אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבומרנג האוסטרלי מתחיל לאבד גובה

הבומרנג האוסטרלי מתחיל לאבד גובה

ענף הסחורות המשגשג באוסטרליה הרחיק אותה ממשברים פיננסיים במשך רבע מאה. אך כעת, מחיר עפרת הברזל, המשאב העיקרי של המדינה, קרס ב־60% בשנתיים, מחירי הדיור המנופחים וחובות משקי הבית הגבוהים מסכנים את הצמיחה במדינה

26.03.2015, 07:54 | ארז ברית ויוליה ויימן

משאבי הטבע השונים והמגוונים של אוסטרליה סייעו לה לרשום צמיחה כלכלית רצופה ללא אף מיתון מאז 1991. כשארה"ב ואירופה עברו משברים פיננסיים, אוסטרליה נהנתה משפע הכנסות מהגאות הגלובלית בסחורות.

סין, שהפכה לשותפת הסחר הגדולה ביותר של אוסטרליה, היתה הסיבה העיקרית לכך שדור שלם של אוסטרלים גדל מבלי לדעת מהו מיתון. אך היום נראה שהחגיגה נגמרה: סין נמצאת בהאטה, כשב־2014 קצב הצמיחה במדינה עמדה על 7.4% - השיעור הנמוך זה 24 שנה. הירידה בצמיחה הסינית משפיעה לרעה על תעשיית היצוא האוסטרלית. מחירי הסחורות שאוסטרליה מייצאת לאסיה רשמו בתקופה האחרונה ירידות חדות מאוד. ההשקעות יורדות, האבטלה עולה, הצמיחה צפויה להיות נמוכה והסיכון של אוסטרליה להיכנס למיתון עולה.

 

מכרה עפרת ברזל באוסטרליה, צילום: בלומברג מכרה עפרת ברזל באוסטרליה | צילום: בלומברג מכרה עפרת ברזל באוסטרליה, צילום: בלומברג

כל הסחורות נופלות

למרות היותה כלכלה מתועשת, אוסטרליה תלויה מאוד ביצוא סחורות, שמהוות כ־60% מסך היצוא. לירידה במחירי האנרגיה השפעות סותרות על הכלכלה האוסטרלית. מחד, היא מגדילה את ההכנסה הפנויה של בתי האב ומקטינה את הוצאות החברות על אנרגיה ודלקים. מאידך, החברות שמייצרות נפט וגז טבעי נוזלי נפגעות מירידה בהכנסות.

 

אך לנפילה החדה במחירי עפרת הברזל יש רק השפעות שליליות על הכלכלה האוסטרלית. אוסטרליה היא יצרנית

עפרת ברזל, מחצב ממנו ניתן להפיק ברזל, השנייה בגודלה בעולם אחרי סין. עפרת הברזל מהווה 22% מסך היצוא של אוסטרליה ותורמת כ־4% לתמ"ג. לכן ירידה של 60% במחירה מאז השיא האחרון בפברואר 2013 מעלה חששות.

סחורת היצוא השנייה בחשיבותה של אוסטרליה היא פחם, שאחראי על 18% מסך היצוא. בנוסף, בין מוצרי היצוא החשובים ביותר ניתן למנות גז טבעי, זהב ונפט. הבעיה היא שמחירי כל הסחורות הללו רשמו ירידות משמעותיות בתקופה האחרונה. עוד השפעה של הירידה במחירי הסחורות היא צמצום השקעות והוצאות ההון של החברות, שהניעו את הצמיחה החזקה עד לא מזמן. ההשקעות במגזר הייצור התעשייתי רושמות ירידה מאז 2012. בשנת 2013 הצטרפו למגמה החברות במגזר הכרייה, ובשנה שחלפה המגמה הכללית היתה של המשך הירידה בהשקעות הון. ההשקעות חשובות במיוחד באוסטרליה, שבה כ־80% ממגזר המשאבים הטבעיים נמצאים בבעלות זרה. כלומר, הרווחים הם זרים, אך המסים, התמלוגים, ההשקעות ומקומות העבודה הם של אוסטרליה.

