אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה: חוק ינסה למנוע ניצול של משפחות הנפטרים בתחום הקבורה צילום: ניר כפרי

לראשונה: חוק ינסה למנוע ניצול של משפחות הנפטרים בתחום הקבורה

משרד הדתות הפיץ תזכיר חוק שמטרתו להסדיר את התחום שמגלגל 500 מיליון שקל בשנה. עד היום לא ניתנו אמצעי אכיפה יעילים כדי למנוע גביית כספים שלא כחוק עבור חלקות קבורה

31.03.2015, 14:20 | עמרי מילמן
משרד הדתות הפיץ תזכיר חוק שבא סוף סוף להסדיר את תחום הקבורה. החוק אמור להביא להסדרה הדוקה יותר של רישוי שירותי הקבורה ומפרט מהם התשלומים אותם ניתן לגבות בגין רכישת חלקות קבר בחיים. עד היום למשרד לשירותי דת לא ניתנו אמצעי אכיפה יעילים כדי למגר תופעות של ניצול של משפחות אבלים וגביית כספים ותשלומים שלא כחוק עבור חלקות קבורה, אי סדרים בניהול בתי העלמין כמו למשל קבורה על גבי שבילים וחוסר טיפוח של בתי עלמין, ניהול כספי לא תקין של גופי הקבורה בעיקר סביב התשלומים הניתנים עבור רכישת חלקות קבר בחיים, שאמורים להיות מיועדים לפיתוח בתי העלמין.

במשך שנים צוינה סוגיית אי הסדרים בבתי העלמין בד"וחות מבקר המדינה, שלפי משרד הדתות פעילותם מסתכמת בכ-500 מיליון שקל בשנה.

על פי תזכיר החוק, שירותי קבורה ינתנו רק על ידי בעל רישיון שניתן על ידי משרד הדתות, כאשר עיסוק בתחום זה ללא רישיון יהווה עבירה פלילית שעונשה מאסר של שנה. המטרה היא להרחיק מהתחום את המעכרים שפועלים היום בשוק זה.

תזכיר החוק גם בא להסדיר את תופעת רכישות חלקות קבר על ידי יהודים שאינם תושבי או אזרחי ישראל, בתמורה לתשלום סכומים גבוהים במיוחד, בזמן שמקומות הקבורה לאזרחי המדינה מוגבלים. תזכיר החוק המוצע קובע הגבלות על שיעור חלקות הקבר בהן ניתן יהיה לטמון מי שאינם אזרחי או תושבי המדינה וכן תקרות לתשלומים שישלמו גורמים אלו בגין חלקות קבר.

בית עלמין. במשך שנים התריע מבקר המדינה על אי סדרים בתחום, צילום: ניר כפרי בית עלמין. במשך שנים התריע מבקר המדינה על אי סדרים בתחום | צילום: ניר כפרי בית עלמין. במשך שנים התריע מבקר המדינה על אי סדרים בתחום, צילום: ניר כפרי

בחוק נקבע מדרג לעניין הענישה הכספית שנע בין 5,000 שקל ומגיע לסכום של 250,000 שקל כאשר במידה שהעבירה נעשתה בנסיבות מחמירות או שההפרה חוזרת, יוטלו עיצומים כספיים גבוהים יותר. בנוסף קובע התזכיר כי תוטל אחריות מנהלים בגין ביצוע הפרות מנהליות, באופן שהמנהל של בעל הרישיון יהיה חייב לקבוע נהלים למניעת ביצוע הפרות על ידי גוף הקבורה והפועלים מטעמו ולנקוט באמצעים הנדרשים לתיקון ההפרות ולמניעת הישנותן. אם לא קיים המנהל את חובותיו האמורות, ניתן יהיה להטיל עליו עיצום כספי.

סגן השר לשירותי דת, הרב אלי בן דהן בירך על פרסום התזכיר ואמר: "חוק זה מהווה בשורה צרכנית,חברתית ומוסרית לציבור בישראל, אשר בא במגע עם גופי הקבורה השונים בשעה הקשה ביותר. החוק הוא אמירה חדה וברורה שמדינת ישראל לא תסבול ניצול סבל של אזרחיה לשם עשיית רווח. לראשונה במדינת ישראל תחום הקבורה מוסדר וכן מוסדר התיאום בין הגופים ומשרדי הממשלה השונים אשר עוסקים בתחום זה. אני מודה בראש ובראשונה לצוות המשרד לשירותי דת וכן למשרדים הנוספים שפעלו איתנו לנסח את החוק המקיף והמורכב הזה. אני מקווה ומאמין שקידום חוק זה בממשלה הקרובה הוא אינטרס ראוי וחשוב".

תגיות