אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מיקרוסופט לא תקים מרכז סייבר בישראל סביב רכישה אחת" צילום: עמית שעל

ראיון כלכליסט

"מיקרוסופט לא תקים מרכז סייבר בישראל סביב רכישה אחת"

בחודשים האחרונים רכשה מיקרוסופט שלוש חברות ישראליות. הרכישה של אאורטו העלתה ספקולציות על כוונתה להקים מרכז סייבר, אך יורם יעקובי, מנהל המו"פ של מיקרוסופט ישראל, שולל זאת. לדבריו, פיטורי הענק בחברה העולמית חלפו על הסניף המקומי, שגדל ב־10% בשנה

07.04.2015, 06:56 | הראל עילם

מיד עם כניסתו לתפקיד מנכ"ל מיקרוסופט לפני כשנה, הורה סאטיה נאדלה על סבב פיטורים משמעותי שבמסגרתו פוטרו 18 אלף איש ברחבי העולם. אבל הדבר, כך נראה, לא השפיע בכלל על מרכז הפיתוח הוותיק של החברה בישראל, שאחרי חמש שנים של שקט יחסי יצא בסבב רכישות אקטיבי. לפני קרוב לחודשיים נחשף ב"כלכליסט" כי החברה נמצאת במגעים לרכישת trig־N הישראלית, החברה השלישית שמיקרוסופט רוכשת בשלושה חודשים.

קראו עוד בכלכליסט

"גל הפיטורים לא פגע בישראל בכלל", אומר יורם יעקובי, מנהל מרכז המו"פ בישראל, בראיון בלעדי עם "כלכליסט". יעקובי סירב להתייחס בראיון לרכישת trig־N, שעדיין לא הושלמה. עם זאת, הוא מבטיח כי החברה לא סיימה את מסע הרכש. "כשנכנסתי לתפקיד אמרו לי שחלק ממנו הוא לזהות הזדמנויות לרכישות. אבל אם תשים לב, עד לאחרונה החברה כמעט לא ביצעה רכישות מלבד מגה־עסקאות כמו נוקיה או סקייפ. עכשיו יש מנכ"ל חדש. אני בטוח שבעתיד יהיו עוד רכישות בארץ".

ואתה חושב שהרכישות הבאות של מיקרוסופט יהיו דווקא בישראל?

"אני מאוד אופטימי, לא רק לגבי המרכז שלנו אלא לגבי ישראל בכלל".

מי אחראי לרכישות בישראל? אתה?

"אנו כל הזמן מאתרים הזדמנויות ומציפים אותן. מבחינתי, אני תמיד מסתכל על מה החברה מחפשת כיום. אבטחה זה מאוד חשוב, ניתוח מידע, בריאות, האינטרנט של הדברים. יש לנו דגש על פרודוקטיביות".

יורם יעקובי, צילום: עמית שעל יורם יעקובי | צילום: עמית שעל יורם יעקובי, צילום: עמית שעל

"נאדלה התרשם מישראל"

גל הפיטורים ב־2014 היה הגדול ביותר בתולדות מיקרוסופט, לאחר שחברת הענק קלטה את כל עובדי חברת נוקיה לשעבר, כולל מפעלי הייצור שלה בכל העולם. כמעט כל משרד ברחבי העולם נפגע, אבל מרכז הפיתוח בישראל לא נפגע כלל. לפי יעקובי, הסיבה העיקרית לכך היא נאדלה.

"כשנכנסתי לתפקיד עשינו מיקוד מחדש למרכז", הסביר יעקובי. המיקוד התבצע תחת נאדלה, שהיה סמנכ"ל שירותי הענן. "החלטנו שבישראל נתמקד בבינה עסקית. זה מקור הכנסות ברור לצמיחה. הוא רק יגדל. שום תחום לא חסין, אבל הסיכוי שהתחום בארץ ייפגע אפסי".

נאדלה החל לקדם במיקרוסופט אסטרטגיה של ריבוי פלטפורמות, בדגש על תמיכה בענן ובמובייל. זה שינוי משמעותי עבור חברה שבמשך שנים ראתה את עצמה קודם כל כחברת תוכנה ומערכות הפעלה.

היית מצפה שהוא יגיע שוב לישראל אחרי כל כך הרבה רכישות.

"הוא כבר היה בישראל ב־2011 בתפקידו הקודם. אחד הדברים שאמר לי אחרי מינויו למנכ"ל היה שהביקור שלו השאיר עליו רושם עז, ועזר לו לגבש את החשיבה שלו מחדש על מיקרוסופט ועל אימוץ תרבות של העזה". יעקובי אומר כי נאדלה עמד מאחורי גל הרכישות בארץ: "אסטרטגיית הענן שלו מתחברת עם ישראל".

יעקובי מזכיר כי מרכז הפיתוח של מיקרוסופט בחיפה - שכאמור לאחרונה שודרג - הוא מרכז הפיתוח הראשון של מיקרוסופט מחוץ לרדמונד: "יש רק שלושה מרכזי פיתוח רשמיים מחוץ לארה"ב". וזאת אף שכוח האדם בארץ דומה לארה"ב.

המרכז הישראלי גדל

מאז 1991 גדל המרכז הקטן של החברה בחיפה וצמח שוב ושוב. כיום מיקרוסופט מעסיקה בישראל יותר מ־700 איש, וצומחת ב־10% נוספים מדי שנה. יעקובי בטוח כי החברה תמשיך לגדול גם ב־2015.

