אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק השבבים במתח: האם תרכוש סמסונג את AMD?

ניתוח כלכליסט

שוק השבבים במתח: האם תרכוש סמסונג את AMD?

ענקית המובייל מנהלת מגעים עם חברת השבבים, לקראת מה שעשוי להיות העסקאות הכי מעניינות של התעשייה. אבל האם כדאי לסמסונג בכלל לרכוש את החברה הכושלת? "כלכליסט" מציג את יתרונות וחסרונות המהלך

30.03.2015, 13:23 | הראל עילם

האם תרכוש סמסונג את AMD האמריקאית? לפי דיווח שמקורם בדרום קוריאה, מתנהלים מגעים בין שתי החברות. בעוד שהשתיים סירבו להגיב בנושא, ניצת ויכוח סוער בין אנליסטים ומומחי טכנולוגיה ברחבי העולם בנוגע לכדאיות העסקה.

קראו עוד בכלכליסט

חברת AMD היא כיום יצרנית המעבדים היחידה שמתחרה באינטל בשוק ה-PC, והיחידה שמתחרה מול Nvidia בשוק המאיצים הגרפיים - לפחות מאז 2006, אז רכשה את חברת ATI וקו המאיצים הגרפיים Radeon. בין השאר, היא גם מפתחת מעבדים לשרתים, מעבדי על ומייצרת לוחות אם.

שבבים של AMD, צילום: בלומברג שבבים של AMD | צילום: בלומברג שבבים של AMD, צילום: בלומברג

חובבי מחשבים אישיים אולי זוכרים תקופה בה מעבדי AMD הצליחו לעקוף את מוצרי אינטל בפופולריות ובביצועים שלהם. בזמן בועת הדוט-קום, שוויה של AMD התקרב למאה מיליארד דולר. אבל מאז 2011 מדווחת AMD על הפסדים קבועים וארכיטקטורת המעבדים האחרונה שלה, בולדוזר, הייתה כשלון מסחרי כה גדול שהחברה נאלצה לתכנן מחדש את מפת הדרכים שלה.

גם חוזים קבועים עם מיקרוסופט וסוני לפיתוח ועיצוב יחידות העיבוד של קונסולות המשחקים המתחרים אקסבוקס וואן ופלייסטיישן 4 לא הצליח לשנות את המצב. כבר ב-2012 הופיעו דיווחים לפיהן AMD מחפשת לעצמה קונה. רק בארבע השנים האחרונות החברה איבדה למעלה מ-70% משוויה ומוערכת כעת ב-2.1 מיליארד דולר בלבד.

בעד הרכישה

חדירה אל שוק ה-PC, שבבי השרתים והגיימינג

מה יש לסמסונג לעשות עם חברה כושלת המפסידה כספים בקביעות? מספר אנליסטים הציעו כבר לפני שנה כי על סמסונג לרכוש את AMD כדי לקבל דריסת רגל בשוק המעבדים למחשב האישי. סמסונג היא אחת מהחברות הבודדות עם מספיק כוח ייצור בתחום השבבים שמאפשר להתחרות בצורה אפקטיבית מול אינטל ל-AMD רישיון לפיתוח מעבדי x86 – הארכיקטורה הוותיקה של אינטל, שקיימת בלב כל מעבד המיועד למחשב אישי ותומך במערכת ההפעלה ממשפחת ווינדוס. סמסונג כבר מזמן מאותת את רצונה לחדור לשוק המעבדים לשרתים. AMD היא גם אחת מהחברות הוותיקות בעולם החומרה ומחזיקה במאגר פטנטים משמעותי וכוח אדם מיומן.

מעבד אקסינוס של סמסונג מעבד אקסינוס של סמסונג מעבד אקסינוס של סמסונג

שתי החברות כבר משתפות פעולה במשך שנים לפיתוח טכניקות ליצור שבבים ב-14 ננומטר, ו-AMD התחילה לעבוד לאחרונה על פיתוח שבבי ARM יעודיים לשרתים – תחום מתגבש והולך שאנליסטים רבים מסמנים כדבר הגדול הבא בשוק השבבים. סמסונג מצידה היא אחת מיצרניות שבבי ARM הגדולות בעולם אבל חסרת כל ניסיון בתחום השרתים.

