אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המטרה האיראנית: הסרה מהירה של הסנקציות צילום: רויטרס

המטרה האיראנית: הסרה מהירה של הסנקציות

איראן הגיעה למו"מ עם המערב בשוויץ כשמצב הכלכלה שלה לא מותיר לה ברירה אלא לרצות בהצלחתו. אבל לא בטוח שביטול הסנקציות, המכבידות בעיקר על האזרחים, יבטיח את ההתאוששות

02.04.2015, 06:51 | דורון פסקין

לכולם ברור כי המשלחת האיראנית לשיחות הגרעין שמתקיימות בלוזאן מעוניינת בדבר אחד — הסרת הסנקציות כמה שיותר מהר עם מינימום ויתורים בתחום הגרעין. הסנקציות הפכו לסמל מבחינת השלטונות, והן סיפקו את התירוץ המושלם לא לבצע שום רפורמה רצינית במשק או במערכת הפיננסית.

קראו עוד בכלכליסט

אין ספק כי במהלך העשור האחרון פגעו הסנקציות במשק האיראני וצמצמו את יכולותיו, אך אין הן אחראיות על כל תחלואיו. איראן היא בעלת פוטנציאל כלכלי אדיר, ודי אם נזכיר את עתודות הגז הטבעי הגדולות והבלתי מנוצלות שבשטחה כדי להמחיש זאת. לאלה יש להוסיף את כוח העבודה הזמין במדינה ואת המגזר הפרטי המבוסס יחסית.

בשורה התחתונה, מי ששילם את מחיר הסנקציות הם האזרחים האיראנים, ומבחינתם הם עלולים לגלות כי גם הסרת הסנקציות לא תביא מזור לקשייהם בשל מדיניות השלטונות. הנתונים הכלכליים בעשור האחרון מצביעים על התכווצות המגזר העסקי באיראן בעשרות אחוזים. לא בכדי כיום מדובר על שיעורי אבטלה של כ־30% בקרב הצעירים האיראנים. כוח הקנייה של האיראני הממוצע ירד בעשור האחרון בצורה ניכרת, ודי להזכיר את הצניחה בשער הריאל ושיעור האינפלציה שלעתים הגיע לכ־50% במהלך העשור החולף. לפי הערכות בלתי רשמיות, כ־20% מ־80 מיליון תושבי איראן חיים כיום מתחת לקו העוני.

רחוב בטהרן. הסנקציות הקשו את חיי האזרחים האיראנים, צילום: אי פי איי רחוב בטהרן. הסנקציות הקשו את חיי האזרחים האיראנים | צילום: אי פי איי רחוב בטהרן. הסנקציות הקשו את חיי האזרחים האיראנים, צילום: אי פי איי

 

הסנקציות פגעו במשק ובצמיחה הכלכלית

 

בשנים האחרונות סובל המשק האיראני מצמיחה שלילית או צמיחה חיובית זעומה שאינה עולה על 2%. אם אכן יוסרו הסנקציות, צעד זה צפוי להוביל לצמיחה משמעותית, אבל לא באופן מיידי. זה יהיה תלוי בעיקר בהתממשות ההשקעות מצד החברות הזרות שהביעו עניין במשק האיראני בחודשים האחרונים, מאז החלו המגעים והשמועות על התקדמות אפשרית בשיחות עם המעצמות.

האיראנים שואפים לכך שעם הסרת הסנקציות הם יוכלו לשלש את תפוקת הנפט העכשווית שלהם מכמיליון חביות ביום לכ־3 מיליון חביות ביום (וזה עדיין לא יהיה ניצול מלא של פוטנציאל ההפקה). איראן כבר היום מהווה מקור חשוב לשוק הנפט הסיני והיא צפויה להגדיל את חלקה שם, כמו גם במדינות נוספות במזרח הרחוק (יפן וקוריאה הדרומית).

אולם בשווקים העולמיים מובע חשש שכניסה מחודשת ועוצמתית של איראן לשוק הנפט תוביל לעלייה חדה בהיצע, ומכאן לירידה במחיר הנפט. בהקשר זה סביר כי שכנותיה של איראן, שאינן נמנות עם תומכיה, ובעיקר סעודיה, יעשו כל שביכולתן לשבש את יכולת ההכנסה של איראן מנפט.

נקודה משמעותית בהקשר להסרת הסנקציות היא מה יעלה בגורלם של הנכסים האיראניים המוקפאים ברחבי העולם. מדובר בנכסים הקשורים בין השאר במגזרי הפיננסים והנפט, שהוקפאו על ידי הקהילה הבינלאומית בעשורים האחרונים.

