חברתיים ופוליטיים, לתחומי הבריאות ואיסוף מידע, ופחות לצרכי בידור ופנאי", כותב פוטנאם. "האמריקאים העשירים משתמשים באינטרנט בדרכים שיגבירו את הניידות החברתית שלהם, בעוד שהאמריקאים העניים והפחות משכילים לרוב משתמשים בו בדרכים שלא מגבירות את הניידות".

אין פירוש הדבר בהכרח שהילדים העשירים משתמשים במכשירי האייפון שלהם כדי לצפות בהרצאות על תרמודינאמיקה. הם מבלים זמן רב בשליחת תמונות והודעות בסנאפצ'ט, במשחקים ובצפייה בסרטונים ביוטיוב, אך מכיוון שהרשתות החברתיות המקוונות משקפות את הרשתות החברתיות בחיים האמיתיים, לעשירים יש יותר אנשים ברשת המקוונת כדי לעזור להם לקדם את ההשכלה והקריירה שלהם. (מחקרים מצאו שלהורים בעשירונים העליונים יש בין 20-25% יותר חברים מאשר להורים בעשירונים התחתונים, והם גם מכירים אנשים במגוון רחב יותר של מקצועות).

למעשה, הקשרים החברתיים האופייניים לעשירים, הם אף חשובים יותר בעידן זה שבו כולם יכולים להוריד בחינם מידע. "רק מכיוון שהצעירים הם בעלי גישה לטכנולוגיה שיכולה לחבר אותם לאנשים בכל מקום, אין פירושה שיש להם גישה שוויונית לידע ולהזדמנויות".

לסיכום, טוען פוטנאם כי בשלב זה בהתפתחות האנושית "האינטרנט מרחיב את הפער יותר משהוא מצמצם אותו".

תגיות