אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איראן עשויה להחליף את רוסיה כספקית גז מרכזית לאירופה צילום: אי פי איי

איראן עשויה להחליף את רוסיה כספקית גז מרכזית לאירופה

חשש כבד במוסקבה מהשלכות ההסכם: חזרתה לזירה של איראן עשויה לפגוע ברוסיה בגלל ירידה צפויה במחירי הנפט והגז וגם משום שתתחרה על לקוחות של רוסיה בתחום

05.04.2015, 08:41 | מיכאל פרל
האיום האיראני הערכות: בתוך שנה תוכל איראן להפוך למעצמת נפט לאיראן יידרש עוד זמן עד שתוכל להגדיל את קצב תפוקת הנפט לאחר ההסרה הצפויה של הסנקציות. ואולם, שחרור מאגרי הנפט שלה עלול להביא לצניחה במחירי החבית ולמשבר בשוק האנרגיה שירות כלכליסט, תגובה אחתלכתבה המלאה

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב היה אחד האדריכלים שמאחורי הסכם המסגרת שנחתם ביום חמישי בין המעצמות לאיראן. ואולם, ההסכם עלול להתברר כחרב פיפיות עבור הרוסים.

על פי הנתונים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, הנפט והגז היוו כ־68% מהכנסותיה של רוסיה מיצוא ב־2013. לפני החמרת הסנקציות של המערב היתה איראן שחקנית מרכזית בשוק האנרגיה. חזרתה לזירה עשויה לפגוע ברוסיה בגלל ירידה צפויה במחירי הנפט והגז וגם משום שתתחרה על לקוחות של רוסיה בתחום.

ההשפעה האיראנית על מחיר הנפט בשנה הקרובה צפויה להיות מצומצמת. ואולם, עבור רוסיה כל תנודה היא משמעותית. קיים קשר ישיר בין ערך המטבע הרוסי, הרובל, ובין מחירי הנפט. הרוסים תלו תקוות בתחזיות שלפיהן מחירי הנפט יעלו בשנה הקרובה. לכן כל ירידה ואף קיפאון במחיר הם קריטיים עבורם.

נשיא איראן חסן רוחאני ושר הנפט ביג נשיא איראן חסן רוחאני ושר הנפט ביג'אן זנג'נה בשדה גז ונפט בדרום איראן | צילום: אי פי איי נשיא איראן חסן רוחאני ושר הנפט ביג

ואולם, האיום המרכזי על כלכלתה של רוסיה הוא הגז האיראני. רוסיה אחראית ליותר מרבע מאספקת הגז לאירופה, שמהווה כשליש מהכנסתה מיצוא. "איראן עלולה להחליף את רוסיה כיצואנית המרכזית של גז לאירופה בעשור־שניים הקרובים", אומר סטניסלב מיטרחוביץ', אנליסט בכיר של קרן הביטחון האנרגטי של רוסיה. איראן מחזיקה בעתודות הגז השניות בגודלן בעולם בהיקף של כ־34 מיליארד קוב. "זה איום ממשי מאוד משום שהמערב להוט להיפטר מהגז הרוסי", ציין.

הרוסים הם בני ברית קרובים מאוד לאיראן ומחזיקים בלא מעט מנופים דיפלומטיים וכלכליים מול טהרן. איראן אף החליפה את אירופה ביצוא סחורות רבות לרוסיה, כמו פירות וירקות, לאחר הטלת האמברגו הרוסי על תוצרת המערב בספטמבר 2014. אלא שעל פי הערכות של אנליסטים רוסים שהובאו באתר החדשות הרוסי Gazeta.ru, הרפובליקה האסלאמית תוותר בקלות על הסחר בהיקף מיליארד דולר מול רוסיה לטובת סחר בהיקף של כ־5 מיליארד דולר עם ארה"ב.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ממש לא
איראן מבינה שכל סחר עם ארה"ב או אירופה יהווה מנוף לסחטנות עתידית ולנסיונות שיטתיים לשעבד את המדינה ואף להחליף את המשטר הנוכחי במשטר מהסוג של השאח. לרוסיה,מאידך,יש אינטרס בשימור המשטר הנוכחי. ולכן,עדיף 1 מליארד דולר סחר עם רוסיה מ 5 מליארד דולר סחר עם המערב. בשביל כל האנושות,כמה שפחות אינטקרציה עם אירופה וארה"ב זה עדיף, במיוחד אם יש אלטרנטיבה כמו רוסיה.
אאא  |  24.04.15
3.
ארה"ב עושה מה שבראש שלה ולא מעניין אותה כלום.
לקח לי בדיוק דקה מההכרזה על ההסכם בין ארה"ב ואיראן להבין מה הניע את ארה"ב: התשוקה לנפט והרצון ליזום עוד ועוד משברים באזור המזרח התיכון כדי לייצר עבודות בארה"ב בתעשיית הנשק. ועכשיו מתבררת התמונה המלאה: אובמה מונע מנקמה ברוסיה, שהרי הרוסים היו בעלי ברית של איראן, מכרו לה נשק וציוד לייצור נשק אטומי (הרוסים גם בעלי ברית של צפון קוריאה וגם להם מכרו נשק וציוד כזה). רוסיה כבר למעשה שקועה עמוק במשבר כלכלי ובבוץ האוקראיני וזה הזמן הטוב ביותר מבחינת ארה"ב לתת להם "נוק אאוט" בדמות הסכם עם איראן, שישאיר את רוסיה על הברכיים מתחננת לסיוע בינ"ל. אובמה מוכר לעולם שקרים וקלישאות שההסכם טוב לישראל ושהמניע להסרת הסנקציות היה על למנוע מאיראן לתקוף, אבל שלא יעבדו עליכם - ארה"ב עושה מה שבראש שלה, מוכרת את ידידותיה הטובות ביותר תמורת הסכמים רעים ביותר, פוגעת בישראל ומסכנת את בטחונה ושלומה. למעשה, היום הכי טוב לישראל להתנתק מארה"ב ולעבור ליחסי ברית עם מדינות כמו רוסיה, הודו וסין - מעצמות אלה מעריכות את החוסן הישראלי למול האיום האיסלאמי ויתנו לנו גב רחב הרבה יותר - גם כלכלי (כי בהודו, סין ורוסיה יש הרבה יותר אוכלוסיה מאשר בארה"ב, כל הסכם כלכלי איתן יביא שפע וצמיחה לישראל הרבה מעבר למה שידענו עד עכשיו עם ארה"ב, שהוכיחה שהאינטרסים שלה לא תואמים את שלנו בכלל.
הדס  |  06.04.15