אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הבריאות: חצי ממקרי הסרטן של ילדים באזור חיפה נובעים מזיהום אוויר צילום: בלומברג

משרד הבריאות: חצי ממקרי הסרטן של ילדים באזור חיפה נובעים מזיהום אוויר

מתוך 60 ילדים בני פחות מ-14 שחלו בסרטן באזור - 30 חלו בשל זיהום האוויר. עוד עולה כי שיעור חולי הסרטן במפרץ חיפה גבוה מהממוצע הארצי באופן מובהק

14.04.2015, 20:17 | ynet
נתונים מדאיגים מאוד של משרד הבריאות: אחרי שהמשרד להגנת הסביבה קבע כי חיפה היא העיר עם זיהום האוויר הגבוה ביותר בארץ - מגלה דו"ח חדש של משרד הבריאות כיצד פוגע הזיהום בתושבים - בעיקר הצעירים.

מהנתונים המדאיגים, שעולים ממכתב של ראש שירותי בריאות הציבור במשרד פרופ' איתמר גרוטו, עולה כי בעבור ילדים בני 0-14, מתוך 60 מקרי סרטן, ניתן להעריך כי כ-30 מקרי סרטן הנם תחלואה עודפת בנפת חיפה כתוצאה מזיהום האוויר. במחקר נוסף, שבחן את היארעות מקרי הסרטן בקרב 4,255 ילדים ונערים עד גיל 19 בין 1998-2007 נמצא כי היארעות סרטן בקרב ילדים במחוז חיפה גבוהה מהממוצע הארצי, אך הממצאים לא היו מובהקים. הנתונים עצמם הועברו לוועדת הערר שדנה בפרויקט קרקעות הצפון.

מהנתונים עולה עוד פער גדול בין התחלואה של ילדים בנפת חיפה לבין שאר הארץ. בגילאים 15-40 יש עדיין פער, שגדל בקבוצת הגיל הבאה. מהטבלה עולה עוד כי כמעט אחד מכל חמישה מתושבי אזור חיפה בני 65-74 לקו בסרטן.

במכתבו של פרופ' גרוטו נכתב כי החוקרים מצאו שלתושבי נפת חיפה יחס הסיכונים לחלות בסרטן היה גבוה בהשוואה לשאר הארץ, בעבור 16 סוגי סרטן מ-18 הסוגים שנבדקו. במכתב הודגש כי ההבדל היה מובהק לאחר תקנון לגיל, מין, דת ומוצא בעבור שישה סוגי סרטן. החוקרים הדגישו שלא ניתן לייחס את ההבדלים שנמצאו לעישון, מפני ששיעור העישון בנפת חיפה אינו גבוה יותר לפי סקר של הלמ"ס והוא דומה לממוצע הארצי.

עוד עולה מהנתונים כי במהלך 1998-2007, לאחר תקנון למשתנים סוציו-דמוגרפים, בעבור כלל סוגי הסרטן יחס הסיכונים בנפת חיפה היה גבוה ב-16% בהשוואה לשאר הנפות. כלומר במהלך 10 שנים, מתוך 4,860 מקרי סרטן ניתן להעריך כי כ-780 מקרי סרטן הנם מקרים של תחלואה עודפת בנפת חיפה כתוצאה מחשיפה לזיהום האוויר באזור.

בתי הזיקוק במפרץ חיפה, צילום: אלעד גרשגורן בתי הזיקוק במפרץ חיפה | צילום: אלעד גרשגורן בתי הזיקוק במפרץ חיפה, צילום: אלעד גרשגורן

עוד עולה ממכתבו של פרופ' גרוטו כי בנפת חיפה לגברים ונשים בשנים 2001-2005 ועבור 2006-2011 ישנה תחלואה מוגברת באופן מובהק בסרטן עם גרורות בכל אזורי הגוף, בהשוואה לממוצע הארצי. לגברים בחיפה 10% יותר בין 2001-2005 ו-15% לשנים 2006-2011 ולנשים 11% לשנים 2001-2005 ו-15% לשנים 2006-2011. פרופ' גרוטו הדגיש כי הנתונים מראים עלייה בהיארעות סרטן בשתי התקופות. הוא הוסיף כי בעבור סרטן ריאות, שהוגדר

כקשור סיבתית לזיהום אוויר, נמצא כי בנפת חיפה לגברים ונשים בשתי התקופה - ישנה תחלואה מוגברת באופן מובהק בסרטן ריאה עם גרורות בהשוואה לממוצע הארתי - 22% לגברים בשנים 2001-2005 ו-16% לשנים 2006-2011 ולנשים 15% בשנים 2001-2005 ו-26% בשנים 2006-2011.

ממחקר של הלמ"ס, שבו השתתפו 175,704 ישראלים בכל רחבי הארץ, נמצא כי 8,034 מהם חלו בסרטן בין 1998 ל-2007. מהנתונים עולה כי היארעות הסרטן בכל קבוצות הגיל גבוהה בנפת חיפה בהשוואה לשאר חלקי הארץ וגבוהה באופן מובהק בכל קבוצות הגיל מלידה ועד גיל 74.

