אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שת"פ ללא שיתוף פעולה צילום: איי אף פי

שת"פ ללא שיתוף פעולה

לא באמת נראה כלכלת כדורגל הוגנת ומאוזנת עד שאוהדים ושחקנים יקבלו מקום בשולחן בו מקבלים החלטות לגבי המשחק

02.04.2015, 17:56 | אוריאל דסקל

נציגי קבוצות הכדורגל האירופיות יצטרפו לדרגים הגבוהים באופ"א, כחלק מפריצת דרך משמעותית באופן ניהול הכדורגל. שני בכירים מטעם איגוד הקבוצות האירופיות (ECA) ישתתפו בפגישות הוועד הפועל של אופ"א כחברים עם זכויות הצבעה מלאות החל מכינוס הקונגרס של אופ"א בשנה הבאה.

קראו עוד בכלכליסט

רומינגה ופלאטיני. שיתוף פעולה רשמי, צילום: איי אף פי רומינגה ופלאטיני. שיתוף פעולה רשמי | צילום: איי אף פי רומינגה ופלאטיני. שיתוף פעולה רשמי, צילום: איי אף פי

המהלך הדי דרמטי, שעשוי לשנות את הדרך שבה מקבלים החלטות באופ"א, הוא חלק מהסכם חדש עם אופ"א שמבטיח לקבוצות מאגר מימון בסכום שיא של 2.24 מיליארד דולר לאורך שלוש העונות הבאות וחלוקה שווה יותר של הכסף, כולל העברת סכום גבוה יותר מההכנסות לליגה האירופית.

32 הקבוצות שמעפילות לשלב הבתים של ליגת האלופות יחלקו ביניהן 1.267 מיליארד יורו בעונה, כשכל קבוצה מקבלת סכום מינימלי של 12 מיליון יורו. קבוצות שמעפילות לשמינית הגמר יקבלו 5.5 מיליון יורו כל אחת, משתתפות הרבע גמר ייהנו מ-6 מיליון יורו כל אחת והקבוצות בחצי הגמר יקבלו 7 מיליון יורו. הזוכה בליגת האלופות תקבל 15 מיליו יורו, כשהקבוצה השנייה שמעפילה לגמר תקבל 10.5 מיליון יורו, לא כולל החלק שלהן בחלוקת ההכנסות ממכירת כרטיסים. הזוכה יכולה לקבל סכום מקסימלי של 54.5 מיליון יורו.

המפתח לעסקה היה הפיכת הליגה האירופית, שנחשבת לאחות החורגת של טורנירי הקבוצות באירופה, לרווחית יותר, תוך הקצאת חלקים גדולים יותר לקבוצות שיודחו בסיבובים המוקדמים. 48 הקבוצות שישתתפו בטורניר יחלקו ביניהן 381 מיליון יורו בשלוש העונות החל מ-2015, זאת לעומת מאגר של 233 מיליון יורו בשלוש העונות החל מ-2012, כך שמדובר בעלייה של 65%.

אופ"א גם הסכימה גם לחלק לקבוצות 200 מיליון יורו לפחות מההכנסות של טורניר יורו 2020 עבור שחרור השחקנים שלהן. במקרה זה מדובר בעלייה של 50 מיליון יורו.

יו"ר ה-ECA, קרל-היינץ רומניגה, שקרוב לוודאי ימונה לאחד משני המושבים החדשים בוועד הפועל של אופ"א, אמר כי אין לזלזל בחשיבות ההסכם עם אופ"א מבחינת האיגוד המייצג למעלה מ-200 קבוצות."בעתיד, לא רק שהאיגוד יהיה מעורב באופן ישיר בעיצוב הכדורגל האירופי באמצעות ההשתתפות בוועד הפועל של פיפ"א, אלא שהוא ירוויח גם מעלייה במימון", הסביר. "האיגוד שלנו הוא עדיין ארגון צעיר מאד וההישגים האלה הם הצלחה יוצאת מהכלל, שתחזק את הסולידריות בקרב הקבוצות ואת תחושת האחריות שלנו לכדורגל".

זה יפה שאופ"א, איגוד התאחדויות הכדורגל וה-ECA, איגוד המועדונים, ישתפו פעולה עכשיו. זה אומר שלמועדונים יהיה הרבה יותר השפעה על המשחק ברמת המאקרו, מה שעשוי לאזן טיפה את ההחלטות של אופ"א, שכיום הסתמכו פחות או יותר על רצונות ההתאחדויות לכדורגל. עם זאת, למרות ההסכם מעורר האופטימיות, הצדדים מתעלמים משתי צלעות חשובות ביותר לניהול המשחק - השחקנים והאוהדים.

ביחד עם העסקנים של אופ"א והחברים ב-ECA, גם השחקנים והאוהדים צריכים מושב בשולחן קבלת ההחלטות של אופ"א, ואפילו של פיפ"א. למה? כי אז ההחלטות הגורליות יהיו מאוזנות ושקופות יותר. כרגע, האוהדים והשחקנים מסתמכים על הנציגות של ההתאחדויות או המועדונים - שאלו, כפי שהוכח בעבר, לא ממש שמות את האינטרסים של השחקנים או האוהדים בראש מעייניהן.

