אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עפים על עצמם: המזל"טים מגיעים לכיס שלכם

עפים על עצמם: המזל"טים מגיעים לכיס שלכם

הם יצלמו אותנו, ייקחו את הכלב לטיול, יטפלו בחולים שמרותקים למיטה, ינקו את האוויר ויגנו מפני גשמים ורוחות; בשנים הקרובות הרובוטים המעופפים ייצאו מהשוק הביטחוני והארגוני ויטוסו ישר לכיס הפרטי שלנו - וישנו את חיינו אפילו יותר מששינה הסמארטפון

31.03.2015, 16:25 | הראל עילם
בעוד עשור הטלפון החכם שלכם לא יהיה טלפון. המשפט הזה כבר נשמע לא פעם בעבר בהקשר של משקפי מציאות מדומה או שעונים לבישים, קטגוריות מוצרים שרוצות להחליף את הסמארטפון כמכשיר הדיגיטלי העיקרי. אבל בפסטיבל הטכנולוגיה SXSW, שנערך באוסטין, הוצג השנה חזון כל כך מפתיע, משכנע ומלהיב שאי אפשר להתעלם ממנו. בעוד עשור, אם כמה מעצבים תעשייתיים יצליחו להגיש את החלום שלהם, הסמארטפון החדש יהיה מזל"ט לביש.

קראו עוד בכלכליסט

לא שמעתם עד עכשיו את המונח מזל"ט לביש (Wearable Drone)? אין לכם סיבה להתבייש. הוא נוצר רק בספטמבר האחרון, כשקבוצת יזמים שהשתתפה בתחרות מחשוב לביש של אינטל הציגה את Nixie, צמיד חכם, קל וזול שבלחיצת כפתור נפתח כמו רובוטריק, פורש מדחפים והופך למצלמה מעופפת שמסוגלת לצלם תמונה מהזווית הטובה ביותר - גם אם הידיים עסוקות במשהו אחר, כמו רכיבה על אופניים. הפיתוח זכה בפרס של 500 אלף דולר וצפוי להפוך השנה למוצר מסחרי.

מזל"ט שילוח תרופות באפריקה מזל"ט שילוח תרופות באפריקה מזל"ט שילוח תרופות באפריקה

השימוש במזל"טים כתחליף למצלמות לא מופרך כפי שהוא נשמע. כמו שסמארטפונים הפכו לטכניקת צילום מועדפת הודות לנוחות התפעול שלהם, כך גם מזל"טים הפכו לכלי נפוץ מאוד בידי רשתות המדיה. חברת פוקס, למשל, מצלמת לא מעט אירועי ספורט עם מזל"טים, בעוד ש-CNN החלה לצלם אירועים חדשותיים בעזרתם. חברות כגון AirDog מציעות, מצדן, אלטרנטיבה למצלמות GoPro - מזל"טים שיודעים לעקוב אחרי המטרה ולצלם אותה מכל זווית כדי לתעד ספורט אקסטרים.

המיקרו-מזל"ט של ניקסי המיקרו-מזל"ט של ניקסי המיקרו-מזל"ט של ניקסי

מעופף בכל בית

העתיד של המזל"טים הלבישים, אומר אדם פרודן, מעצב מוצר בחברת העיצוב הנחשבת Frog, הוא הרבה יותר מסקרן ממצלמה מעופפת. בהרצאה שנתן בפסטיבל SXSW תיאר פרודן שורה של מזל"טים לבישים שיכולים לבצע משימות מגוונות, ובכל זמן שהם אינם פעילים יוכלו לנוח עלינו - כצמיד, קשורים לחגורה, בתוך תיק או כיס, או אפילו נשענים על הכתף שלנו.

Flare, למשל, יהיה מזל"ט לביש שמתפקד כמכשיר ניווט בתוך ערים ובניינים. על ידי פקודה קולית המזל"ט יידע לנווט את המשתמש למחוז חפצו. חברות כמו גוגל כבר עובדות על ניווט בתוך בניינים, וממפות קניונים ומרכזים גדולים, כך שבעתיד ניתן יהיה להגיע לחדר מסוים במלון, למשרד ספציפי במרכז ממשלתי או אפילו למדף המדויק בחנות ענקית באותה קלות שבה מנווטים ליעד מרוחק בווייז.

