אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היורו גילח למאיר שמיר 130 מיליון שקל מתנובה צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

היורו גילח למאיר שמיר 130 מיליון שקל מתנובה

שבוע לפני חתימת ההסכם למכירת תנובה לברייטפוד הסינית נחשף סעיף שיקטין למבטח שמיר את הרווח מהעיסקה. השותפות, שחששו בינואר מהתחזקות היורו וכתוצאה מכך להקטנת הרווח מהמכירה, קיבעה את השער על 4.82 שקל. אלמלא עשתה זאת היתה מבטח שמיר מרוויחה את מלוא 700 מיליון השקל מהעיסקה

25.03.2015, 07:04 | גולן חזני

מבטח שמיר, שבשליטת מאיר שמיר, דיווחה אתמול כי הרווח הצפוי לה מעסקת מכירת תנובה לברייטפוד הסינית יעמוד על 570 מיליון שקל — פער של 130 מיליון שקל לעומת ההודעה הקודמת שלה ב־11 בינואר, שבה טענה כי תרשום רווח של 700 מיליון שקל מהעסקה. 

קראו עוד בכלכליסט

המו"מ מול ברייטפוד נוהל בלעדית בידי איפקס, שמחזיקה שמחזיקה 56.7% ממניות תנובה. איפקס היא קרן אירופית, המגייסת מהמשקיעים שלה ביורו ומחזירה להם ביורו, ולכן ביקשה מראש לבצע את העיסקה במטבע זה. הסינים, שלהם יתרות מטבע זר לא קטנות, הסכימו לכך.

מדוע אם כך ירד הרווח בצורה כה משמעותית? בינואר האחרון, שבמהלכו הסכימו הסינים ושתי החברות המוכרות, מבטח שמיר וקרן אייפקס, על הארכה של שלושה חודשים לצורך השלמת העיסקה, עמד שער היורו על 4.8 שקל ליורו, ומאז ירד השער ל־4.3 שקל ליורו. אבל אם שער היורו ירד מול השקל, הרי שהמוכרות היו אמורות לרשום רווח גבוה יותר, ואילו כאן מדובר ברווח נמוך בהרבה.

איפקס רצתה את העיסקה ביורו

ל"כלכליסט" נודע כי הסיבה נעוצה בסעיף סודי שנכלל באותו הסכם הארכה שנחתם בינואר. שווי תנובה לצורך העיסקה מתומחר לפי ביצועי החברה ובשקלים, וקרן איפקס, שחששה מהמשך ההתחזקות של היורו עד מעל ל־5 שקלים — שער שהיה מקטין משמעותית את הרווח שלה מהעיסקה — דרשה לקבע אותו על 4.82 שקלים ליורו. הסינים, שלהם יתרות מטבע זר לא קטנות, הסכימו לכך. אלא שמאותו שלב ואילך עשה היורו תפנית והחל להיחלש, הן בעולם ובעיקר מול השקל. אתמול עמד שער היורו על 4.3 שקל, כך אלמלא הקיבוע על 4.82 שקל ליורו, היו שתי המוכרות משפרות באופן משמעותי את הרווח שלהן.

איפקס אמורה לקבל בעיסקה 3.3 מיליארד שקל. בשער היורו הנוכחי היא היתה מקבלת 764 מיליון יורו, אולם לפי השער שנקבע בעיסקה היא תקבל רק 684 מיליון יורו — כלומר 80 מיליון יורו פחות (כ־344 מיליון שקל). מבטח שמיר היתה אמורה לקבל 282 מיליון יורו אלמלא הקיבוע, ועתה תקבל 252 מיליון, כלומר 30 מיליון יורו פחות (כ־130 מיליון שקל). מבטח שמיר מתכוונת שלא להמיר את התמורה לשקלים, אלא להשאיר אותה במט"ח לצורך עסקאות עתידיות.

אין סיבה לרחם על שמיר או על זהבית כהן, מנכ"לית איפקס ישראל ושותפה בקרן, שכן שתי החברות המוכרות רושמות רווח של פי 4–5 על ההון העצמי שהשקיעו בחברה, אבל גם כך מדובר בסכום לא קטן שלרוע מזלן ייחסך לברייטפוד.

קרן איפקס ומבטח שמיר ירשמו רווחי ענק כתוצאה ממכירת חלקן בתנובה. איפקס מוכרת כ־56.7% ממניות החברה ושמיר כ־20.9%. איפקס צפויה לקבל כ-684 מיליון יורו, ושמיר כ-252 מיליון יורו. העיסקה נעשית לפי שווי אקוויטי של 8.4 מיליארד שקל לתנובה, ומסכום זה יש להפחית חוב של החברה המשותפת של שני המוכרים לבנקים ישראלים.

מכירת השליטה בתנובה תצוין בטקס מיוחד ביום שלישי הבא (31.3), בהשתתפות נציג ממשלת סין וראשי ברייטפוד. העיסקה עצמה תיחתם יום קודם לכן.

הקיבוצים: שאיפקס תשלם בונוס למנהלי תנובה

אולם, בינתיים מאיימת על העיסקה מחלוקת בין איפקס לבין הקיבוצים, שאמורים להישאר עם אחזקה של 23% בתנובה. הקיבוצים דורשים כי בונוס של 90 מיליון שקל, שאמור להינתן למנהלי תנובה על מכירתה לברייטפוד לא ישולם מקופת החברה, אלא מקופת אייפקס. הארגונים שאינם שותפים לעיסקה למכירת השליטה בחברה מאיימים בפנייה לבית המשפט וטוענים לעושק בעלי מניות המיעוט. איפקס כבר הודיעה כי תשלם את הבונוס לעובדים הרגילים, אבל סירבה לשלם למנהלים, וכרגע נעשים מאמצים לפשרה.

תנובה, המנוהלת בידי אריק שור, הרוויחה 133 מיליון שקל ברבעון הרביעי של 2014 — ירידה של 40% בהשוואה לרבעון המקביל ב־2013. הכנסותיה של תנובה ירדו ב־8.9% ברבעון הרביעי בהשוואה למקביל ב־2013 והסתכמו ב־1.6 מיליארד שקל. הכנסות החברה נפגעו מהכללתם של מוצרים מובילים שלה, ובהם גבינה לבנה 5% ושמנת מתוקה 38%, במסגרת המחירים המפוקחים. המהלך גרם לפגיעה של 120 מיליון שקל על בסיס שנתי.

מאיר שמיר וזהבית כהן, צילום: איציק בירן מאיר שמיר וזהבית כהן | צילום: איציק בירן מאיר שמיר וזהבית כהן, צילום: איציק בירן

תגיות