להערכתי, העסקה קשורה דווקא למותג ATI הותיק. נקודת החולשה הגדולה ביותר של אינטל הוא בתחום הגרפיקה, הן במעבדיה למחשב האישי והן במעבדי הסלולר. גם לסמסונג אין נוכחות משלה בתחום הגרפיקה - מעבדי הסלולר הפופולריים של היצרנית הקוריאנית, מסדרת Exynos, משתמשים לרוב במאיצים גרפיים ממשפחת Mali של חברת ARM.

אין שחקניות רבות בתחום הגרפיקה כיום, וכמעט כל חברת סלולר נסמכת על הטכנולוגיה של ARM או סדרת PowerVR של חברת Imagination, שמספר חברות כבר ניסו להשתלט עליה בעבר ללא הצלחה. רכישת ATI אם כך לא רק תיתן לסמסונג דריסת רגל בשוק חדש ולשדרג את מכשיריה העתידיים, אלא גם תאפשר לה להתחרות בצורה אפקטיבית מול קוואלקום ומול אינטל. כמו כן, הדבר יכול לחזק כל נסיון עתידי של סמסונג להכנס לתחום הגיימינג או קונסולות המשחקים.

נגד הרכישה

אינטל עדיין תשמור על יתרון טכנולוגי

ישנן סיבות רבות לפיהן AMD אינה רכישה טובה עבור סמסונג. AMD עצמה אינה יצרנית שבבים אלא חברת עיצוב ותכנון בלבד - וזו דווקא תקופה בה סמסונג מחפשת להאיץ את כוח הייצור שלה ומשקיעה מיליארדים רבים בהקמת מפעלים חדשים.

קשה להאמין שסמסונג באמת מעוניינת להכנס לתחום מעבדי ה-PC בהתחשב בשותפות ארוכת השנים שיש לה עם אינטל בתחום זה – וללא שוק ה-PC, אין ל-AMD כמעט פטנטים או מומחיות שיהיו רלוונטים עבור סמסונג. ל-AMD אמנם יכולות בתחום הגרפיקה, אבל בתחום הסלולר השבבים שלה אינם פופולריים ומחזיקים בנתח שוק זניח לחלוטין. ישנן גם אלטרנטיבות זולות יותר מרכישת כל AMD במידה וסמסונג רוצה להכנס לתחום - השקעות שונות, הצלחה ברכישת Imagination או פשוט גניבת כוח האדם המיומן של AMD בעזרת חוזים שמנים.

ייצור שבבים בסין, צילום: TSMC ייצור שבבים בסין | צילום: TSMC ייצור שבבים בסין, צילום: TSMC