עיריית חיפה: המדינה כשלה באוזלת ידה

 

בתגובה לדברים אמר דובר עיריית חיפה, עידו מינקובסקי, כי העירייה נלחמת לבד בחזית נגד זיהום האוויר. "פעלנו בשלילת רישיונות למפעלים, להעברת מיכל האמוניה, לקנסות ובעצם הפכנו את האזור למנוטר בעולם. הנתונים עד 2007 הם ההוכחה שהמדינה כשלה באוזלת ידה, כאשר שלטה עד אותה השנה במפעלים טרם עברו לידיים פרטיות. לראייה, בשנים האחרונות ישנו שיפור אדיר באיכות האוויר במחוז חיפה".

לדבריו, "משרד הבריאות שבעצם לא קיים במחוזות רבים כמו בחזית הזו, ביחד עם שר הבריאות הבלתי נראה, החליטו להפוך לכתבי עיתונות ולהוציא סטטיסטיקות ופרשנויות במקום להזיז את ישבנם מהפלורסנטים במשרדם ולצאת לשטח ולעבוד". עוד אמרו בעירייה כי "יונה יהב מתמודד עם ירושה בריטית של מאה שנה לבדו, ללא מדינה וללא ריבון, וכל פקיד שמעוניין בכותרת מוציא סטטיסטיקה - למרות שהפעם האחרונה שרובם עברו את נחל חדרה הייתה בשנות ה-80. אני מקווה שאם חס וחלילה תהיה תקרית עם מחבלים בגבול הדרומי, עיריית באר שבע תדרוש את הפתרון מצה״ל ולא ההיפך. אנו מקווים שבפעם הבאה שיהיה שוד ברחובות תל אביב, חס וחלילה, עיריית תל אביב תדרוש את הפתרון מהמשטרה ולא ההיפך".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הבעייה האמיתית היא שכולם מדברים שהם עושים אבל לא עושים כלום
בקיצור משקרים במצח נחושה כי הם סומכים על כך שכולנו טיפשים ואין לנו כל כך יכולת למצוא את ההוכחות לשקרים. בכלל יש בארץ בשנים האחרונות תרבות חדשה. תרבות של אמירת דברים שהם לא נכונים לא שלמים ושיש בהם הסתרה של אמיתות וזה לא רק אצל הפוליטיקאים, זה גם נעשה ע"י כל החברות שנותנות לנו שרות שאנשי המכירות שלהם למדו בקורסים מיוחדים איך לרכוש אמון ולספר לנו דבר אחד ולהעלים עוד 10 דברים ככה גם בנושא זיהום האוויר, דוגמה לכך היה עד לא מזמן השלט הגדול על גדרות בתי הזיקוק שכל מי שעבר שם ראה אותו. ושם כתבו: בתי הזיקוק דואגים לך לאוויר נקי יש שקר גדול יותר מזה? ועוד שקר שאנחנו אוכלים אותו שנים, לא רק מראש העיר הנוכחי, השקר שהם באמת באמת מתאמצים לסלק את מיכל האמוניה ממפרץ חיפה. אם הם כל כך מתאמצים איך זה ששנים הוא עדיין עומד פה ומסכן את חיי כולנו? נו באמת, מישהו מאמין לראש העיר כשהוא יוצא בהכרזות על מלחמתו בהעברת המיכל? היה פשוט יותר אם היה שולח לשם פקחים שיעמדו בשער ולא יתנו לאף אחד להיכנס ולצאת. אין יותר פשוט מזה. אז הוא עשה/עושה/יעשה? נדה כלום. סתם מברבר וממשיך לשקר. אני כותב מכאב כי גם אימי וגם רעייתי שניהם חלו במחלה האיומה ואינם איתנו ואני כבר לא מאמין לאף אחד
חיפאי  |  15.04.15
1.
עיריית חיפה לא יודעת איך לטפל בבעיה
מתשובת דובר העירייה, שסוף סוף מתחילה להיראות כמו שצריך (עד עכשיו אלה רק היו הכחשות שיש בעיה) עולה שאכן העירייה אשמה. למה הכותרת היא לא "עיריית חיפה מאשימה את משרד הבריאות בהרג אוכלוסיה עקב זיהום מוגבר שלא מטופל במשך מאה שנה"? אתם צודקים עיריית חיפה לבדה לא יכולה לפתור את הבעיה, אבל עליה לפעול על מנת שהגורמים הרלוונטים יטפלו בבעיה. ולמען האמת, הבעיה האמיתית היא לא זיהום האויר (כמו שראש העירייה טוען במשך שנים). הבעיה היא תדמיתית - כל מי שיכול להרשות לעצמו נוטש את העיר, זה מוביל למחירי נדלן מגוחכים, לנטישה המונית של אוכלוסיה חזקה, ולשקיעה של העיר. ונראה ששום דבר לא באמת משתנה עם השנים.
איל , ניו יורק  |  14.04.15