גם לא יהיו החלטות מאוזנות והוגנות באמת עד שנציגויות אוהדים ושחקנים ישבו בוועדים הפועלים.

מישל פלאטיני. לא יהיו החלטות מאוזנות והוגנות באמת עד שנציגויות אוהדים ושחקנים ישבו בוועדים הפועלים, צילום: איי אף פי מישל פלאטיני. לא יהיו החלטות מאוזנות והוגנות באמת עד שנציגויות אוהדים ושחקנים ישבו בוועדים הפועלים | צילום: איי אף פי מישל פלאטיני. לא יהיו החלטות מאוזנות והוגנות באמת עד שנציגויות אוהדים ושחקנים ישבו בוועדים הפועלים, צילום: איי אף פי

בישראל גם צריך שחקנים בישיבות ההתאחדות לכדורגל

מה זה אומר החלטות מאוזנות יותר?

ובכן, בוא ננחת בישראל רגע. בישיבת הנהלת ההתאחדות לכדורגל האחרונה קיבלו החלטות על שורת תיקונים תקנוניים. אחד מהתיקונים הוא שבוררים הדנים בסכסוכים בין שחקנים לקבוצות ובין קבוצות לבין עצמן במקרים של אי תשלום או אי תשלום במועד, תהיה את הסמכות להטיל סנקציה על הקבוצה שנמצא כי פיגרה בתשלום. זאת בנוסף לחיובה לשלם את החוב. על פי ההתאחדות לכדורגל "הסנקציות כוללות גם מניעת רישום שחקנים חדשים או העברת שחקנים במהלך שני חלונות ההעברה". לפי ההודעה לתקשורת, "ההתאחדות רואה בכך נדבך משמעותי בשמירה על מוסר תשלומים והקפדה על החלטות הבוררים ויישומן".

זה מהלך חיובי מאוד שאולי ירתיע קבוצות מאי תשלומים השאלה היא, כעת, מי הם הבוררים ומי בוחר אותם. בטוח שלא לא השחקנים (ובטח לא האוהדים).

ברוסיה, למשל, ארגון השחקנים הכריח לשנות את הליך בחירת הבוררים כך ש-50% מהם יהיו באישור השחקנים. זה מהלך שיוצר איזון בקשר להחלטות על גורלם של שחקנים - ויחסי העבודה שלהם עם הקבוצות ובעלי הקבוצות. הבעיה היא, לפי הנציג הרוסי בארגון השחקנים העולמי, FIFPro - שהקבוצות מנסות אז להשפיע בדרכים אחרות, עוקפות בורריות, על הליכים משפטיים. "כל חוק שאנחנו עובדים עליו, הבעלים של הקבוצות מנסים לעקוף ולא לאכוף, זה הבעיה בכך שהשחקנים אינם חלק מההתאחדויות,שאמורות לייצג את כל הצלעות בכדורגל ולא רק את אלו של המועדונים", אומר ניקולאיי גראמאטיקוב, נציג רוסיה ב-FIFPro.

"כמעט בכל מדינה, ובעיקר במדינות המזרח אירופאיות, יש קשיים עם המועדונים, שלא מעוניינים בזכויות שחקנים", אומר מנהל המדיניות של FIFPro, יוהן באר-הופמן. "ישראל לא מדורגת גבוה בכל מה שקשור לזכויות שחקנים".

יש המון חוקים שצריך ליישם כאן בישראל למען שמירה על ההוגנות הספורטיבית והכלכלית של המשחק ולהימנע ממצבים שקורים במכבי נתניה, שם השחקנים לא מקבלים שכר ועוד מצפים מהם לשחק.

למשל בקפריסין הוחלט  ביחד עם ארגון השחקנים שמדי חודש יבדקו הקבוצות ובמקרה של אי תשלום לשחקנים תהיה הורדה אוטומטית של 2 נקודות. במקרה של כמה חודשים רצופים יורדו 6 נקודות לקבוצה הלא משלמת כל חודש. בספרד החליטו שהבטוחות לשכר השחקנים יופקדו בארגון השחקנים ולא בבקרה התקציבית - וזאת לאחר שנצברו חובות עתק לשחקנים.

וכאן בישראל? החלטות הבוררים אינן שקופות מספיק כדי לראות מגמתיות בהחלטות הבוררים. בנוסף, הליגה מוארכת או מקוצרת, גביע הטוטו גדל או קטן, מבלי לשאול את השחקנים. בכל עונה, יש מקרים של שחקנים שלא מקבלים את שכרם בזמן או בכלל - ורגולציה כגון תקציב מינימום היא יותר פוגענית ממסייעת לניהול בר קיימא ותקין של הכדורגל.

ארגון הכדורגלנים הישראלי החדש צובר כוח לאט לאט בעיקר בזכות הסמכה של השחקנים על כך שההסתדרות יודעת להשיג דברים. אבל עד שבעלי הקבוצות וההתאחדות לא יבינו שהשחקנים הם שותפים לניהול המשחק - במידה רבה כמו שהם שותפים לליגות הספורט הרווחיות ביותר בעולם כגון ה-NBA, ה-MLB וה-NBA - לא באמת נראה כלכלת כדורגל הוגנת ומאוזנת. 

תגיות