קונספט מזל"ט Flare קונספט מזל"ט Flare קונספט מזל"ט Flare

פרודן רואה עולם שבו כמעט לכל משימה שנצטרך לבצע, נוכל לשלוח את המזל"ט. אחיות יוכלו לשלוח את המזל"ט כדי לבדוק את מצב החולה מרחוק או להחליף עירויים. מזל"טים גם יוכלו להחזיק את רצועת הכלב ולהריץ אותו בזמן שאנחנו רוכבים על האופניים.

מוצרים אחרים שהוצגו כקונספט בידי סטארט-אפים שונים לוקחים את המזל"טים הלבישים אפילו רחוק יותר: Scout ילווה ספורטאים בזמן פעילויות כמו ריצה או טיפוס הרים, ויציע מסלול אימונים מומלץ ובטוח; Breathe ישתמש בזרם האווירי החזק שהוא יוצר כדי לנקות את האוויר סביב המשתמש במקרה של זיהום חריג; ואילו Parasol יהפוך למטרייה מרחפת ומתוחכמת, שלא תקרוס עם הרוח הראשונה של החורף. אלו כנראה שימושים פחות פרקטיים והנדסיים, אבל כאלו שמדגימים את הפוטנציאל האדיר של יצירת מלווה חכם שלא רק יישב בכיס שלנו אלא גם ירחף סביבנו.

המטרייה המעופפת המטרייה המעופפת המטרייה המעופפת

"יש כמה רמזים שמראים שיום אחד מזל"טים יהיו המחשב האישי הבא", אמר פרודן. "הם יהיו חלק מכל בית, ובעידן הפוסט-סמארטפון הם יוכלו להחליף את המכשיר הנייד שלכם. סמארטפונים הובילו למהפכה אדירה בתחום השבבים, הסוללות והחיישנים. הטכנולוגיה הזו, עם קוודקופטרים, יכולה ליצור סמארטפונים מעופפים. הם יתפקדו כשלוחה שלנו בעתיד האורבני, מכשיר אישי שיכול גם להתנתק מאיתנו ולבצע משימות".

לדברי פרודן, הסיבה שכל זה עדיין לא קרה היא סוגיית מקום האחסון של המזל"ט כאשר לא משתמשים בו. אבל כעת, כשמזל"טים הופכים לקלים וזולים מספיק, הפתרון הוא ליצור מזל"טים לבישים. בשוק יש כבר מזל"טים מסחריים ששוקלים 10 גרם בלבד וגודלם עומד על סנטימטרים ספורים, קטנים מספיק שניתן להצמיד אותם לחגורה, בגד או תיק. "מזל"טים יכולים גם לתקשר עם הגוף שלנו, ואין דרך טובה יותר לעשות זאת מאשר לאפשר לנו גם ללבוש אותם. אופנה היא הממשק החדש", אומר פרודן. בחזונו המזל"טים הלבישים יוכלו לתפקד גם כפריטי אופנה, כמו צמידים או תליונים. בכך הם יהפכו לחלק מכלכלה שלמה של מוצרי אופנה טכנולוגיים, שלהערכת חברת המחקר IDTechX תעמוד על יותר מ-70 מיליארד דולר ב-2024, זינוק של 400% לעומת 2014.

מזל"ט שמירה, שמצוייד בשוקר, צילום מסך: The Verge מזל"ט שמירה, שמצוייד בשוקר | צילום מסך: The Verge מזל"ט שמירה, שמצוייד בשוקר, צילום מסך: The Verge

אבל פרודן גם מזהיר מעתיד שבו נהיה מוקפים במזל"טים מזמזמים ומהירים: "אנחנו אולי מצפים שנראה בעתיד יותר טכנולוגיה בשמים, אבל כחברה וכתעשייה אנחנו חייבים לתכנן את המוצרים האלו כך שישפרו את החיים שלנו, במקום שיפריעו להם".

מד"ב מציאותי

ברוב המוחלט של המקרים מזל"טים אזרחיים נתפסים כגימיק בלבד, צעצוע מיותר של גיקים עשירים, או כסכנה אמיתית לפרטיות, עתיד מסוכן שבו כל אדם יוכל לקנות מכשיר פשוט עם מצלמה ולרגל אחרי שכניו. התוכנית הנועזת של אמזון, שהציעה לפני כשנה וחצי להקים צי של מזל"טים שיוכלו לבצע משלוחי אקספרס בתוך חצי שעה ללא צורך במגע אדם, הצית את דמיון חובבי טכנולוגיה, אבל הילך אימים על רגולטורים שמיהרו לחשוב על דרכים להסדיר את התחום לפני שנראה אלפי מזל"טים בשמים.