לא ברור באילו סכומים מדובר. באיראן ישנן הערכות שונות הנעות בין 60 ל־80 מיליארד דולר. רק בארה"ב מדובר על נכסים בשווי מוערך של 12 מיליארד דולר - כולל חשבונות שהיו בבעלות השאה האיראני על אדמת ארה"ב, והוקפאו לאחר ההשתלטות על השגרירות האמריקאית בטהרן ב־1979. יהיו הסכומים אשר יהיו, מדובר בסכומים משמעותיים שיכולים לסייע למשק האיראני, שהתוצר המקומי הגולמי שלו מוערך בשנים האחרונות סביב 400 מיליארד דולר.

הפשרת הנכסים הקפואים תסייע לגרעון

 

הכספים הללו יוכלו לשמש בעיקר בתחום צמצום הגרעון ההולך ומתרחב בשנים האחרונות כתוצאה מהירידה בהכנסות מנפט, שהוא המקור העיקרי להכנסות הממשלה.

יש לציין כי בעקבות ההסכם הקודם עם הקהילה הבינלאומית בז'נבה הופשרו כ־7 מיליארד דולר מהנכסים האיראניים המוקפאים בחו"ל, והאיראנים השתמשו בסכום זה לרכישת סחורות בחו"ל.

הסנקציות העולמיות פגעו בעיקר באזרח האיראני. הממשל המשיך להשקיע מיליארדים בתוכנית הגרעין, וכך גם בבניית הכוח הצבאי המקומי. למשטר נוח להציג כלפי פנים (וגם כלפי חוץ) את הסנקציות כגורם הבלבדי להתכווצות המשק המקומי, אולם גם באיראן יודעים שזהו מצג שווא.

בעשור האחרון הוכיחה הממשלה האיראנית יכולת ניהול כושלת של המשק, אפילו שהתנאים שעמדו לרשותו לא היו פשוטים. עד היום נאנקים האזרחים האיראנים תחת נטל התוכנית של ממשל אחמדינג'אד לביטול התמיכה במחירי מוצרי היסוד תמורת פיצוי כספי חודשי.

לכל אלה יש להוסיף את השחיתות הרבה בצמרת האיראנית, שעולה למשק מיליארדי דולרים בשנה.

נציגי איראן לשיחות הגרעין עם המעצמות. מו"מ אינטנסיבי , צילום: איי פי נציגי איראן לשיחות הגרעין עם המעצמות. מו"מ אינטנסיבי | צילום: איי פי נציגי איראן לשיחות הגרעין עם המעצמות. מו"מ אינטנסיבי , צילום: איי פי

 

הסרת הסנקציות לא תפתור את כל הצרות

 

כניסתו של הנשיא רוחאני לתפקיד אמנם הפיחה תקוות רבות למימושן של רפורמות כלכליות משמעותיות, אך נכון להיום התוצאות מינוריות ומאכזבות מבחינת אלה שהצביעו עבורו במין סוג של הצבעת מחאה על הממסד הדתי השמרני.

אבל גם רוחאני יודע שהסרת הסנקציות לא תפתור כבמטה קסם את כל הצרות הכלכליות של ארצו, להפך. הסרת הסנקציות תיאלץ את המשטר להעמיק את הרפורמות הכלכליות, לסייע למגזר הפרטי ולהסיר מגבלות על השקעה. לא בטוח שכל מי שמשתייך לצמרת האיראנית שש לשינוי הזה ולפתיחות הזו. רמז לכך ניתן למצוא בדברים שאמר בימים האחרונים יועצו הכלכלי של רוחאני, שהדגיש כי איראן צריכה להתכונן ליום שבו יוסרו הסנקציות ולנהל את הכלכלה "בצורה נכונה", אחרת נכונה אכזבה גדולה לכולם.

המלון בלוזאן שבו מתקיימות שיחות הגרעין. אווירה פסטורלית , צילום: איי אף פי המלון בלוזאן שבו מתקיימות שיחות הגרעין. אווירה פסטורלית | צילום: איי אף פי המלון בלוזאן שבו מתקיימות שיחות הגרעין. אווירה פסטורלית , צילום: איי אף פי

אם יוסרו הסנקציות, הבורסה של טהרן תוכל להוות אופציה מעניינת עבור משקיעים זרים. כיום הבורסה של טהרן מונה יותר מ־300 חברות בשלל תחומים. שווי השוק נמוך יחסית, ובסוף 2014 הגיע לקצת יותר מ־100 מיליארד דולר — ירידה של כ־27% בהשוואה לסוף 2013.

המחצית השנייה של 2014 ותחילת 2015 גם כן לא היטיבו עם הבורסה האיראנית, שספגה ירידות של כ־4% עקב הירידה במחירי הנפט, נזילות נמוכה ואי־ודאות לגבי הצלחת שיחות הגרעין עם המעצמות.

הכותב הוא מחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

תגיות