אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טמפרטורות גבוהות בשוק

טמפרטורות גבוהות בשוק

השווקים הגיעו למצב שהם מגיבים רק לידיעות שתומכות בעליות ומתעלמים מכל מידע שלילי

24.03.2015, 13:12 | אלכס זבז'ינסקי

אחד הסימנים לכך ששהשווקים נמצאים במצב של 'התחממות יתר' הנו כשהם מגיבים רק לידיעות שתומכות בהמשך עליות ומתעלמים מכל מידע שלילי.

קראו עוד בכלכליסט

הדרמה בשווקים סביב החלטת הריבית האחרונה של בנק ישראל יכולה להיות סימן שהמשקיעים נמצאים במצב זה. לפי התנהגות השווקים מסביב להודעת הריבית מאז פרסום הסקירה של HSBC בשבוע שעבר, הם לקחו פוזיציה שמתמחרת אפשרות של לפחות 80% סיכוי להורדת הריבית או ביצוע הקלה כמותית על ידי בנק ישראל. נדגיש כי לקיחת הפוזיציה נעשתה למרות הקונצנזוס המכריע בקרב הכלכלנים שלא יינקטו שום צעדים מצדו של בנק ישראל.

קשה להסביר את עליות החדות במחירי אגרות החוב, המניות והדולר אחרי הפרסום, כולל ביום ראשון כשהיה ניתן כבר לבחון את הדברים לעומק. התנהגות זו מראה שהשווקים, ובעיקר שוק האג"ח, פשוט חמים, חמים מדי, ורואים רק דרך אחת – למעלה.

מבחינת שוק האג"ח זה לא היה הסימן הראשון של "גובה הטמפרטורה" הבוערת בתוכו. שוק זה כבר מזמן מתעלם מפרמיית הסיכון של מדינת ישראל. המשקיעים קונים אג"ח ממשלת ישראל בתשואות נמוכות מאג"ח ממשלת ארה"ב, אפילו לטווח של 10 שנים. השוק מגלם שהריבית בישראל תהיה נמוכה משמעותית מהריבית בארה"ב בשנים הקרובות ועדיין מאמין בהתחזקות השקל. כמו כן, השוק לא מוכן להתייחס ואפילו במקצת לעובדה שמצבו של המשק הישראלי השתפר, שהצריכה הפרטית חזקה, שהצרכנים מתנפלים בחודשים האחרונים על הלוואות בגלל הריבית הנמוכה וששוק הדיור מבעבע.

כל הסימנים הללו עשויים, לפחות בסיכוי כלשהו, לגרום לעלייה מסוימת באינפלציה מהרמה השלילית שהייתה בשנה האחרונה, בין היתר בהשפעה של ירידה חדה במחיר הדלק, החשמל והמים ובהשפעה של המלחמה שהתנהלה בקיץ הקודם.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

התעלמות מהבחירות

עוד אירוע שהמשקיעים פשוט דילגו עליו היו ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות. התהליך שניהלה ישראל מול הפלסטינים, גם בלי שהוא התקדם יותר מדי אבל לפחות שירת אותנו ביחסים עם העולם, כנראה במקבל תפנית. היחסים עם הממשל בארה"ב, התומך העיקרי של ישראל, עוברים בחינה מחודשת. כנראה גם היחסים עם אירופה יושפעו מהאירועים וגם ראש הממשלה והשרים הבכירים שאמורים להרכיב את הממשלה החדשה דיברו על הסיכונים בהתמודדות של ישראל בזירה הבינלאומית.

פעם, כל ידיעה או אפילו שמועה בזירות אלה הייתה מטיסה או מפילה את השווקים, לפעמים גם בהגזמה. לעומת זאת, לפי התנהגות השווקים כעת, הם משוכנעים ב-100%, לא פחות, שההתפתחויות האחרונות לא יכולות לגרום שום נזק למצבה הכלכלי של מדינת ישראל או לתקציב המדינה.

כשלסקירה כלכלית של בנק זר על מהלכים טקטיים של בנק ישראל יש השפעה כל כך קיצונית על התנהגות השוק ולאירועים אסטרטגיים אין שום השפעה, יש בסיס לחשוד שהשווקים מתנהגים עם קצת פחות רציונליות ממה שמייחסים להם הספרים בכלכלה.

 

הכותב הוא כלכלן ראשי במיטב דש השקעות.

תגיות