מבחינות רבות, החזון של אמזון, ושל חברות כמו עליבאבא הסינית שמיהרו לחקות אותה, מת עוד לפני שהמריא. הטיוטה הראשונית של הצעת החוק להסדרת נושא המזל"טים מבית רשות התעופה הפדרלית האמריקאית, ה-FAA, כוללת לא מעט מגבלות. כל מזל"ט יהיה חייב להיות מופעל על ידי משתמש אנושי שיוכל לפקח על מזל"ט אחד בלבד בכל רגע נתון. כנראה שלא נראה שירות משלוחים אוטומטי בעתיד הקרוב.

אבל השימושים האפשריים למזל"טים הם אדירים. "מזל"טים יותר אפקטיביים ובטוחים מהאלטרנטיבה", אמר נשיא איגוד הכלים הלא מאוישים הבינלאומי מיכאל טוסקנו בראיון לעיתון "וושינגטון פוסט". "אנשים יבינו שזאת דרך טובה יותר לעשות כל דבר שעשו קודם". האנליסט רוג'ר אנטר מחברת המחקר ריקון אמר לסוכנות הידיעות בלומברג: "אנחנו מגיעים לנקודה שהתעשייה יכולה לקיים את ההבטחות של סופרי המדע הבדיוני. אנחנו בצעדים הראשונים לשם, בנקודה שבה המציאות מדביקה את הדמיון".

חברת המחקר BI מעריכה שעד 2020 היקף שוק המזל"טים האזרחיים יצמח בקצב שנתי מרשים של 19%. לדבריה, השימושים העיקריים יהיו בעיקר בתעשיות כגון חקלאות, תשתיות, כרייה, בנייה, נדל"ן ומדיה. חברות יוכלו להשתמש במזל"טים כאמצעי אבטחה וכתחליף לשומרים, מוכרי נדל"ן יוכלו להראות לקונים פוטנציאליים את הנכס מרחוק, מהנדסים יוכלו לבדוק מכונות מרחוק ולבצע שינויים במידת הצורך. שומרים יוכלו להשתמש במזל"ט אישי לפיקוח.

כך, למשל, ארגון Air Shepard משתמש בצי מזל"טים עם מצלמות אינפרה-אדום כדי לעצור את קטל הפילים והקרנפים באפריקה ולאתר את הציידים בזמן אמת. רוב הציידים פועלים בחשיכה, כשגם השומרים המקומיים וגם בעלי החיים מתקשים לאתרם. בבליז ארגונים אחרים משתמשים במצלמות דומות כדי לאתר דייגים לא מורשים שהורסים את הדגה במדינה. באלסקה חברת האנרגיה BP משתמשת במזל"טים עם מגוון חיישנים כדי לבדוק את צינורות הנפט שלה. "זה שיפור עצום במהירות, דיוק ובטיחות", כתב סמנכ"ל הבטיחות של החברה קורט סמית.

כך טסים הנוטעים

לפני כשנה יזמה ממשלת איחוד האמירויות תחרות עם פרסים בשווי מיליון דולר עבור פיתוח של מזל"טים למטרות חיוביות, בין השאר כדי לתקן את הנזק שגרמו התקיפות האוויריות של המל"טים האמריקאיים בעיראק, באפגניסטן ובמקומות אחרים במזרח התיכון. אחת המתמודדות בתחרות, BioCarbon, הציעה להשתמש במזל"טים לנטיעת זרעי עצים. פרויקט אחר מציע להשתמש במזל"טים לאיתור 120 אלף המוקשים שעדיין טמונים בגבול בוסניה והרצגובינה.

מזל"טים אזרחיים יכולים להחליף מטוסים מסחריים בכמעט כל שימוש אפשרי, להוריד את העלויות ולהעביר את השליטה בחזרה למשתמשים. ימאהה מפתחת מזל"טים לחקלאים שמאפשרים להם לרסס את התבואה ולאתר מפגעים בצורה הרבה יותר מדויקת וזולה מאשר מטוסי ריסוס.