יש לכם תחרות לא קלה כרגע על כוח אדם. איך אתם באמת מתמודדים מול אפל שגדלה בארץ במהירות?

"כאיש מיקרוסופט אני שמח שיש עוד חברות שפועלות כאן. אבל התחרות האמיתית שלנו בכוח האדם היא לא מול אפל או גוגל, אלא מול סטארט־אפים. הם יכולים להציע משהו שאנחנו לא יכולים (אפשרויות קידום ואופציות - ה"ע). אבל אם אתה כעובד מחפש מקום בחברה גדולה, אני יכול להגיד לך שאצל כולן השכר דומה. כמהנדס תוכנה בעצמי, מה שמעניין אותנו זה האתגר. היכולת לעשות משהו חשוב שישפיע על מיליוני אנשים".

יש לכם בעיה שיווקית. אתם כמעט לא מפרסמים מה מפותח בארץ.

"יש דברים שאנחנו מפתחים כאן שאנחנו לא עושים לבד, ולא היינו רוצים לראות כותרת שמדברת על איך פיתוח מסוים הוא ישראלי. מיקרוסופט מפתחת היום תוכנה ביותר מ־50 אתרים ברחבי העולם. החברה באופן עקרוני מעדיפה שלא לחשוף היכן מפותחים כל השירותים. יש דברים שפותחו בארץ".

כמו הרבה מכלי ההמלצות שלכם.

"כן, כל נושא ההמלצות מפותח ומרוכז בישראל. ישראל הפכה ל'עמק ההמלצות' - יש כאן הרבה חברות טובות בתחום, למשל טאבולה. לדעתי זה מגיע בעיקר מהצבא, מיחידות כמו 8200".

הרבה חברות בינלאומיות פותחות כאן לאחרונה מרכז סייבר. אתם רכשתם עכשיו את אאורטו בישראל. זה יהיה הגרעין למרכז סייבר שלכם?

"אני לא חושב שאפשר להקים מרכז סייבר סביב רכישה אחת. נושא הסייבר במיקרוסופט לא יעבור פתאום לישראל. אין לנו מונופול על הנושא".

העובדים בחברות שרכשתם ישתלבו בהרצליה. יהיו גם רכישות בחיפה?

"אני מאמין שיש המון טאלנט בצפון. בכלל, מה שהכי מדאיג היום את התעשייה הוא נושא כוח האדם. אבל אנחנו בתור ישראלים מפונקים. עובד בחיפה לא ירצה לעבוד במרכז. אתה אומר את זה לאמריקאים, והם לא מבינים למה ישראלים לא יכולים לנסוע שעה לעבודה".

אתם מתכוונים גם להגדיל את גיוס העובדים הערבים במרכז בחיפה?

"יש המון פוטנציאל במגזר. במחזור האחרון בטכניון היו יותר מ־20% תלמידים ערבים. יש עלייה יפה במספר העובדים הערבים, אבל עדיין מדובר באחוזים בודדים. דיברתי עם העובדים שלנו בהקשר הזה, והם אמרו לי שיש חשש בשליחת קורות חיים למיקרוסופט, כי בתרבות היהודית אם לא התקבלת לא קרה כלום, אבל בתרבות הערבית סירוב הוא הרבה יותר קשה".

מה לגבי גיוס נשים? נאדלה קיבל לא מעט ביקורת בעבר על הדברים שאמר לגבי משכורות נשים בהייטק.

"חייבים לעשות שינוי. יש פחות בוגרי מחשבים מדי שנה, ויותר ויותר דרישה למרכזי פיתוח. יש תחרות אדירה על כוח אדם. זה לא יכול להמשיך כך".

זה משהו שאומרים כבר שנים.

"זה לוקח זמן. צריך לעודד תלמידות ללמוד מדעים ומתמטיקה. אחד הדברים שגילינו לאחרונה זה שנשים נושרות בדרך כלל אחרי ילד שני. אנחנו מנסים לטפל בזה עם כל מיני פעילויות ותוכניות".

גל הרכישות האחרונות

מיקרוסופט רכשה את אאורטו בנובמבר תמורת 200 מיליון דולר. "כבר אי אפשר למנוע התקפות סייבר", יעקובי מסביר. "מה שכן אפשר לעשות זה לזהות אותן. באאורטו יודעים להסתכל על המערכת לא ברמת מחשב בודד, אלא ברמה ארגונית. הם רואים איך הארגון מתנהג לאורך זמן. הם יכולים להגיד לך בתוך שעות אם משהו לא טוב קורה בארגון. הערך של זה עצום".

ואקוויו, החברה השנייה שרכשתם?

"הם מאפשרים לנו לבצע e-discovery, לגלות מסמכים רלבנטיים ומקטעים בתוך המסמכים, בעולם שבו יש יותר מדי מידע. זה כלי שישתלב בתוך אופיס". הוא מוסיף כי בעתיד כל פיתוח ה־e-discovery בתוך מיקרוסופט יתבצע בארץ.

לא ציינת את הטכנולוגיה של החברות האלו. שתיהן מתבססות על מערכות של למידת מכונה ורשתות עצביות.

"ברכישה אני מסתכל יותר על המוצר".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות