אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיקון קטן, שינוי גדול צילום: עמית שעל

תיקון קטן, שינוי גדול

יש לשנות את התנאים לפרויקט תמ”א 38, המגדילים את כוחם של הדיירים הסרבנים

07.04.2015, 07:58 | דולפין מינצר-כרמון
קיתונות של רותחין נשפכו בשנים האחרונות על החסמים בדרך לביצועו הנכסף של פרויקט תמ"א 38. החסם הראשון - הן בסדר הזמנים והן בעוצמתו - הוא גיבוש הסכמת כלל בעלי הדירות לפרויקט. המחוקק התגייס על מנת לחלצנו מקושי זה וחוקק את חוק המקרקעין (חיזוק בפני רעידות אדמה), שבו נקבע כי להסכם מכוח תמ"א 38 יהיה תוקף מחייב גם אם לא נחתם על ידי כל בעלי הדירות, ובלבד שנחתם על ידי הרוב הדרוש הנקוב בחוק, וניתנו אישורו של המפקח על המקרקעין והחלטה עקרונית של ועדת התכנון. אכן, תיקון חשוב שסלל את הדרך לאישור פרויקטים רבים. אלא שתיקון מהותי זה לא לווה בתיקונים הפרוצדורליים הנדרשים, וכך, בדרך עקיפה, נשאר כוחו של המיעוט רב מהרצוי.

החטא הקדמון מצוי בעובדה כי מלכתחילה נשללה בחוק המקרקעין האפשרות לעשות עסקה בחלקי הרכוש המשותף הצמודים לדירה בנפרד מהדירה, ונקבע כי עסקה שכזו הנה חסרת תוקף. והנה בא המחוקק במסגרת התמ"א וביקש דווקא לעודד את בעלי הדירות בבתים משותפים לעשות עסקאות ברכוש המשותף בנפרד מדירותיהם. לכאורה, התחייב מכך תיקון חזיתי בחוק המקרקעין, אלא שתיקון כזה לא נעשה. משכך, לא נותרה בידי הבעלים ובאי כוחם הברירה אלא ללכת בדרך החתחתים של יצירת יחידה רישומית נפרדת שאליה יוצמדו הגג והרכוש המשותף בחצר, שנועדים להעברה ליזם. לשם רישומה של יחידה כזו יש לאתר תחילה חלל העונה על הגדרת "דירה" בחוק, כגון חדר אופניים או חדר עגלות, ובמקרים רבים, בצר לנו - אפילו חדר האשפה, שכן החוק אינו מכיר באפשרות לרשום את הגג (שהנו פתוח ואינו תחום בקירות ותקרה) כיחידה בפני עצמה.

תמ"א 38 בבניין (ארכיון), צילום: עמית שעל תמ"א 38 בבניין (ארכיון) | צילום: עמית שעל תמ"א 38 בבניין (ארכיון), צילום: עמית שעל

אם לא די בכך שמדובר בהליך מסורבל ומייגע כשלעצמו, הועצם גם כוחו של המיעוט המתנגד. זאת משום שלצורך תיקון הרישום ויצירת היחידה הרישומית יש צורך בהסכמה מלאה של כל בעלי הדירות. ויודגש, רישום זה אינו גורע ואף אינו משנה את זכויות מי מבעלי הדירות בבניין, שכן כל בעלי הדירות יהיו גם בעלי הזכויות ביחידה הרישומית החדשה כפי חלקיהם ברכוש המשותף. מדובר בשוני טכני בלבד בצורת הרישום. אף על פי כן, מתייחסים לדרך הרישום כאל מעין פרה קדושה, וכדי לשנותו יש צורך בהסכמת 100% מבעלי הדירות.

ובל נקל ראש בחשיבות תיקון הרישום ויצירת אותה יחידה רישומית חדשה. כל נושא האשראי והסדרת המימון הבנקאי לפרויקט תלוי ועומד על יחידה זו, שרק עליה ניתן לרשום שעבודים. גם מכר דירות היזם תלוי במידה רבה בקיומה של יחידה זו.