בפברואר השנה הזהירה סוכנות הדירוג הבינלאומית S&P את אוסטרליה כי המדינה עלולה לאבד את הדירוג AAA, המושלם, בעקבות לחץ המופעל על התקציב הפדרלי בשל הנפילה במחירי הסחורות. על פי האנליסטים של גולדמן זאקס, אם מחירי הסחורות יישארו ברמה הנוכחית, בעשור הקרוב יהיו ההכנסות הממשלה נמוכות מהמתוכנן ב־391 מיליארד דולר אמריקאי.

הריבית ירדה לשפל

בתחילת פברואר ביצע הבנק המרכזי של אוסטרליה את השינוי הראשון במדיניותו מאז אוגוסט 2013, כשחתך את הריבית לשפל של 2.25%. הבנק הסביר את השינוי בכך שהצמיחה באוסטרליה ממשיכה להיות חלשה יחסית לממוצע הרב־שנתי. הצפי לצמיחה ב־2015 עומד על 2%, זאת לעומת ממוצע צמיחה של 3.5% מאז 1991. בנוסף לכך, הביקושים הפנימיים נחלשו וכתוצאה מכך שיעור האבטלה עלה ל־6.4% - שיא של 13 שנה. הדולר האוסטרלי אמנם נחלש משמעותית בחודשים האחרונים, אך על פי הערכת הבנק המרכזי, הוא עדיין מוערך ביתר אל מול סל המטבעות של שותפות הסחר ביחס לשוויו של היצוא. הורדת הריבית על ידי הבנק המרכזי מיטיבה לא רק עם שוק המניות ומגזר היצוא, אלא היא גם ממשיכה לתמוך בביקושים בשוק הנדל"ן.

כיום מחירי הנדל"ן נמצאים בשיא עם עלייה של 80% לעומת 2001. בשנתיים וחצי האחרונות עלו מחירי הבתים באוסטרליה ביותר מ־23%, והמגמה עתידה להימשך עם צפי לעלייה של 10% ב־2015. אחד הסימנים הברורים לכך שמדובר בבועת נדל"ן הוא העובדה ש־70% מסך העלייה בנטילת הלוואות לרכישת בתים בשנים האחרונות, הם תוצאה של הלוואות לצורך השקעה. בנוסף לכך, היחלשות המטבע הופכת את הנכסים האוסטרליים לזולים יותר עבור זרים - ביקוש הנדל"ן מצד הסינים צפוי לגדול ב־20% ב־2015. העלייה בביקוש תוסיף לעליות במחירים, ודויטשה בנק סבור כי כבר היום מחירי הנדל"ן באוסטרליה מנופחים ב־50%.

בועת הנדל"ן האוסטרלית מלווה גם בבועת אשראי. אמנם החוב הלאומי והחוב של מגזר החברות נמוכים, אך חוב משקי הבית שובר שיאים. החוב, שעומד סביב 120% מהתמ"ג ועבר את ה־150% מההכנסה הפנויה, עבר את השיא שנרשם בארה"ב וספרד ומתקרב לשיא באירלנד ערב פיצוץ בועת הנדל"ן. באוסטרליה, בשונה מהמדינות הללו, לא נראה שום קיטון בשיעור החוב מהתמ"ג. להפך, עם גידול אטי יותר בתמ"ג, החוב עולה מהר יותר ביחס לגודל הכלכלה. הורדות ריבית עתידיות אמנם יתמכו בשורות הרווח של החברות היצואניות, אך ספק אם יורגשו בכלכלה הרחבה.

אוסטרליה יכולה גם להרוויח מהמצב הנוכחי: היחלשות המטבע כתוצאה מירידה בתנאי הסחר והורדות הריבית יסייעו לתעשיות מחוץ למגזר הכרייה להחזיר את התחרותיות הבינלאומית. בנוסף, המעבר של סין למודל כלכלי מתקדם יותר יאפשר לאוסטרליה לפתוח את יחסי הסחר לכיוונים מגוונים, כמו תיירות מסין לאוסטרליה ויצוא שירותים.

ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל, ויוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים

תגיות