אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שרגא בירן במו"מ למכירת אלון USA ב־2 מיליארד שקל צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

שרגא בירן במו"מ למכירת אלון USA ב־2 מיליארד שקל

על פי הערכות, המגעים מתנהלים מול החברה הישראלית המתחרה, דלק US. נציגים של שני הצדדים קיימו סדרת פגישות בניו יורק בשבוע שעבר. המכירה תאפשר פירעון מלא של חוב קבוצת אלון למחזיקי האג"ח, שעומד על 2.2 מיליארד שקל

29.03.2015, 06:54 | גולן חזני

במהלך דרמטי מנהל שרגא בירן, בעל השליטה בקבוצת אלון, מו"מ מתקדם למכירת אחזקותיה של אלוןבחברת האנרגיה אלון USA.

קראו עוד בכלכליסט

היקף העסקה מוערך בחצי מיליארד דולר (כ־2 מיליארד שקל), ועל פי ההערכות, המו"מ מתקיים מול דלק US, בניהולו של עוזי ימין. המגעים בין דלק לאלון קיבלו תאוצה בשבוע שעבר כאשר נציגי החברות נפגשו בניו יורק. בירן הוא זה שמנהל את המו"מ, תוך ידיעת השותפים באלון.

מניית אלון USA, שנסחרת בבורסת בניו יורק בשווי 1.03 מיליארד דולר, עלתה ב־7.5% בחודש האחרון.

אלון קבוצת הדלק מחזיקה ב־48.5% ממניות אלון ארה"ב, לאחר שבפברואר 2015 מכרה 3.8 מיליון מניות (כ־5% ממניות החברה) תמורת 47 מיליון דולר. המכירה התבצעה כדי לאפשר לקבוצה לעמוד בהחזר החוב למחזיקי האג"ח שלה. בימים אלו הקבוצה מנהלת מו"מ לשינוי תנאי שטר הנאמנות על חוב של 2.2 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח שלה. בהתחלה הקבוצה תכננה למכור היקף דומה ממניות אלון USA במהלך מרץ, אך לאור ההצעה שקיבלה מהלך זה כנראה לא יתבצע.

אסיפת מחזיקי האג"ח אמורה להתקיים הבוקר בתל אביב ובה יקבלו המחזיקים המוסדיים את ההצעה הרשמית החדשה של החברה, שכוללת את התיקונים שהם ביקשו להכניס. בימים הקרובים אמורה להתקיים הצבעה.

שני סעיפים מהותיים עמדו במרכז המחלוקת בין ההנהלה למוסדיים. למוסדיים יש עילה לפירעון מיידי של החוב אם דירוג האג"ח יורד מתחת ל־-A, הדירוג הנוכחי. במקור ביקשה החברה להוריד את הרף בשתי דרגות ל־-BBB, אולם כעת היא הסכימה להוריד אותו בדרגה אחת, ל־BBB. לאור התנגדות המוסדיים, החברה התפשרה גם בסעיף עמלת הפירעון המוקדם שאותו ביקשה לבטל. אלון הסכימה לשלם את מחיר הפארי של האג"ח ותוספת של 1% לשנה ריבית, על תשלומים שיוקדמו.

שרגא בירן, צילום: אוראל כהן שרגא בירן | צילום: אוראל כהן שרגא בירן, צילום: אוראל כהן

 

ה"בייבי" של ויסמן

 

דודי ויסמן, מבעלי השליטה באלון, הקים את אלון USA ב־2000 והנפיק אותה ב־2005. הוא מחזיק ב־4.5% ממניותיה, ששוות היום 45 מיליון דולר. החברה מחזיקה ב־308 תחנות תדלוק וחנויות נוחות בדרום מערב ארה"ב ובשלושה בתי זיקוק. מלבד האחזקה באלון USA, קבוצת אלון מחזיקה בשליטה באלון רבוע כחול — החברה־האם של רשת הקמעונאות מגה, רשת נעמן, תחנות הדלק וחנויות הנוחות דור אלון ודיינרס (50%). עוד מחזיקה החברה ב־80% ממניות אלון חיפושי גז. אלון מוחזקת על ידי קבוצת ביילסול (53%) וארגוני הקיבוצים (47%). ביילסול מוחזקת על ידי ויסמן (20%) ובירן (80%). ויסמן ובירן הסתכסכו בשנה האחרונה על רקע ניהול הקבוצה. בירן מינה את יונל כהן כיו"ר קבוצת אלון ואת אביגדור קפלן כמנכ"ל במקומו של ויסמן, שהודח בדצמבר האחרון.

שווי השוק של דלק US כפול

 

אלון USA ודלק US מתחרות זו בזו על תואר חברת הדלק הישראלית הגדולה בארה"ב. כיום שווייה של דלק US כפול מזה של אלון USA, והיא נסחרת בבורסת בניו יורק בשווי של 2.2 מיליארד דולר. קבוצת דלק, בשליטת יצחק תשובה, נותרה עם אחזקה של 6% בדלק US לאחר שמכרה, מאז קיץ 2012, מניות בהיקף של 4.5 מיליארד שקל.

מדלק US לא נמסרה תגובה.  

תגיות