אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התנודתיות בצריכת החשמל מטלטלת את תחנת הכוח דוראד צילום: בלומברג

התנודתיות בצריכת החשמל מטלטלת את תחנת הכוח דוראד

הרווח הנקי ברבעון הרביעי ב־2014 של תחנת הכוח הפרטית היה נמוך ב־96% לעומת הרבעון השלישי. הרגולציה מאפשרת לדוראד לספק חשמל רק ללקוחות עסקיים, וכך התוצאות שלה מושפעות ביחס ישיר עם צריכת החשמל במשך השנה

25.03.2015, 07:45 | ליאור גוטמן

תחנת הכוח הפרטית דוראד סיימה את הרבעון האחרון של 2014 ברווח נקי של כ־3 מיליון שקל. זאת לעומת רווח נקי של כ־83.8 מיליון שקל ברבעון השלישי של אותה השנה. כך עולה מדו"חות קבוצת הבניה דורי, שמחזיקה בתחנה ב־18.8%. 

קראו עוד בכלכליסט

הרגולציה הנוכחית בשוק האנרגיה מגבילה את דוראד, תחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל, למכור חשמל רק ללקוחות עסקיים "כבדים" ולא ללקוח הפרטי. כתוצאה מכך הכנסותיה תלויות ביחס ישיר בביקוש החשמל במשק בישראל – הכנסות גבוהות מאוד בקיץ, גבוהות־בינוניות בחורף ובינוניות־נמוכות בתקופות הסתיו והאביב.

אישוש לתנודות בביקוש לחשמל ניתן לראות בהשוואה בין ביצועי דוראד ברבעון השלישי של השנה לזה ברבעון הרביעי. הכנסות החברה ממכירת חשמל הסתכמו ברבעון הרביעי בכ־583 מיליון שקל, ירידה של 16% לעומת הרבעון השלישי. הרווח התפעולי של דוראד ברבעון האחרון הסתכם בכ־39.7 מיליון שקל בלבד, צניחה של 75% לעומת הרבעון השלישי של השנה. בנוסף, בסעיפי עלות הפעלת תחנת הכוח בין הרבעון השלישי לרביעי ניכר הפרש בעלייה בתשלומים לקבלן ההפעלה של תחנת הכוח ב־7.62 מיליון שקל ל־43.4 מיליון שקל ברבעון הרביעי. זאת בשל אירועי מזג אוויר שחייבו את תחנת הכוח להעמיד את כל יכולת הזמינות חשמל שלה לטובת המשק.

דוראד, שהחלה לפעול במאי 2014, סיימה את השנה כולה ברווח נקי של 79.7 מיליון שקל, כאשר הרווח הנקי המצטבר שלה עד ספטמבר 2014 עמד על 76.6 מיליון שקל. הרווחיות התפעולית השנתית של דוראד מגיעה לכ־14.3%. ההכנסות השנתיות עמדו על 1.48 מיליארד שקל והרווח התפעולי השנתי הסתכם ב־212.9 מיליון שקל.

דוראד מציינת שהיא עומדת כיום בפני סכנת צניחה של כ־8% בהכנסותיה: רשות החשמל, הרגולטור הישיר על תחנות הכוח, מבקשת להחיל "עלויות מערכתיות" ארציות על דוראד, כלומר השתתפות בתחזוקת מערכת החשמל הארצית וסבסוד אוכלוסיות שונות. בקיזוז עלויות הפעלת תחנת הכוח, דוראד מקבלת, על פי ההערכות, 30 אגורות לכל קילוואט־שעה שהיא מוכרת. עלויות המערכת עלולות לקזז לה כ־2.4 אגורות לקוט"ש. דוראד פנתה לבג"ץ והדיון בנושא נקבע לאוקטובר 2015.

לדוראד כושר ייצור של כ־850 מגה וואט, קרוב ל־6.5% מכושר הייצור האופטימלי של חברת החשמל. בין לקוחותיה העיקריים נמצאים משרד הביטחון וחברת מקורות, כאשר שאר הלקוחות מגיעים ממגזר הבנקאות, תיירות או הקמעונאות. גופים אלו התנתקו מחברת החשמל והתחברו לדוראד בעבור הנחה על תעריף החשמל הרשמי. על פי ההערכות, ההנחה נעמדת על 6%-9%. דוראד הוקמה בקרבת אשקלון בעלות של כ־4.5 מיליארד שקל.

תחנת הכוח דוראד, צילום: בני מור תחנת הכוח דוראד | צילום: בני מור תחנת הכוח דוראד, צילום: בני מור

תגיות