אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצמיחה הנמוכה מזה 6 שנים: לאן הולכת סין?

הצמיחה הנמוכה מזה 6 שנים: לאן הולכת סין?

על רקע הרפורמות בסין, קצב הצמיחה ירד ל-7% ברבעון הראשון, לעומת 7.4% ב-2014. סוכנות הדירוג פיץ': "כלכלת סין תלויה יותר מדי במגזר הנדל"ן"

15.04.2015, 09:22 | מיקי גרינפלד

סין דיווחה הלילה על נתוני התוצר החלשים מזה שנים שנים: הענקית מאסיה סיימה את הרבעון הראשון בקצב צמיחה שנתי של 7% בהתאם לצפי בשוק, שהיה נמוך מלכתחילה, ובהתאמה למטרה שהציב השלטון הסיני מראש - צמיחה שנתית של 7% בשנת 2015.  

קראו עוד בכלכליסט

אין מדינה מפותחת שלא תתקנא בצמיחה של 7%, אך במקרה של סין שרשמה גידול מואץ בעשור האחרון, מדובר בנתון חלש מאד. בשנת 2014 רשם התוצר הסיני עלייה של 7.4% (וברבעון האחרון של השנה עמד הנתון על 7.3%).

הפעם האחרונה שנרשם בסין נתון חלש יותר היתה ברבעון הראשון של 2009 - בתקופת השיא של המשבר הפיננסי העולמי רשמה המדינה תוצר של 6.6%.

ברקע למטרה הצנועה שהציב השלטון הסיני לשנה הנוכחית, מהלך נרחב של רפורמות בשווקים הפיננסים, בשוק האשראי ובשוקי הנדל"ן, במטרה להילחם בשחיתות ולבלום את שוקי האשראי הבלתי רשמיים שפעלו במדינה לאורך שנים - פעילות שעודדה מאד את הצמיחה במדינה, ושהתנהלה בידיעת הממשל. ואולם השלטון הנוכחי החליט לבלום את הפעילות הלא מפוקחת, בשם המאבק האמור בשחיתות.

במקביל, נשיא סין שי ג'ינפינג, יחד עם ראש הממשלה לי קצ'יאנג, ובשיתוף פעולה של הבנק המרכזי, מנהיגים מדיניות מרחיבה שנועדה לעודד את שוק האשראי הבנקאי הרשמי, ולהמשיך לתמוך בפעילות הנדל"ן הנרחבת. במסגרת זו הציבה ההנהגה יעד של יצירת 10 מיליון משרות חדשות בשנה הנוכחית.

 

מימין: לי קצ מימין: לי קצ'יאנג ראש ממשלת סין שי ג'ינפינג נשיא סין | צילום: אי פי איי מימין: לי קצ

נתוני הצמיחה היו אולי מדאיגים פחות אם יתר נתוני המאקרו היו מציגים תמונה מעודדת - אך בפועל לא זה מה שקרה: בחודש מרץ רשם התוצר התעשייתי בסין גידול של 5.6% בלבד, מול 6.8% בפברואר וכשציפות האנליסטים עמדו על 6.9%. המכירות הקמעונאיות עמדו על 10.2%, בהשוואה ל-10.7% בינואר-פברואר ומול ציפיית אנליסטים לנתון של 10.9%. היצוא הסיני צנח בחודש מרץ ב-15%, בין היתר על רקע חוזקו של היואן הסיני, ובשעה שמרבית האנליסטים צפו לרמה נמוכה של עלייה דווקא. ההשקעה בנכסים ברבעון הראשון עמדה על 13.5%, לאחר 13.9% בינואר-פברואר וכשצפי האנליסטים עמד על 13.8%.  

בתחילת השבוע עדכן הבנק העולמי את תחזית הצמיחה שלו לסין כלפי מטה. לפי הבנק העולמי, על רקע צעדי המדיניות שנועדו לייצב את הכלכלה ירד התוצר הסיני השנה ל- 7.1% ובשנה הבאה השיעור יעמוד על 7%. לפי התחזית הקודמת של הבנק, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם הייתה צפויה להתרחב ב-7.2% ב-2015 וב-7.1% ב-2016.

התגובות בעולם: ממשיכים להאמין בכלכלה - בינתיים

מהלך הרפורמות האמורות של הממשל נתפס בעיקרו כמהלך חיובי, וככזה שגובה מחיר בטווח הקצר, אך ישתלם מאד לסין בטווח הארוך. בה בעת, קיים חשש כי המחיר האמור בטווח הקצר יהיה קשה מדי, במובן שיקשה על ההתאוששות המקווה בהמשך הדרך. תגובות של גופים מובילים לנתוני התוצר, המובאות הבוקר באתר מרקטווטש, משקפות ברובן עמדה מורכבת זו. 

סוכנות הדירוג פיץ' מאמינה כי לנוכח מהלכי השלטון, התוצר הסיני צפוי עוד לרדת - ולהסתכם ב-6.8% בלבד השנה, ו-6.5% בשנה הבאה. "ירידה בקצב הצמיחה אינה בהכרח חדשות רעות, לנוכח הצורך של הכלכלה להתאים את עצמה לדרך החדשה שתייצב אותה בהמשך הדרך. אך מהלך ההתאמה נדרש בין היתר לגידול בצריכה המקומית, כשנכון להיום הכלכלה תלויה יותר מדי במגזר הנדל"ן לצורך יצירת משרות חדשות".

בבנק ההשקעות נומורה אומרים כי נתוני התוצר, לצד נתוני הפעילות התעשייתית, מעידים כי המומנטום של הצמיחה בסין נחלש, וכי על הממשל לנקוט בצעדים מרחיבים נוספים על מנת לשנות את התמונה. "אנו ממשיכים לקרוא הורדה נוספת של הריבית ולהוראות שיתמכו בשוק האשראי בשלושת הרבעונים הבאים. צעדי ההרחבה הקודמים שנעשו מתחילים להראות תוצאות, והדבר יתבטא בקרוב בנתונים. עדיין, אנו צופים כי ברבעון השני יירשם קצב צמיחה שנתי של 6.2% בלבד, וכי רק במחצית השנייה תהיה עלייה. לשנה כולה אנו צופים צמיחה בשיעור של 6.8%".

ברויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS) אומרים הבוקר כי הירידה בפעילות במגזר הנדל"ן צפויה להמשיך לפגוע בכלכלה הסינית גם ברבעון השני, אך בהמשך הדרך צפויה התאוששות, לנוכח צעדי ההרחבה שהוביל לאחרונה הבנק המרכזי הסיני, במקביל לגידול הצפוי בביקוש העולמי. בהתאם, ב-RBS מעלים את תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית מ-6.8% ל-7.2%. "עם זאת, ישנם כמה סיכונים שעשויים לשנות את התמונה, ובהם השפעה שלילית של שערי מט"ח, חולשה גוברת מעבר לצפוי של מגזר הנדל"ן וירידה בהשקעות בתשתיות. בנוסף, ככל שהבורסה בשנגחאי ממשיכה לעלות, תיקון כלפי מטה עשוי לגרום גם הוא לנזק לכלכלה", מדגישים ב-RBS.

רויאל בנק אוף סקוטלנד, צילום: בלומברג רויאל בנק אוף סקוטלנד | צילום: בלומברג רויאל בנק אוף סקוטלנד, צילום: בלומברג

תגיות