אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בגלל הדפלציה: היפנים ישנים על 300 מיליארד דולר במזומן צילום: בלומברג

בגלל הדפלציה: היפנים ישנים על 300 מיליארד דולר במזומן

לפי הערכות אנליסטים, הכסף הזה לא יזוז לשום מקום, אלא אם ביפן יתרחש משבר כלכלי רחב־היקף שיגרום לבריחת הון

01.04.2015, 20:26 | שירות כלכליסט

היפנים אוגרים יותר מ־300 מיליארד דולר מתחת למזרנים והכסף הזה צפוי להישאר שם, אלא אם משבר כלכלי רחב־היקף יגרום לבריחת הון מיפן - כך לפי הערכות אנליסטים.

קראו עוד בכלכליסט

"הכסף פשוט יושב שם כל כך הרבה זמן, שקשה מאוד לקבוע מה יגרום לאנשים לבזבז אותו", כך לפי יאסונורי אואנו, כלכלן בכיר במיזוהו סקיוריטיז, שאמר את הדברים בשיחה עם רשת CNBC.

הנטייה לאגירת כסף עלתה לכותרות בשנה שעברה, כאשר שר האוצר טארו אסו נזף ביפנים שהם יושבים על הררי מזומנים בהיקף של 7.3 טריליון דולר.

עם זאת, הנתון הזה התבסס על פיקדונות בבנקים יפניים ולא על כספים שהוסתרו תחת מזרנים, ציין אואנו. לפי חישוביו בהודעה למשקיעים שפרסם בשבוע שעבר, משקי הבית ביפן קרוב לוודאי אוגרים סכום של כ־36 טריליון ין במזומן (301 מיליארד דולר). "זה כמו קרחון. הוא לא יימס", אמר כלכלן בכיר במכון המחקר דיי־איצ'י לייף, הידיאו קומאנו.

ר"מ יפן שינזו אבה, צילום: אי פי איי ר"מ יפן שינזו אבה | צילום: אי פי איי ר"מ יפן שינזו אבה, צילום: אי פי איי

אף כי במדינות רבות הנוהג של אגירת מזומנים בבתים נקשר עם כלכלה מחתרתית, ביפן הסיבות לכך הן פשוטות יותר. "בתנאי דפלציה המזומן הוא מלך", הסביר קומאנו, אך הוסיף כי נתח מסוים מהכסף הזה פשוט הוסתר מרשויות המס.

הפקדת כסף בבנקים ביפן משמעה כי מפקידיו לא יקצרו פירות. גם פיקדון לטווח של עשר שנים ייהנה מריבית של בין 0.10% ל־0.150% בלבד, שהם דולר אחד על כל 10,000 דולר שמוחזקים בחשבון — כך לפי האתר של בנק מיזוהו. "מוטב שתחסוך לעצמך את ההליכה לבנק", ציין קומאנו.

הגל הראשון של אגירת מזומנים ביפן נרשם בעקבות התפוצצות בועת הנכסים בתחילת שנות התשעים. לפי הערכות, סכום של כ־300 מיליארד דולר חמק תחת הרדאר בשנים 2003–1993.

תגיות