אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צו גיוס: כך תשיגו את המימון שהכי מתאים לסטארט-אפ שלכם צילום: תומי הרפז

מדריך כלכליסט

צו גיוס: כך תשיגו את המימון שהכי מתאים לסטארט-אפ שלכם

פועלים מהגראז'? אין סיבה למהר לזרועות המשקיעים הפרטיים. חושפים את הפיתוח שלכם? שקלו להסתפק במשקיע אסטרטגי אחד. רוצים להוביל את התעשייה? בדקו מי יעזור בטווח הארוך. אורי אלון, מהיזמים הישראלים הבולטים בעולם, מסביר בטור מיוחד איך מגייסים כסף

24.03.2015, 13:41 | אורי אלון
האם לחברת סטארט-אפ יכול להיות יותר מדי כסף? במילה אחת - כן. להתלונן שיש יותר מדי כסף בטח נשמע כמו צרה של עשירים, כשסטארט-אפים אחרים סובלים מהשקעות זעומות. אבל אם המטרות שהצבתם אינן מותאמות לגובה המימון שלכם, לגייס יותר מדי הון זה גרוע בדיוק כמו לא לגייס מספיק.

קראו עוד בכלכליסט

לצערם של רבים בתעשיית ההייטק, לחברות סטארט-אפ אין כיום הנחיות קבועות בכל הנוגע למימון. אני יכול לדבר מניסיון אישי: הקמתי שלוש חברות שונות במהותן, וגייסתי סכומי כסף שונים עבור כל אחת מהן. בכל מקרה לגופו היה עליי לבחור את מקור המימון והסכום בהתבסס על הצרכים המדויקים והיעדים של החברה. בטור זה אציג שלושה מצבים שונים שבהם סטארט־אפים נמצאים לעתים קרובות, ואת מקורות המימון המתאימים לכל אחד מהם.

אורי אלון, צילום: תומי הרפז אורי אלון | צילום: תומי הרפז אורי אלון, צילום: תומי הרפז

מצב 1: גראז'

חכו עם השיווק

חברות פורצות דרך רבות החלו את דרכן בביתו של המייסד - או בגראז', בגרסה האמריקאית. זה בסדר גמור להישאר שם לזמן מה: עבור ממציאים שמעוניינים קודם כל ליצור טכנולוגיה ולא בהכרח להקים חברה רחבת היקף, תושייה וזהירות כלכלית עדיפות על פני גיוסי הון מסורתיים.

המשרד הראשון של גוגל המשרד הראשון של גוגל המשרד הראשון של גוגל

המיזם הראשון שלי, אוריון, היה סטארט-אפ מסוג זה: אלגוריתם שנועד לשפר את שירותי החיפוש ופתרון הבעיות בגוגל וביאהו. באותו הזמן עבדתי על הדוקטורט שלי באוניברסיטת ניו סאות' וויילס בסידני, ותחום המחקר העיקרי שלי היה כריית מידע ואינטליגנציה מלאכותית. פיתחתי מוצר חיפוש חדש המבוסס על אלגוריתם שכיניתי אוריון. זה היה מוצר בתחום מומחיות ספציפי ובשלבי פיתוח, כך שלא היינו זקוקים לצוות נרחב, לתרבות ארגונית מסודרת או למיתוג ציבורי. היינו צריכים לממן את המחקר שלנו וליצור את הפתרון הטכנולוגי הטוב ביותר שיכולנו - ולא להקים עסק.

במקרים מסוג זה, חברה לא צריכה לנסות להשיג הון פרטי רב, אלא בעיקר לנצל את הסביבה שלה לטובתה. חשוב, לדוגמה, שדוקטורנטים ועוזרי מחקר יידעו שהאוניברסיטאות שלהם יכולות להיות המקום המושלם שבו יוכלו לפעול: מוסדות השכלה גבוהה הם השותפים הטבעיים, שכן הם מעניקים גישה לשרתים ולציוד בלי הלחץ הנלווה לספק תשובות למשקיעים חיצוניים בכל צעד ושעל, או הצורך להרכיב תוכנית שיווק מקיפה.

