אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המענק למחלבות קטנות רזה מדי צילום: יובל חן

המענק למחלבות קטנות רזה מדי

משרד הכלכלה מציע מענקי תמיכה של 50 מיליון שקל, אבל כדי ליהנות מהכסף המחלבות יידרשו להשקעה של כ־250 מיליון שקל. בענף מהססים מאוד אם לקפוץ על ההצעה

15.04.2015, 08:41 | נורית קדוש

תגובות צוננות בענף החלב לתוכנית שפרסם אתמול (ג') משרד הכלכלה לחיזוק המחלבות הקטנות והבינוניות. כפי שנחשף ב"כלכליסט" לפני כארבעה חודשים, מרכז ההשקעות שבמשרד הכלכלה, בתיאום עם משרד האוצר, יציע מענק של 50 מיליון שקל למשקיעים שמעוניינים להקים או להרחיב מחלבות באזורי עדיפות לאומית.

קראו עוד בכלכליסט

המענק יותנה בכך שמחזור המכירות של אותם משקיעים בתחום מוצרי החלב נמוך מ־400 מיליון שקל.

בכיר בענף המזון אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "מדובר בהצהרה שאין בה ממש כיוון שהשקעה של תעשיינים בפריפריה במילא מתקיימת רק עם מענקי תמיכה של המדינה".

שתי המחלבות הבינוניות המשמעותיות שמחזור מכירותיהן המוערך נמוך מ־400 מיליון שקל הן מחלבות רמת הגולן ומחלבות גד. ההחלטה להגיש בקשה לקבלת המענק המדובר סבוכה, משום שכדי לקבל את מלוא הסכום, יידרשו המחלבות להשקיע 250 מיליון שקל בהקמה או בהרחבת המחלבה. בשוק שחלק ניכר ממנו מצוי תחת פיקוח מחירים, ושהמכירות שלו בשנתיים האחרונות נמצאות במגמת ירידה, ספק אם יהיה מי שייכנס להשקעות בסדר גודל כזה. "זה נשמע טוב כי מדברים על 50 מיליון שקל, אבל איזו מחלבה קטנה כמו רמת הגולן שמכירותיה מוערכות בכ־60 מיליון שקל או מחלבה בינונית שמכירותיה מוערכות בכ־250 מיליון שקל תרצה ותוכל להשקיע עכשיו 250 מיליון שקל?", תוהה אותו בכיר.

שר הכלכלה נפתלי בנט. מציע הרפתקה עסקית למחלבות, צילום: נמרוד גליקמן שר הכלכלה נפתלי בנט. מציע הרפתקה עסקית למחלבות | צילום: נמרוד גליקמן שר הכלכלה נפתלי בנט. מציע הרפתקה עסקית למחלבות, צילום: נמרוד גליקמן

כפי שנחשף ב"כלכליסט" מחלבות רמת הגולן יחלו בחודש הבא לייצר מוצרי חלב עבור רשת שופרסל. ייתכן שבעקבות כך תחליט המחלבה להוסיף קווי ייצור ואז עשויים שם לשקול לנצל את תוכנית הסיוע ולבקש את המענק.

מחלבת גד הפועלת מבת ים שקלה בעבר להעתיק את פעילותה לאזור תעשייה וייתכן שהיא תראה במהלך הזדמנות לצמצום ההשקעה. זאת ועוד, המחלבה שזכתה במכרז ליבוא גבינה צהובה ללא מכס צפויה להרחיב פעילותה ולהיכנס לשוק הגבינות הצהובות.

יש לציין עוד כי מענק לתעשייני מזון המעתיקים את מפעליהם אינו חדש וספק אם יעורר הפעם עניין מיוחד בקרב התעשיינים. ואכן, בשנים האחרונות גם טרה קיבלה מהמדינה התחייבות למענק בגובה 120 מיליון שקל, המהווים 23% מההשקעה במחלבה שהקימה באזור התעשייה נעם שבנתיבות.

גם אסם, שהצהירה לפני כחצי שנה על כוונתה להקים מפעל גלידות בערד ולסגור את המפעל המיושן בקריית מלאכי, היתה צפויה לקבל מהמדינה מענק בשיעור 23% מההשקעה במפעל. בשלב זה המעבר לערד בוטל, אך ניתן להעריך שגם אתר חלופי בפריפריה יזכה את אסם במענק.

במשרד הכלכלה ציינו שכל בקשה שתוגש במסגרת תוכנית הסיוע למחלבות תידון בוועדה ובחירת המחלבה שתקבל את הסיוע תתבצע לאחר בחינת התוכנית העסקית, בהתאם לאמות המידה והכללים שנקבעו בהוראה.

כאמור, המענק המוצע יהיה בגובה של עד 20% מההשקעות בהקמת המחלבה החדשה באזור עדיפות לאומית, מה שמצמצם מאוד את מספר המועמדים הפוטנציאליים לקבלת ההטבה ומקטין עוד יותר את הנכונות של השחקנים האלה להיכנס להרפתקה עסקית בתקופה של התכווצות במכירות ענף החלב רק כדי לזכות בסיוע ממשלתי "של מיליונים בודדים" ביחס להשקעה הנדרשת בפרויקט כזה, כפי שאמרו אתמול גורמים בענף.

תגיות