אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראלים מצאו דרך לפרוץ למחשב ללא חיבור לאינטרנט צילום: שאטרסטוק

ישראלים מצאו דרך לפרוץ למחשב ללא חיבור לאינטרנט

השיטה שגילה צוות חוקרים מאוניברסיטת בן־גוריון יכולה לשמש לפריצה לארגוני ביון, תשתיות ואפילו למאגר הביומטרי

26.03.2015, 06:56 | רפאל קאהאן

חוקרים מהמרכז לאבטחת סייבר של אוניברסיטת בן־גוריון בנגב פיתחו שיטה שמאפשרת לפרוץ למחשבים שאינם מחוברים לאינטרנט. מדובר בשיטה המאפשרת באופן עקרוני גם פריצה למערכות המחשבים של המאגר הביומטרי, שמפעיליה מתגאים בכך שהיא בלתי פריצה - בין השאר מכיוון שהמערכת מנותקת לחלוטין מכל גישה לרשת.

ואולם השיטה שפיתחו החוקרים הישראלים מאפשרת להתגבר על מכשול זה באמצעות זיהוי טמפרטורת העבודה של המחשב, וניטור באמצעות חיישנים שמותקנים במחשב אשר נמצא במרחק של עד חצי מטר. באופן זה לכאורה אפשר לפרוץ למאגר ולדלות ממנו נתונים, פשוט באמצעות הנחת מחשב מתאים בסמוך לשרתים שעליהם מאוחסנים הנתונים הביומטריים של אזרחי ישראל.

תקשורת דו־כיוונית

המחקר התבצע על ידי מרדכי גורי, דוקטורנט וחוקר מהמרכז לאבטחת סייבר, בהדרכתו של פרופ' יובל אלוביץ', מנהל המרכז. השיטה החדשה מכונה BitWhisper, והיא חלק ממחקר מתמשך בנושא אבטחת מחשבים שאינם מחוברים לרשתות המתבצע במרכז. BitWhisper מדגים ערוץ תקשורת סמוי, דו־כיווני, בין שני מחשבים סמוכים שמתקשרים באמצעות חום. על ידי ויסות דפוסי החום, נתונים בינריים הופכים לאותות תרמיים ולהיפך.

תוצאות ניסיוניות מראות ש־BitWhisper מסוגלת לפעול בשיעור של שמונה אותות לשעה. היא מציעה שני מאפיינים ייחודיים ושימושיים: הראשון, ערוץ תומך בתקשורת דו־כיוונית (חצי דופלקס), משום ששני המחשבים יכולים לתפקד כמשדר (מפיק חום) או כמקלט (המפקח על הטמפרטורה); והשני הוא השימוש במחשב נייח רגיל שנמצא בסמוך, כלומר לא נדרשים חומרה מיוחדת או רכיבים תומכים.

דודו מימרן, המרכז לאבטחת סייבר באונ דודו מימרן, המרכז לאבטחת סייבר באונ' בן־גוריון: היתרון הגדול של השיטה נעוץ באמינות שלה. מדובר בשימוש בסנסורים של המחשב לתקשורת מבוססת חום" | צילום: אוראל כהן דודו מימרן, המרכז לאבטחת סייבר באונ

תכונות אלו מאפשרות לתוקף לגנוב מידע מתוך המחשב ולשדר אליו פקודות. שמונה אותות לשעה מספיקים לחלץ מידע רגיש כמו סיסמאות או מפתחות סודיים. יתר על כן, התוקף יכול להשתמש בשיטה כדי לשלוט באופן ישיר על פעולות של תוכנה זדונית בתוך המחשב ולקבל ממנה פידבק.

לראשונה ללא ציוד מיוחד

דודו מימרן, מנהל הטכנולוגיות של המרכז לאבטחת סייבר, אומר בשיחה עם "כלכליסט" כי "היתרון הגדול של השיטה נעוץ באמינות שלה. למעשה מדובר בשימוש בסנסורים של המחשב ליצירת פרוטוקול תקשורת אד הוק, שמאפשר תקשורת בין שני מחשבים תוך שימוש בחום".

מה לגבי המאגר הביומטרי למשל, שאומרים עליו שלא יהיה מחובר לאינטרנט?

"השיטה יעילה על כל מחשב בהתחשב במגבלות. כך למשל, השיטה לא תהיה יעילה אם המחשבים מרוחקים יותר מחצי מטר זה מזה. כלומר ניתן להפעילה על כל מערכת שלא הביאה את הפרצה הזו בחשבון".

שיטות לפריצה של מחשבים שאינם מחוברים לרשת כבר התגלו ויושמו על ידי ה־NSA, אך הן התבססו על אותות רדיו (RF) ודרשו התקנה של משדר זעיר שיוכל להעביר את האותות למקלט בטווח של עד כ־13 ק"מ. זאת לעומת השיטה הנוכחית שאינה דורשת שום ציוד מיוחד.

מהרשות לניהול המאגר הביומטרי נמסר כי "בהקמת מערך המחשוב של המאגר הביומטרי ובתהליכי התפעול השוטף נלקחו בחשבון גם סיכונים כדוגמת אלו המוצגים בכתבה. המידע בכתבה ידוע היטב לרשות ולאנשי הגנת המידע שלה ולכן בהחלט נלקח בחשבון בעת הקמת המאגר. המידע במאגר הביומטרי מינימלי והוא מאובטח ומוצפן".

תגיות

76 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות