אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דימוי שמרני, רכישות משמעותיות

דימוי שמרני, רכישות משמעותיות

מלבד רכישה שביצעה בימי המשבר של 2008, המזומנים בקופתה של אורבוטק נותרו מיותמים. לפני חצי שנה קיבלו המלעיזים מענה בדמות רכישה נועזת של 370 מיליון דולר

15.04.2015, 07:48 | ניר צליק

חברת אורבוטקפתחה את 2015 ברגל ימין. מאז תחילת השנה זינק מחיר המניה של חברת ציוד הבדיקה למסכים שטוחים ומעגלים מודפסים ב־20%. אחרי כמה שנים של דשדוש, החברה נסחרת היום לפי שווי של כ־745 מיליון דולר — שווי שהיא לא ראתה מאז המשבר הכלכלי העולמי של 2008. 

קראו עוד בכלכליסט

אורבוטק שבניהול אשר לוי היא אחת מחברות הטכנולוגיה הוותיקות בישראל. היא הוקמה ב־1992 כמיזוג של אורבוטק ואופטרוטק, כששניים ממקימיה, האחים יוחאי וקובי ריכטר, עדיין פעילים בה — יוחאי כיו"ר וקובי כדירקטור. החברה הונפקה ב־1994 בנאסד"ק, וחלק נכבד מנבחרת הדירקטורים שלה מלווה אותה שנים ארוכות. עם אלה נמנית יהודית ברוניצקי מאורמת, שמכירה את אורבוטק עוד מהימים שבהם היא פעלה בחצר המפעל של אורמת ביבנה, בשנות השמונים. גם רני כהן, מנכ"ל החברה לשעבר, מכהן כדירקטור.

הכהונה הארוכה של חלק גדול מהדירקטורים היתה לרועץ עבור קרן ION, אחת המשקיעות החדשות בחברה. הקרן התלוננה על היעדר התחלופה שלהם וכן על היעדר השימוש המזומנים שנערמו בקופה. ביולי 2014 אורבוטק שינתה כיוון במהלך נועז: רכישת SPTS הבריטית תמורת 370 מיליון דולר. אורבוטק פנתה לרכישה כשבקופתה 211 מיליון דולר והיא נסחרה בשווי שוק של 655 מיליון דולר. בניכוי רכיב המזומן שהיה בקופתה, מדובר ברכישה של חברה שהיא כמעט בגודלה של אורבוטק, מהלך שדורש אומץ רב.

ההזדמנויות בפתח: לא רק מייצרת - גם מתקנת

למרות התדמית השמרנית, הרקורד של אורבוטק מוכיח שכשהיא כבר יוצאת לרכישה, היא תהיה משמעותית. ב־2008 רכשה אורבוטק ב־290 מיליון דולר את פוטון דיינמיקס האמריקאית, שפועלת בתחום ציוד הבדיקה למסכים שטוחים. ערב הרכישה הכילה קופת אורבוטק 196 מיליון דולר, ולשם ביצועה היא נטלה הלוואה של 160 מיליון דולר. אורבוטק סיימה רק לפני שנה לפרוע 30 מיליון דולר שהיוו את יתרת ההלוואה לרכישת פוטון דיינמיקס. הרכישה האחרונה, של SPTS, אפילו גדולה וממונפת יותר.

נכון לסוף 2014 החזיקה החברה בקופת המזומנים 162 מיליון דולר וחובה הסתכם בכ־300 מיליון דולר. תזרים המזומנים מפעילות שוטפת עמד על 23 מיליון דולר ברבעון הרביעי. בהנחה שיתקדם בקצב הנוכחי, ובהתחשב בכך שעל החברה לשמור כ־100 מיליון דולר בקופתה לצורכי ההון החוזר — החוב כולו צפוי להיות מוחזר בתוך ארבע שנים. לפיכך, היקף החובות לא צפוי להעיק על פעילותה, אך לא סביר כי אורבוטק תבצע רכישות גדולות בתקופה הקרובה.