שליח פיצה מעופף שליח פיצה מעופף שליח פיצה מעופף

בארה"ב כמה אוניברסיטאות משתמשות במזל"טים עם חיישני חום כדי למפות חורבות לפני חפירות ארכיאולוגיות. ביפן נעשה שימוש במזל"טים גם בתעשיית הבנייה: יצרנית ציוד הבנייה קומאטסו מפעילה מזל"טים למיפוי פרויקט בנייה ויצירת מפה מעודכנת ומקוונת שמאפשרת למנהלים, ארכיטקטים ומהנדסים פיקוח בזמן אמת. "הלקוחות שלנו יכולים לראות את הפרויקט תוך כדי בנייה, לבצע חישובי נפח ולהעביר הערות לפועלים בזמן אמת", אמרה החברה. "מזל"טים מספקים יתרון תחרותי אדיר. זה מאפשר עבודה יעילה ותקשורת מדויקת שמעלה את הבטיחות באזור העבודה".

את המזל"טים הלבישים האישיים נוכל גם לשלוח לעבוד יחד עם אחרים. בעתיד, אמר ד"ר ויג'אי קומאר מאוניברסיטת קומאר, מאות מזל"טים יוכלו לעבוד בצוותא, בתיאום מושלם וללא תקלות. "הם יכולים לבצע 100 התאמות מסלול בשנייה", הוא הסביר. "כאשר המזל"טים עובדים בתיאום וצמודים זה לזה, כל אחד מהם מסוגל לנצל את כוח העילוי שיוצרים האחרים כדי להגדיל את המשקל שהוא יכול לשאת. ליצור מזל"ט בודד שמסוגל להרים משקלים זה לא דבר יעיל. הוא יהיה כבד, מגושם ורועש. הפתרון שלנו הוא מודולרי. הוא לא רק שואב השראה מהטבע ומהדרך שחרקים וציפורים נעים ביחד, הוא גם יותר פרקטי".

וכמובן, אי אפשר להתעלם מהפונטציאל של החזון האבוד של אמזון בתחום המשלוחים. למרות ההתנגדות מצד רשות התעופה הפדרלית, אמזון מצידה ממשיכה לעבוד על שירות השילוח האווירי שלה - שבין השאר גם מפותח במרכז החדש של החברה בתל אביב. לפי דיווחים, אמזון בוחנת את המזל"טים שלה באתר סודי בקנדה ומדובר בכלים ששוקלים 25 ק"ג וטסים במהירות של 80 קמ"ש.

המזל"ט של אמזון המזל"ט של אמזון המזל"ט של אמזון

מזל"טים משמשים כבר היום למשלוחי תרופות לכפרים מרוחקים באפריקה בזמן שיטפונות, ואוניברסיטת הרווארד מפעילה תוכנית המאפשרת שימוש במזל"טים לסיוע בזמן אסונות טבע לאספקת מים ומזון לניצולים באזורים לא נגישים. בסינגפור, להבדיל, רשת מסעדות הודיעה על פתרון יצירתי יותר במשלוחי מזון, והכריזה כי תחליף את צוות המלצרים בצי של עשרות מזל"טים שיביאו את המזון עד לשולחן.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
לא לקחתי כלב כדי שרובוט יוציא אותו.
הטכנולוגיה מתקדמת ובני האדם נהיים מפגרים יותר. אחת מהסיבות שאימצתי כלב היא כדי שאני אצטרך לקום ולצאת לפחות שלוש פעמים ביום, אם אני צריך רובוט כלשהו בגללו זה רומבה, לנקות את השיער מהרצפה. המזל"טים, בניגוד לרוב הטכנולוגיות, נראים לי כמו אסון שמחכה לקרות.
לחי  |  31.03.15
6.
מאוד מסוכן - חשש לחדירה לפרטיות - ושוב מסוכן !!
הדרך היחידה שזה יהיה בסדר זה בשימוש בשטח פרטי חברה רוצה להשתמש בזה לעוף במכרה פתוח יופי לבריאות - רוצים בשביל לאבטח גדר ולעוף הלוך ושוב בשטח שבני אדם לא אמורים להיות יופי! כל השאר לא שוב : כל מקום שאין בני אדם מותר לעוף כמו טיסנים - אבל שזה מעל הראש שלך זה לא נעים ומטריד ומסוכן
זה , מ  |  31.03.15
לכל התגובות