אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשמורת המשותפת ממשיכה לפלג את שופטי ביהמ"ש המחוזי צילום: הנהלת בתי ה משפט

המשמורת המשותפת ממשיכה לפלג את שופטי ביהמ"ש המחוזי

חודש לאחר שהמחוזי חיפה סירב להפחית מזונות אב במשמורת משותפת פסק המחוזי ת"א הפוך, וקבע שפרשנותו היא היחידה שהולמת את פסיקת העליון

02.04.2015, 08:45 | ענת רואה

הבלבול ופסקי הדין הסותרים של בתי המשפט למשפחה בעניין מזונות ילדים מגיעים גם לערכאות הערעור: ברוב של שתיים נגד אחת החליט בית המשפט המחוזי בתל אביב לקבל את ערעורו של אב שחויב במזונות של 3,000 שקל לחודש ולצמצם את הסכום ל־1,120 שקל בלבד. הסיבה: משמורת משותפת.

קראו עוד בכלכליסט

השופטים כתבו שלהבנתם הפסיקה שלהם תואמת לחלוטין את ההלכה של בית המשפט העליון. סגן הנשיאה יצחק ענבר, השופט שאול שוחט והשופטת יהודית שבח דנו בערעור אב על המזונות שנפסקו לו, בטענה שהילדים חולקים את חייהם באופן שווה בביתו ובבית האם, ולכן יש להפחית את הסכום בהתאם לזמן שילדיו שוהים עמו.

השופטת שבח. נרתעת מנוסחאות השופטת שבח. נרתעת מנוסחאות השופטת שבח. נרתעת מנוסחאות

תל אביב נגד חיפה

החלטת שופטי המחוזי בתל אביב שונה למדי מפסיקתו של בית המשפט המחוזי בחיפה מלפני חודש: שם נפסקו לגבר 4,500 שקל מזונות לילדיו שבמשמורת משותפת, כשבאותו מקרה מתחה השופטת יעל וילנר ביקורת חריפה על עמיתיה שמבטלים מזונות כליל במצבים כאלה, או מפחיתים אותם דרסטית. השופטת וילנר טענה שהמגמה החדשה בפסיקה מהווה סטייה מהחוק ומפסיקת העליון והיא חקיקה שיפוטית.

פסק הדין של המחוזי תל אביב משתרע על 47 עמודים שאת רובם כתב השופט שוחט, שמתח ביקורת חריפה על שופטים שמתעלמים לדעתו מהלכת העליון. "לא יעלה על הדעת שבסוגיה כה חשובה יפסקו שופטים שונים לפי פרשנותם שלהם את הדין האישי", כתב. לפי שוחט, הלכת העליון מביאה בחשבון את הוצאות האב עבור ילדיו בעת שהותם עמו.

לפי השופט שוחט, שופט הדן בנושא צריך לבחון חמישה נתונים: גובה הצרכים ההכרחיים של הקטין, עלות המדור, ההכנסה החודשית הפנויה של האב (בניכוי הוצאות מגורים), הכנסתה הפנויה של האם, וצרכים לא הכרחיים של הקטין. לפי הנוסחה של השופט שוחט, על האב לשלם לאם 1,120 שקל בחודש עבור מזונות ילדיו, וכן להשתתף עמה בתשלום "מחציות" הוצאות החינוך והבריאות של הילדים.

לעומתו, השופטת שבח הבהירה שהיא מתקשה להסכים עם התוצאה שאליה הגיע השופט שוחט, והוסיפה: "אני כשלעצמי נרתעת מנוסחאות מתמטיות מחייבות עת באים לקבוע גורלות של בני אנוש". לדבריה, אין זה מובן מאליו שהאב רשאי לבחור בעצמו את אופן הקיום של החיוב לשאת במזונות ההכרחיים של ילדיו על דרך המרתו מתשלום לאם להזנה ישירה של הקטין. "הקטין אינו מסתובב עם תרמיל ציוד על גבו, והדעת נותנת שהוא נזקק לערכאות כפולות של צרכיו", כתבה שבח, והסבירה שגם כשהאב נושא בצורכי הילדים כשהם עמו, לאם יש שלל הוצאות מקבילות. עם זאת הסכימה השופטת שבח שהפחתה כלשהי "מחויבת המציאות", אך שללה הפחתה של המזונות ב־50%.