אורבוטק הצליחה להתמודד עם רכישת פוטון דיינמיקס בדיוק עם צניחת הכלכלה העולמית למשבר, חוסן שעשוי לשכנע את המשקיעים כי גם הפעם היא תצליח בכך. ימים יגידו אם הפעם תיהנה החברה משוק רגוע יחסית, שיאפשר לה לעכל את רכישת SPTS בצורה חלקה.

במודל העסקי של אורבוטק, המעסיקה כ־2,200 עובדים, שני נדבכים: מכירת מערכות למפעלים ומתן שירות עבורן. אורבוטק מספקת ציוד לענף השבבים ולמסכים שטוחים, בהם טלוויזיות ומכשירים סלולריים. עם העלייה בביקושים לציוד טכנולוגי מתקדם, גובר הצורך בבדיקות ציוד בקווי הייצור של המפעלים. במקביל, ככל שהטכנולוגיה מתפתחת על הבדיקות להיות קפדניות יותר.

כאן תסייע SPTS, שמומחיותה כפולה: הראשונה, ציפוי שבבים בשכבת מתכת שמאפשרת להם לתקשר באמצעות אותות חשמליים עם רכיבים אחרים. השנייה, הסרת עודף חומרי ציפוי על שולי לוחות מודפסים. מכאן שהרכישה מרחיבה את היכולות של אורבוטק מייצור ציוד לבדיקה בלבד לתיקון פגמים.

אורבוטק סיכמה את 2014 עם הכנסות של 583 מיליון דולר, עלייה של 32% לעומת 472 מיליון דולר ב־2013. הרווח הנקי המתואם טיפס ל־63 מיליון דולר לעומת 47.5 מיליון דולר ב־2013.

האתגרים: המתחרה מתרחבת

במצגת שפרסמה לפני כחודש ציינה אורבוטק כי שוק היעד שלה צפוי לגדול מכמיליארד דולר ב־2014 עד ל־1.8 מיליארד דולר ב־2019. תחום המעגלים המודפסים עומד כיום על 450 מיליון דולר, תחום המסכים השטוחים על 250 מיליון דולר, המערכות המיקרו־אלקטרוניות על 120 מיליון דולר והאריזות על 200 מיליון דולר. אורבוטק אף סיפקה למשקיעים הצצה לעתיד שלו היא מצפה — הכנסות של 900 מיליון דולר בשנים הקרובות, 30% מהן משירותים.

על פי תחזיותיה, הרווח הנקי המתואם יהיה 150–170 מיליון דולר בשנה. אם החברה תעמוד במשימה, שווי השוק שלה יחצה בקלות את קו מיליארד הדולרים. בקצב הצמיחה הנוכחי הכנסותיה יגיעו למיליארד דולר בתוך שנתיים־שלוש.

מתחרתה הוותיקה בתחום המעגלים המודפסים, קמטק הישראלית, פנתה לאחרונה לכיוון חדש — פיתוח מדפסות תלת־ממד למעגלים מודפסים. ימים יגידו אם המהלך יסייע לה במאבק מול אורבוטק גם בתחום ציוד הבדיקה.

שורה תחתונה: שאלה של ביקושים

הצלחתה של אורבוטק תלויה בביקוש לטלפונים חכמים, למסכים שטוחים ולשבבים, כמו גם במחיריהם. הזדמנויות הצמיחה שזיהתה החברה כוללות את שוק הרכב, שבו מותקנות יותר ויותר מערכות תקשורת מתוחכמות והיקף ציוד המחשוב בהן עולה, כמו גם טכנולוגיה לבישה, מכשירי טלפון חכמים ופריסת הדור הרביעי בסין.

אורבוטק, צילום: טל שחר אורבוטק | צילום: טל שחר אורבוטק, צילום: טל שחר

תגיות