אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תומכי דאעש במדיה החברתית: משכילים, ליברליים ואמידים

תומכי דאעש במדיה החברתית: משכילים, ליברליים ואמידים

מחקר מקיף שנערך בקטאר מגלה כי מכונת התעמולה של הארגון הרצחני זוכה לתמיכת קבוצות חברתיות חזקות, שהתאכזבו מכישלון מהפכות האביב הערבי ב-2011. דווקא מתנגדיו הם גורמים שיעיים ושמרנים, שתומכים בנשיא סוריה

24.03.2015, 12:29 | הראל עילם
המלחמה נגד דאעש מתנהלת בעיראק, אך גם ברשת ובעוצמה לא מבוטלת. הנהגת ארגון המדינה האיסלאמית מנהלת קמפיין מקוון יעיל, שמטרתו לגייס פעילים ולהטיל אימה על העולם החופשי.

קראו עוד בכלכליסט

קבוצת חוקרים מהמכון הטכנולוגי של דוחא שבקטאר הצליח למפות את פעילות דאעש ברשתות החברתיות ולגלות מיהם בעצם תומכי הארגון הרצחני. מסתבר ש-20% מכל מי שמצייץ בנושא דאעש תומך בארגון - וגולשים אלו נוטים להיות משכילים, אמידים וליברליים.

החוקרים בחנו יותר משלושה מיליון ציוצי טוויטר שפורסמו בין אוקטובר לדצמבר 2014 ותמכו או התנגדו לדאעש. המחקר התבסס על נסיינים ניטרליים שבחנו את וגילו אילו מהצייצנים שינו את דעתם עם הזמן, כיצד השתנה רוח ואופי דבריהם וניתחו את אופן השימוש של המצייצים בטוויטר. כך יצרו אלגוריתם שמאתר מכנים משותפים בין תומכי ומתנגדי דאעש.

תומכי דאעש דווקא ליברלים בדעותיהם, צילום: רויטרס תומכי דאעש דווקא ליברלים בדעותיהם | צילום: רויטרס תומכי דאעש דווקא ליברלים בדעותיהם, צילום: רויטרס

החוקרים גילו שרוב תומכי דאעש הם כאמור, לא מי שהייתם מצפים: מערביים משכילים שהביעו דעות ליברליות בעבר בטוויטר, שנוהגים להגיב בעיקר לאחר פרסום חומרי תעמולה של הארגון. המחקר מראה שרוב התומכים תמכו גם במהפכות האביב הערבי של 2011 ואף לקחו בהן חלק – ומתנגדים לשלטונות הערביים הנוכחיים. התגיות בהן נוהגים להשתמש תוקפות בדרך כלל מנהיגים במצרים, לוב, סעודיה וירדן. רוב התומכים לא מציגים בגלוי את מיקומם והמעטים שכן נמצאים בסעודיה, עיראק וסוריה.

המתנגדים: קיצוניים מאיראן

ד"ר ואליד מגדי, מנהל המחקר, אמר כי תומכי דאעש הם אנשים שהיו מתוסכלים מכישלון האביב הערבי וציפו לשינוי משמעותי יותר במזרח התיכון. מגדי ציין למשל את אחמד אל-דאראווי, שוטר מצרי לשעבר בן 38 וחלק פעיל במהפכה הדמוקרטית במצריים שהדיחה את מובארק, וגם היה מועמד פופולרי בבחירות אחריו. למרות שנחשב למצרי מתון התומך בדמוקרטיה, הוא הצטרף לשורות דאעש ונהרג במאי שעבר.

תומכיו מתנגדים לדאעש. אסד, צילום: בלומברג תומכיו מתנגדים לדאעש. אסד | צילום: בלומברג תומכיו מתנגדים לדאעש. אסד, צילום: בלומברג

לדברי ד"ר מגדי, גם מתנגדי דאעש הטיפוסיים הם לא מה שנהוג לחשוב: לפי המחקר, רובם מונעים מרצון לשימור המשטרים הערביים הקיימים, או שתומכים בקבוצות אחרות שמתנגדות להם. התגיות בהן בוחרים להשתמש אינן מעידות על קיצוניות פוליטית ולעיתים מציגות תמיכה במשטרו של נשיא סוריה אסד. חלקם בדלנים מהזרם השיעי האיראני ו-4% מהם נמצא בכלל בבריטניה. הם נוהגים להשתמש בכינוי ISIS ולא בשם דאעש כשהם מצייצים על הארגון ונוהגים להגיב בדרך כלל לאחר דיווחים על הוצאות להורג שביצע.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
קונספציות דאשתקד: עוני מביא לטרור, אסד אמין ויציב, לשטח אין חשיבות בעידן המודרני
הרבה קונספציות עפות באזורנו, כמה מהם כמעט גרמו לאסון. ה"אסד אמין ויציב" שכל הגנרלים ניסו למכור לנו כדי שנרד בשמחה מהגולן. לא פחות מגוכח לאור מלחמת המנהרות של החמאס היא הטענה- שבעידן הטילים המודרני אין משמעות לשטח, שזה נכון אם אתה חי בתל אביב, 70 קילומטר מפתחי המנהרות או מהפצמרים קצרי הטווח.
לכן אוסלו לא רלוונטית  |  24.03.15
לכל התגובות