משמעות הדבר היא כי אף על פי שלכאורה בחתימת ההסכם על ידי הרוב הדרוש ניתן לקדם את התהליך התכנוני, הרי שרק לאחר קבלת אישור להסכם מאת המפקח על המקרקעין ניתן יהיה להתחיל בהליך תיקון הרישום, הליך שעשוי להימשך חודשים. נמצא שהפרויקט כולו מתעכב בחודשים רבים בגלל קשיים פרוצדורליים סתמיים.

בשורה התחתונה, תיקונים פרוצדורליים פשוטים יכולים לצמצם את כוח המיעוט המתנגד לממדים שהמחוקק ביקש להקנות לו בחוק החיזוק. ללא עלות לציבור, ואף תוך חיסכון בעלויות ציבורית, תיקונים כאלו יוכלו לקצר את ההליכים הדרושים לביצוע הפרויקט בתקופה של כשנה.

הכותבת היא שותפה במשרד מינצר־כרמון נסים עורכי דין, מומחית במקרקעין ובתמ"א 38

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
צריך לחייב בחקיקיה כל בניין שצריך לעבור תמא 38 לעבור אותו
לא יתכן שבנינים שעלולים ליפול ברעידת אדמה לא יחוזקו ! מי שלא יבצע את החיזוק/פינוי בינוי המדינה צריכה לבצע את החיזוק באופן יזום כאשר הדירות שיתוספו לבניין יהיו מקור הכסף לחיזוק. דבר זה יצור היצע אדיר של דירות ללא צורך בקרקעות.
גל  |  08.04.15
6.
הסיפור הזה זה לא כל כך פשוט וחד צדדי
הסיפור הזה זה לא כל כך פשוט וחד צדדי כמו הנרטיב החד צדדי שמופץ עד אין סוף בדבר "הסרבנים הסחטנים,הלא רציונלים,הקטנונים, הרעים, הסוציומטים נגד הטובים שרוצים לבנות ולשפר למען כולם"... עלק..... הנה דוגמה כיצד הכח שנותן החוק לרוב לכפות דעתו על המיעוט פועל לרעת המיעוט ולרעת כולם : קיים מקבץ של כ 10 מבנים מסוג "בנין רכבת" שנבנו בשנות ה 60. דיירי בנין אחד החליטו ב 2008 שהם רוצים תמ"א 38, הרחבת דירות והוספת קומות כי קיבלו חוו"ד שפינוי בינוי לא כלכלי ולא יתרחש. 13 מתוך 16 דיירים חתמו לקבלן. היו 3 סרבנים. הסרבנים טענו שיש לחכות לפינוי בינוי. החותמים השיגו אישור עקרוני בועדה לתכנון ולבניה ותבעו בבימ"ש את הסרבנים ב 2012 . בקדם משפט באמצע 2013 השופטת המליצה לסרבנים לסגת ולחתום כי תפסוק לרעתם ועם הוצאות. עקב חוסר יכולת כלכלית להתמודד עם זה הסרבנים חתמו באוקטובר 2013. מאז ועד היום הבניה לא התחילה. הקבלן מסביר שבירוקרטיה בעיריה ובעוד מקומות מעכבת. עד שלא כולם חתמו ב 10/13 לא יכל להתחיל לקבל אישורים בעיריה. בדיקות שנעשו של טענותיו העלו שזה נכון, היו חסרים אישורים שהתעכבו. נכון להיום הוא טוען שבעוד כחודש יוכל להתחיל. לפני כמה חודשים חלה תפנית בעלילה: ב 3 בנינים אחרים מתוך ה 10 חתמו הדיירים עם קבלן אחר על תמ"א 38/2 פינוי ובינוי ויקבלו דירה חדשה, לא מורחבת. הדיירים שחתמו עכשיו מצטערים שחתמו וביקשו סליחה מהסרבנים והודו שהסרבנים צדקו. הדיירים שכרו עו"ד השינהל מו"מ עם הקבלן שיוותר על ההסכם תמורת הוצאותיו עד כה ופיצוי. ההנחה היא שעד סכום מסוים החברה הקבלנית של הפינוי בינוי תהיה מוכנה לשלם להוציא אותו מהתמונה ועדיין להרוויח. דיברתי בטלפון עם קבלן התמ"א- הסכום שהוא מדבר עליו נשמע לא מציאותי