AMD נאלצה שוב ושוב לפטר עובדים ולצמצם את ההשקעה שלה במחקר ובפיתוח. כתוצאה מכך, הטכנולוגיה של AMD משתרכת מאחורי זו של אינטל בשנים האחרונות. רק לפני מספר שבועות דווח כי דווקא יצרנית השבבים הסינית BLX מעוניינת לרכוש את AMD. גם אז, המנכ"לית הטריה ליסה סו, שנכנסה לתפקיד רק באוקטובר האחרון, סירבה להגיב לשמועות. האם סו תסכים בכלל למכור את החברה כה מהר? נגלה בחודשים הקרובים.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
דוגמא איך שיווק לקוי הורס חברה. הכל בגלל המעבר ממספרים לאותיות
במקום לקרוא למעבד 5300, 5500 וכן הלאה, החלו לקרוא לו A6, A8 ועוד, בלי יחס אמיתי בינהם - A6 היה לעיתים חזק מ-A10, ו-A4 היה חלש יותר מכל מה שיש לאינטל (בכלל בשוק המחשבים הניידים AMD פישלה בענק). למרות טכנולוגיות יעילות פי כמה מאינטל (ערוץ מהיר לזיכרון, שילוב ליבה גרפית הרבה לפני אינטל, ועוד) ומחיר תחרותי ביותר, השיווק הדפוק הרס להם. גם עכשיו אותה שיטת מיספור חסרת היגיון מחסלת את ה-RADEON שלהם. לא ניתן לדעת מי חזק ומי חלש. NVIDIA לעומתם שומרת על אותה שיטת מיספור כבר 15 שנה (GTS, GT וכן הלאה). חבל שהתחרות תיגמר, כי אז המחשב האישי יעלם. אבל אולי זו המטרה.
בס  |  01.04.15
5.
ל-3: אינטל פופלארית במיוחד בישראל
משום שהיא מחזיקה פה ב-2 מפעלים ומרכז פיתוח ענק. AMD לעומת זאת בעלת נוכחות זניחה בישראל, במיוחד בהשוואה לאינטל. לגבי אחוזי הרווח, כל אחד יכול לנחש, אבל אני מצדד איתך שזו אחת מהסיבות. אינטל כנראה מוכרת בכמות ובזול וסוגרת מאחורי הקלעים עם החנויות והספקים שיגזרו אחוזים נאים. בנוסף למחבר הכתבה, ישנן 2 טעויות: 1. רישיון ה-X86 של AMD לא יעבור יחד איתה לסמסונג 2. ATI פורקה לפני מספר שנים וקיום היא חטיבת AMD Radeon בכל מקרה, אם סמסונג תקנה את AMD היא כנראה תצמצם משמעותית את פיתוח המאיצים הגרפיים למחשבים נייחים (כי השוק בדעיכה איטית) ותתמקד במכשירים ניידים. זה יהווה פגיעה אדירה לשוק הגיימינג וה-PC העולמי, כי זה בעצם ישאיר בפועל רק 2 שחקניות גדולות: NVIDIA ואינטל.
DERKA , DERKA  |  31.03.15
3.
יעשה ישראלי עשיר בחכמה אם ירכוש את החברה :)
AMD אומנם מפגרת אחרי אינטל ביכולת עיבוד השבבים שלה, אבל וזה אבל גדוווווווול בזכות זה שהמעבדים הם אולי לא שיא המהירות מבחינת יכולות הם עושים את העבודה, מעין מזדה לנטיס בהשוואה לדגמים ישנים או יונדאי I30 של המחשבים מבחינת הדגמים הקיימים, המעבד זול, משתלם,לרוב ניתן להמהרה ונותן תמורה מעולה ביחס ה-עלות/תועלת, הרשת מפוצצת כתבות ומבחני כח בין מעבדים שונים של אינטל אל מול מעבדי AMD, מי שמבין במחשוב יודע שכיום ניתן לבנות מע' גיימינג או מולטימדיה לא רעה בכלל בעלות של בערך 2000ש"ח וליהנות מאוד מהמחשב לפחות לכמה שנים טובות, אעיד על עצמי כי רכשתי לפני חצי שנה מעבד FX8350 של AMD וכ.מסך HD7870 את שניהם רכשתי במכרזים האחד מכרז מאיביי והשני מכרז פה בארץ העלות של 2 החלקים הנ"ל שמהווים כמעט את כל המחשב הייתה פחות מ1500שקלים, תראו לי עוד עסקה כה משתלמת מבית אינטל שתיתן תמורה כה גדולה במחיר כה נמוך, AMD מאפשרת גם למיעוטי יכולת כלכלית ליהנות ממחשבים שאולי הם לא שיא המהירות, אבל בעלות שלהם יתנו את התמורה הטובה ביותר למול אינטל המתחרה, משום מה יש מגמה פה בארץ לא למכור מע' מחשוב מתוצרת AMD ואני משער שזה בגלל אחוזי רווח שמנים יותר במכירת המתחרה וטובות הנאה כאלו ואחרות וחבל שזה כך... כל עוד AMD קיימת יש אלטרנטיבה ואין מונופול חזירי של חברה בודדת ויחידה.
אורן , מרכז  |  30.03.15
לכל התגובות