אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירידה במספר הלוביסטים הפועלים בכנסת - ובמספר הלקוחות צילום: דוברות הכנסת

ירידה במספר הלוביסטים הפועלים בכנסת - ובמספר הלקוחות

לפי העמותה לדמוקרטיה מתקדמת, 339 לקוחות מיוצגים בכנסת ה-20, שנפתחה לפני שבועיים, על ידי 91 לוביסטים; רק 8% מהלקוחות מייצגים מטרות חברתיות

11.04.2015, 18:18 | רוני זינגר

60% מהלקוחות של חברות הלובינג שפועלות בכנסת הם לקוחות מסחריים, ואילו רק 8% מהלקוחות מייצגים מטרות חברתיות - כך עולה מהבדיקה התקופתית שמבצעת העמותה לדמוקרטיה מתקדמת. עוד עולה כי 54% מלקוחות חברות הלובינג - 184 במספר - מיוצגים על ידי ארבע חברות בלבד: פוליסי, גורן עמיר, אימפקט וגלעד יחסי ממשל ולובינג.

קראו עוד בכלכליסט

בסך הכל, 339 לקוחות מיוצגים בכנסת ה-20, שנפתחה לפני שבועיים, על ידי 91 לוביסטים שכניסתם למשכן הותרה. מדובר בירידה של 48 לוביסטים לעומת דצמבר 2014, אז פוזרה הכנסת ה-19.

בעמותה לדמוקרטיה מתקדמת מעריכים כי הירידה נובעת כנראה מהוראת ועדת ההיתרים של הכנסת לרענן את רשימת הלוביסטים ולקוחותיהם לאור ריבוי תלונות על חוסר דיוקים ברישום; זאת, גם על רקע שורה של אירועים בעייתיים שהתגלו בכנסת האחרונה בפעילות לוביסטים.

גם במספר הלקוחות ששכרו שירותי לובינג חלה ירדה עם פתיחת הכנסת החדשה - כאמור 339 לקוחות רשומים במרשם הלוביסטים בכנסת, לעומת 696 לקוחות שיוצגו בכנסת עד אוגוסט האחרון. עם זאת, יש לציין כי מושב הכנסת רק נפתח וצפוי כי לקוחות חדשים יצטרפו וישיגו ייצוג במסדרונות ובוועדות.

מספר הלוביסטים הגדול ביותר שמסתובב בכנסת הוא של "גלעד לובינג", אך הדבר לא מעיד על גודל החברה בפועל, שכן דווקא לחברת הלובינג הגדולה והמשפיעה בישראל, "פוליסי", רק 7 לוביסטים רשומים, וכך גם ל"גורן עמיר", השנייה בגודלה בישראל. זו הוכחה נוספת לטענה כי כוחם של הלוביסטים לא נמדד בהכרח בפעילותם הגלויה בכנסת, כי אם דווקא מחוצה לה.

עם 48 הלוביסטים ששמם נגרע מרשימת בעלי אישור העבודה בכנסת, נמנים גם כמה ששמם נקשר בחודשים האחרונים לפרשיות שונות. כך למשל פנתה העמותה לדמוקרטיה מתקדמת ליו"ר הכנסת וביקשה לעצור את פעילותם של אורית לרנר (מבעלי חברת אימפקט), אלי זרחין, סטיבן לוי (אימפקט), ומגן לאה (סגולה לישראל), בשל חשדות למעורבותם בחקירת פרשת השחיתות בה נעצרו גם בכירים ב"ישראל ביתנו".

טקס השבעת הכנסת ה-20, צילום: דוברות הכנסת טקס השבעת הכנסת ה-20 | צילום: דוברות הכנסת טקס השבעת הכנסת ה-20, צילום: דוברות הכנסת

בלי קשר, נגרעה פעילותם גם של הלוביסטים עליזה גורן ומוטי מורל, אך יש להניח כי מדובר בעניין טכני בלבד שלא מן הנמנע שיתוקן בהמשך.

שבי גטניו, ממייסדי העמותה לדמוקרטיה מתקדמת, אמר כי "מעבר לייצוג המבוטל של מטרות חברתיות על ידי תעשיית הלובינג בכנסת, יש לזכור גם שלקוחות מסחריים משקיעים בתעשיית הלובינג סכומים גבוהים יותר מלקוחות המקדמים מטרות חברתיות, כך שיחס ייצוג המטרות המסחריות לעומת החברתיות עוד גרוע מהנתונים היבשים".

מנגד, נראה כי ככל שהדבר נוגע לכנסת ישראל, הרי שהיא דווקא מגנה על פעילות הלוביסטים ומסרבת למסור לציבור מידע חשוב על פעילותם. כך מתברר כי לאחרונה פנו אנשי העמותה לדמוקרטיה מתקדמת לכנסת בבקשה לקבל את רשימת הלוביסטים שפעלו ביומה האחרון של הכנסת ה-19. ואולם דובר הכנסת ענה לעמותה כי "מסירת המידע המבוקש על ידך מהווה פגיעה בפרטיות, כמשמעותה בחוק הגנת הפרטיות, ועל כן הכנסת אינה רשאית למוסרו".

הלוביסטים נשכרים על ידי חברות מסחריות במטרה להשפיע על ההחלטות שמתקבלות בכנסת, כך שיעלו בקנה אחד עם עמדת אותן חברות. בשנים האחרונות מתנהל מאבק תקשורתי להחלת שקיפות יתר והגבלות על התנהלות הלוביסטים.

לפחות 13 לוביסטים הסתובבו ביום האחרון של הכנסת וניסו להשפיע בנושאים שונים; בין השאר מדובר בלוביסטים של קשת, יס, ערוץ 10, הוט, מד״א, אקו״ם, הפדרציה לתקליטים ועוד. כזכור, ח"כ מיקי רוזנטל מחה על לחצי לוביסטים שהופעלו ברגע האחרון והביאו לכך ש"חוק לבנת פורן" נפל ולא עלה להצבעה במליאה. 

תגיות