מצב 2: חשיפה

היזהרו מדילול

ברגע שחברה השלימה את המחקר המוקדם וזיהתה את הקהל או הצרכן שלה, מגיע הזמן לשנות את סדרי העדיפות בנוגע למימון. בשלב זה המוצר שלכם צריך להיות מוכן להיחשף בפני העולם החיצוני, לכן חשוב לגייס מספיק הון לבנות את הצוות הנכון; אך לא יותר מדי הון כך שהחזון שלכם לא ידולל, וכדי שלא תמצאו את עצמכם מחויבים לרצות כמה משקיעים המחזיקים ברעיונות סותרים בנוגע לצעדים הבאים.

לפעמים עדיף לפעול מן הצללים, צילום: עמית שעל לפעמים עדיף לפעול מן הצללים | צילום: עמית שעל לפעמים עדיף לפעול מן הצללים, צילום: עמית שעל

בסטארט-אפ השני שהקמתי, ג'ולפאן (Julpan) - חברת טכנולוגיה ששיפרה את יעילות החיפוש בפלטפורמות מדיה חברתית - ניגשנו לנושא המימון מתוך מטרה מוגדרת: ליצור מוצר שישרת את הצרכנים, מבלי לפעול למען הקמת מותג. מצאנו שותף אסטרטגי אחד בלבד בדמות מיקרוסופט, והשגנו מספיק הון להעסיק את המהנדסים הטובים ביותר שיכולנו למצוא, אך אנשים רבים כלל לא שמעו על ג'ולפאן לפני שמכרנו את החברה לטוויטר.

מצב 3: התבססות

ועכשיו תחשבו בגדול

יש הבדל בין בניית שירות שניתן לשווק למובילי התעשייה כמו גוגל או טוויטר, לבין הקמת חברה שתהפוך בעצמה למובילה בתעשייה. הדרישות במקרה האחרון גבוהות יותר, ומחייבות גיוס סכומי הון גדולים יותר. קומפאס (Compass), החברה השלישית שהקמתי, היא פלטפורמת נדל"ן טכנולוגית. המטרה שלנו היא לבנות מוצר ומותג שישבשו (Disrupt) תעשייה שלמה, לכן האופן שבו גייסתי הון במקרה הזה שונה מאשר בשאר החברות שהקמתי.

אורי אלון בהשקת הסטארט-אפ השלישי שלו אורי אלון בהשקת הסטארט-אפ השלישי שלו אורי אלון בהשקת הסטארט-אפ השלישי שלו

גיוס ההון הראשוני התמקד בעיקר בעלויות שכר ובציוד עבור צוות הליבה, ומשמעות ההגעה אליו היתה שיש לנו מוצר בעל פוטנציאל. הוא אולי עוד לא היה מושלם לגמרי, אבל עבד. כך שהסבב הזה עזר להכריז על נוכחות החברה בשוק, ובעקבותיו יכולנו להקצות כספים לשיווק ולהרחבת המשרד.

בסבב הגיוס שני עסקים חייבים לצאת מחוץ לאזור הנוחות שלהם, ולברך על השקעות שיאפשרו לחברה להתרחב לשווקים חדשים. ברגע שמחליטים להרחיב את העסק צריך לחשוב בגדול, במיוחד אם רוצים להותיר חותם בתחום צפוף כמו סקטור הנדל"ן של ניו יורק. קומפאס והתוכנה שיצרנו הושקו בניו יורק, אך כעת אנחנו מציגים את המודל שלנו גם בערים אחרות. בחודש שעבר התרחבנו לוושינגטון די.סי, ובמהלך השנה אנחנו מתכוונים להיכנס לערים נוספות.

עם זאת, בשלב זה אנחנו נזהרים שלא לדלל את המותג ולא לקבל מימון מכל משקיע שמגיע עם פנקס צ'קים פתוח. במקום זאת גילינו שחשוב לחפש אחר משקיעים שמתאימים לאסטרטגיה העסקית הבסיסית שלנו, אנשים שמבינים את הקונספט בכל צעד ושלב. המטרה היא למצוא משקיעים שחולקים את החזון שלנו ויישארו לטווח הארוך, ולא כאלה שמעוניינים באקזיט מהיר.

וכאן אנחנו חוזרים למצב שבו חברה עלולה לגייס יותר מדי כסף: עבור חברות שנמצאות בשלב ההתפתחותי שלהן, העיקרון המנחה צריך להיות גיוס כסף כך שההשקעה והצורך להחזיר אותה לא יהוו הסחת דעת. כלל האצבע שלי הוא לחשוב על טווח הזמן שהצבתי בו יעדים לחברה, ואז להשיג הון שיספיק לתקופת זמן כפולה. אחרי הכל המטרה אינה צבירת הון, אלא יצירת המוצר הטוב ביותר.

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

25.
אין לכם מה לעשות עם זה ... מדוע ? קראו בפנים
אין סטארטאפ אחד שדומה לשני אין דיו סטראטאפ ב0 2015 לאחד מ- 2010 לא שכן מ- 1980 אין גיוס אחד שדומה לשני. אם אתה אף-אחד שמחפש הון ראשוני אתה לא עושה שיקולים רבים - אתה לוקח מה שנותנים לך ודוחה את ההתמודדות לשלב שבו יש לך מוצר הספורים האלה הם בבחית קשקוש או חוברת זכרונות. יש הרבה שעשו דברים דומים מבחטינת תכנון ולבסוך לא גייסו אגורה ... ויש כאלה שעבדו שונה לחלוטין וגייסו המון יותר מזה - יש כאלה שגייסו ... בנו מערכת ורובם נכשלו בנו מוצר ראשוני ... וודאו שאתם בונים משהו שפותר בעיה ויש לו בקוש (== שוק) אח"כ הכל מתגלגל לבד אם לא אבדתם כוון / עדכנות בהצלחה לכל החולמים באשר הם
דני חצרוני  |  24.03.15
24.
כמה תשובות
ל9: כן, אם המוצר או הפטנט שאתה מפתח קשור לעבודת המחקר שלך וממומן ע"י כסף ציבורי ומענקי מחקר אז האוניברסיטה תרצה אחוזים. כמה אחוזים זה כבר תלוי באוניברסיטה וביכולת המיקוח שלך, ראיתי מקרים של 5 אחוזים של תמלוגים ועד מקרים של 30 אחוז מהאחזקות. במקרה שלי היה לי רעיון שלא היה קשור ישירות למחקר שלי, ודיברתי איתו עם הפרופסור שלי. הפרופסור הסכים שאשתמש בציוד המעבדה לפיתוח הרעיון על חשבון הזמן הפרטי שלי ותשלום על חומרים. האוניברסיטה דרשה שאחתום על הסכם שימוש בציוד (בעיקר לצרכי ביטוח ובלאי). במקרה הזה בגלל שהבאתי כסף מהבית וזה לא היה קשור למחקר שלי לאוניברסיטה לא היו זכויות על הפטנט. ל14 ו16. אם מדובר באמת ברעיון מהפכני, שאף אחד לא חשב עליו ויש לו פוטנציאל גדול קודם תבררו במעגל הראשון של קרובים, חברים מהצבא, מכרים וכו'. מדינת ישראל פצפונת ותמיד יהיה מישהו שיודע לתכנת ושאפשר לסמוך עליו. שנית, יש הסכמי סודיות אם אתם מביאים פרילנסר או מפתחים מבחוץ אתם יכולים להחתים על NDA ואז אם הם בורחים לכם עם הרעיון אתם יכולים לתבוע וגם לזכות. שלישית, אם זה באמת מכרה זהב ואתם מוכנים לקחת את הסיכון, אז תרדו לחצי משרה ותתחילו ללמוד לפתח בזמנכם החופשי, זה לא בשמיים ואתם לא צריכים לייצר אפליקציה שלמה בשביל למצוא משקיעים אלא רק אבטיפוס טכנולוגי בסיסי, חקר שוק מקיף ותוכנית עסקית עם מודל עסקי - הכי חשוב. יש גם אקסלרייטורים וחממות הייטק שאם אתם באים אליהם עם אבטיפוס כזה הם משדכים לכם צוות מפתחים ועוזרים לכם להפוך את זה למוצר אמיתי.
ד"ר רשע , ברלין  |  24.03.15
22.
ל-16
קודם כל תכניס שותף שמבין בניהול ופיתוח, מישהו שאתה סומך עליו. תתכונן גם להוציא כסף עד לשלב שבו תקבל השקעה. השותף יוכל לפקח על העבודה של הקבלנים/שכירים כדי שתקבל תמורה לכסף. בהצלחה. אני מתכנת HTML, זאת שפת פיתוח מאד מאד מסובכת ויוקרתית שלומדים רק בטכניון וMIT. לא צריך לדעת שום דבר מלבד זה. איתה אני יכול לעשות לך הכל. 40000 ש"ח לחודש. מתי אני מתחיל?
יזעמק , השפיץ של הבועה  |  24.03.15
לכל התגובות