השופט ענבר. הכריע את הכף, צילום: הנהלת בתי ה משפט השופט ענבר. הכריע את הכף | צילום: הנהלת בתי ה משפט השופט ענבר. הכריע את הכף, צילום: הנהלת בתי ה משפט

הרצון הכן של האב

השופטת שבח הסבירה שאינה חוששת שגברים יבקשו משמורת משותפת רק כדי להפחית מזונות, שכן הרצון הכן והאוהב לדאוג לילדים אינו נחלה בלעדית של אמהות. עוד גרסה שממילא אב המקבל על עצמו עול משמורת משותפת רק ממניע כספי ייווכח חיש קל "שהעסקה שרקם אינה משתלמת", שכן ייאלץ לצאת מוקדם מהעבודה פעמיים־שלוש בשבוע - דבר שלא כל מעביד יאשר - ולהכין ארוחות, לסייע בשיעורים ועוד. השופטת שבח סיכמה שלדעתה יש לחייב את האב לשלם 2,100 שקל לחודש.

סגן הנשיא ענבר הכריע את הכף כשהצטרף לעמדתו של שוחט. ענבר כתב שעל האב להעביר לאם רק מחצית מעלות הצרכים ההכרחיים, שכן במחצית הזמן הילדים שוהים עמו. באשר לצרכים שאינם הכרחיים הוא קבע ששני ההורים צריכים לשאת בהם יחד.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
במערכת משפט רקובה כל כך, טוב שיש עדיין את ענבר שוחט וגו'.
קראנו את פסקי שבח האחרים - עגומים עלובים כשהחלש יוצא על ארבע בלא קשר לצדקתו.. קראנו את פסקי ענבר - והנה הם נאורים ובעיקר הגונים עם הצדדים, הנה היא אגד שנתבעה ייצוגית לאחר שזלזלה בחוק הנגישות, ויועציה עומדים ומתחכמים בלעומתיות עם שופט ענבר, זה שאל כמה שאלות מתוכם הבין שיועצי אגד ימשיכו בהתחכמות והתגובה באה במקום, השופט ענבר אישר את התביעה השית 67,000 שקל והציע לאגד יועצי אגד להפסיק את ההתחכמויות ולפצות את העיוורים, לא עבר שבוע והתפרסם שיועצי אגד כועסים על... התקשורת שפרסמה שאגד כבר הציע לשלם 30 מיליון שקל ... טוב שמשפט כזה הגיע לשופט הנכון ולא לאיזה שופטת מכה...
נער הייתי  |  05.04.15
10.
בושה וחרפה - למה היא משלמת לו מזונות?
מצטט פוסט שקראתי על הפס"ד הזה ברשת: עוד טירוף של מערכת המשפט ובית המשפט למשפחה. גם כשקוראים לא מאמינים וקוראים לזה מהפיכה!? נקבע באופן "מהפכני שאב ישלם ""רק 1120 ש"ח"" מזונות לאשה בעבור שני ילדים (עמ"ש 1180-05-14) ""וואו"" ""כמה נמוך"". אבל אלה העובדות לפי בית המשפט: הילדים במשמורת משותפת. האב משתכר 12,000 ש"ח וזו כל הכנסתו ונכסיו והוא גר בשכירות . לאם ותחזיקו טוב טוב את הכיסא: משכורת - 16,438 ש"ח. גמלת נכות - 4384 ש"ח. שכירות משלושה נכסים שבבעלותה והם: בית ושתי חנויות בתל אביב. בחשבון הבנק שלה 2.5 מיליון ש"ח ועוד... בית המשפט ה"נכבד" ולשיטתו תוך ""שימוש אסרטיבי בגישה המאזנת"" קבע לאב מזונות בסך של 1120 ש"ח בלבד. חברייה "איזון" לפי ערכאת הערעור, משמעותו להתחתן עם אשה מיליונרית, לגדל את הילדים, ולקבל הפחתה של כמה מאות שקלים. לא התחתנת עם מיליונרת והתגרשת, פשוט תמות!!! אם זו לא שחיתות אינני יודע מה זו שחיתות? איך הם (בית המשפט) יכולים לדבר על שוויון וצדק?!
עודד הראל , נתניה  |  03.04.15
9.
מדובר בפסק דין..
מדובר כאן במקרה שבו האבא מרוויח 12,000 ש״ח בחודש, והאמא 16,000 ש״ח בחודש. לאמא יש דירה בבעלותה (ללא משכנתה), וכן שתי חנויות בת״א בבעלותה שהיא משכירה. כלומר, מדובר באם אמידה מאוד, ובאב ששוכר דירה ומצבו הכלכלי נחות משמעותית. הילדים נמצאים חצי מהזמן אצל האב, וחצי אצל האם. אז לאור נתונים אלה, מדוע לכל הרוחות האבא צריך בכלל לשלם לאם מזונות? למה?? במקרה הזה, צריך היה לפסוק מזונות לאב. אבל בית המשפט יצא כאילו חצי נאור, ורק הקטין מזונות, שמלכתחילה לא היו צריכים להיפסק.
נשוי  |  02.04.15
לכל התגובות