ויכשיל כל מו"מ. החשש כעת הוא שברגע שהאזור יוצף בדירות חדשות יהיה קשה למכור דירות תמ"א משופצות במחיר נמוך במעט ואז הקבלן עלול להסתבך עד כדי פשיטת רגל באמצע הבניה. לא בטוח שחשש זה מוצדק. אמרתי שקבלן התמ"א פעל כחוק,ההתקשרות עימו מרצון, לפי שעה לא הפר את החוזה כך שלא ניתן לבטל החוזה עקב הפרתו. טעות בכדאיות העיסקה אינה עילה לביטול חוזה. אין כל טענה ליגיטימית נגד קבלן התמ"א, הוא מוכר ולא לרעה.יש לי ספק אם הקבלן השני יהיה מוכן לפצות אותו תמורת ביטול ההסכם, הקבלן השני אינו פילנטרופ. ויש לקבל את הדין ולשלם את מחיר הטעות- לשכנים ברחוב תהיה דירה חדשה ורק לדיירי אותו בנין תהיה דירה מורחבת בלבד. שאלתי את קבלן התמ"א אם הוא מוכן לעשות "הסבה" והוא יבנה בנין חדש, הוא אמר שאין לו סיווג לכך ולפי תחשיביו זה לא כלכלי למרות שחברה אחרת עושה את זה.
חגי  |  08.04.15
5.
חוק התמא נותן מעט מאד לדיירים הרבה לעיריה וליזמים
כל מהותו של חוק התמא היא רווח ליזם רווח לעיריה מעלית ארנונה (יותר מטראז ויותר תעריף) מס שבח (התמא מוגדר כעסקה במקרקעין ולכן הדייר מוכר ליזם וקונה שוב עליה בעלויות הפעלה (ארנונה גבוהה יותר כאמור כי הבנין חדש, אחזקת מעלית) לציין, שמעבר דירה יכול לקצר את חייו של אדם זקן. בקצור, לא ברור ששווה לדיירים לכן, צריך להכריח אותם, תוך הסתת הדיירים אחריהם ושמוש במלים מכובסות. פתאם הכללים של תהפכו את זה למשתלם לא תקפים
בטריה מהמטריקס  |  08.04.15
4.
תמא 38 עלול להיות אסון וסיוט לבעלי הדירות !
עברנו פרווייקט תמא 38 אומלל בהרצליה, שלא ברור עדיין אם אכן הסתיים (לדעת היזם כן, לדעת הדיירים לא). כמעט 6 שנים מתחתימת ההסכם עד סיום עבודות באתר. נותרו ליקויים ודברים שלא בוצעו. נפילה גדולה: איכות בניה ירודה, פגיעות קשות בדירות בקומות העליונות כגון נזילות (לילה אחד בחורף הוצאתי ילד ממיטה רטובה), ריהוט שנפגע והשוחת לגמרי, זרימת מים מתחת הפלדלת שהציפו את המטבח והסלון, חשמל חשוף וביוב פתוח תקופה ארוכה, חלק מהדיירים נאלצו לעזוזב את דירותיהם, גניבות מדירות, אי ביצוע מיפרט טכני גם בנקודות משמעותיות, פיגור יותר משנה וחצי , מעבר מסוכן לדירות, הסרת מעקה ללא תחליף, פגיעה בתשתיות חיוניות של חשמל ותקשורת (ולא תוקנו אלא אם הדייר הסדיר לבד את התיקון), זלזול בוטה בבטיחות הדיירים (והפועלים שעבדו). בנס לא קרה אסון. מילא הרעש והלכלוך, מילא חוסר אפשרות להשתמש בחמניה כמה שנים. לא כדאי ולא שווה את הסיוט. שינוי המבנה מחייב שיפות יקר מאוד בדירה (אין מעבר סביר לממ"ד) אלא אם יצומצם חדר או יעברו דרך האמבטיה), אוכלוסית הבנין גדלה ויש לכך השלכות מסויימות. זו רשימה חלקית של מה שעלול לקרות. היה עו"דף היה מפקח, אבל ההתנהלות בתמא היתה כושלת, וגם הדיירים לא הבדיוק צדיקים. גם אם ערך הדירה עלה במשהו , והשינוי לא כזה גדול- הנזק והסבל לא שווים את הסיוט שהיה פה.
נפגעי תמא 38 , הרצליה  |  07.04.15
לכל התגובות