אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הירידות בוול סטריט מלמדות על האופי הלא בריא של כלכלת ארה"ב צילום: גיל דטנר

הירידות בוול סטריט מלמדות על האופי הלא בריא של כלכלת ארה"ב

העלייה האפשרית באינפלציה מגדילה את הסבירות להעלאת ריבית, והכלכלה האמריאית אינה יכולה להרשות לעצמה דבר כזה

17.04.2015, 19:00 | גלעד אלפר

יש להתחיל באזהרה שניתוח ברמה היומית של תנועת המניות הוא בעייתי וכמעט כל אחד יכול למצוא סיבות שמסבירות את התנועה היומית, בצורה שתתאים להשקפה שלו. אך זה לא אומר שלתנועות האלה אין לפעמים משמעות מיוחדת, והירידה החדה היום (ו') במחירי המניות בארה"ב יכולה ללמד הרבה על האופי המלאכותי והלא בריא של הכלכלה האמריקאית בכלל ושוק המניות בפרט.

כאב ראש למשקיעים, צילום: אי פי איי כאב ראש למשקיעים | צילום: אי פי איי כאב ראש למשקיעים, צילום: אי פי איי

אם כך, מדוע המניות יורדות היום בארה"ב? תיאוריה אחת מצביעה על השינוי הרגולטורי בסין שמאפשר מכירה בחסר של מספר רב של מניות, והגבלה על קניית מניות באשראי. ייתכן שזהו צעד שנועד לשכלל את המסחר, אולי כדי להילחם בהתחממות יתר של מניות או מכל סיבה אחרת. בכל אופן, הצעד הזה גרם לירידה חדה בחוזים בשוק הסיני ומכאן התיאוריה שהירידה הזו נזלה לשוק האמריקאי.

אך זהו הסבר חלש במקצת מאחר שאלה מניות סיניות שברובן הגדול לא אמור להשפיע על המסחר בשוק האמריקאי או על הכלכלה האמריקאית בכלל. ייתכן שצריך לחפש את הסיבות לירידה במניות בנתון מאוד מסוים שפורסם היום בבוקר בארה"ב  מדד המחירים לצרכן בחודש מרץ, מנוכה מחירי אנרגיה ומזון - או במילים אחרות ליבת האינפלציה – קפץ ב-1.8% לעומת השנה שעברה. זוהי הקפיצה הגדולה ביותר מזה חצי שנה והיא נובעת בעיקר מקפיצה בעלויות שכר הדירה ובהוצאות בריאות.

כדי להבין מדוע נתון כזה עלול להשפיע בצורה חריפה על מדד המניות צריך לזכור שבניגוד לדברי רוב המשקיפים על הכלכלה האמריקאית, סימני החולשה שם דווקא מתגברים מיום ליום. רשימת הסימנים האלה היא ארוכה - החל מנתוני צמיחת תל"ג מאכזבים ברבעון הרביעי (2.2%), תחזית של הפד לצמיחה אפסית ברבעון הראשון, דרך נתוני שוק העבודה החלשים לחודש מרץ.

בנוסף, פורסמה שורה ארוכה של נתונים מהותיים שנוגעים לרמת מלאים גבוהה במיוחד, פעילות צרכנית מאכזבת, פעילות יצרנית מאכזבת - כולם ביחד מציירים תמונה לא של כלכלה על כן זינוק, אלא של כלכלה בתחילה של צניחה חופשית.

ופה נכנס נתון האינפלציה. הבנק המרכזי האמריקאי סיים את תוכנית ההרחבה הכמותית השלישית (הרחבה כמותית היא שם מכובס להדפסת כסף) באוקטובר 2014, כאשר ההיגיון היה שכלכלת ארה"ב נמצאת בתהליך הבראה מתקדם וצריכה פחות עזרה מהבנק המרכזי. מכאן גם ההנחה שהפד יתחיל במהרה להעלות את הריבית שנמצאת ברמה אפסית מזה כ-6 שנים.

הבעיה היא שככל ששטף נתוני המאקרו החלשים מתגבר, ההכרה שאין לפד יכולת אמיתית להעלות את הריבית הולכת ומתבססת. למעשה, התגברות השטף עלולה להתחיל דיון בשוק המניות על סבב הדפסות חדש - QE4.

ופה הסיבה מדוע שוק המניות האמריקאי נחרד היום. שכן אם באמת האינפלציה בארה"ב מתחילה להתעורר, הדבר יקשה על התחלה של סבב הדפסות ואף יעלה את הסבירות להעלאת הריבית. הכלכלה האמריקאית מתבססת על חובות ענק, מערכת רווחה נדיבה, תקציב פדראלי גירעוני וגירעון מסחרי עצום, והיא פשוט אינה יכולה להרשות לעצמה ריבית גבוהה אפילו במקצת לעומת הרמה העכשווית. לכן המניות יורדות.

אך אין סיבה אמיתית לחשש. הפד מחויב לחלוטין לבועת הנכסים שניפח בשנים האחרונות - המניות, האג"ח הממשלתי, הנדל"ן - היא בבת עינו של הבנק המרכזי האמריקאי והתעוררות מסוימת באינפלציה לא תעצור אותו. המדיניות המוניטארית והפיסקאלית המרחיבה תמשיך עד לאותו רגע שבו יתחוור עד כמה מצבה האמיתית של הכלכלה הוא רעוע ואז כבר יהיה מאוחר מדי לעצור את הקריסה.

הכותב הוא אנליסט באקסלנס-נשואה ברוקראז'

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הכלכלה בארה"ב חולה וזה בא לידי ביטוי בתופעה הבאה:
ככל שהכלכלה הריאלית לא מצליחה להתאושש, הבורסות חוגגות כי הן יודעות שהכסף הזול ימשיך לתדלק את המסיבה עוד זמן רב. ככל שהכלכלה הריאלית תגלה סימני התאוששות, הבורסות יקרסו כי זה אומר שנגמרה החגיגה של הכסף הזול שמתדלק את השווקים. קריסת שוק ההון תיפגע בכלכלה הריאלית ואז שוב יישפך הרבה כסף זול לשווקים והבורסות שוב יחגגו. וחזר חלילה. איך זה יגמר?! בקטסטרופה שקשה כרגע לצפות את עוצמתה והיקפה
אחת העם  |  18.04.15
1.
פישר לא יעלה את ריבית ה"פד" עד תום הקדנציה שלו. הוא יודע רק לנפח בועות
אם הבורסות מאמינות שהריבית עומדת לעלות הן פשוט יתרסקו. כדי שזה לא יקרה, ה"פד" ישלח לשווקים איתותי הרגעה, שיש לו הרבה מאד סבלנות ביחס להעלאת הריבית. החגיגה תימשך עד להתרסקות הבלתי נמנעת וגרוע מכך, הבלתי נשלטת לחלוטין. ככה זה בנקאים. מפילים את העולם ממשבר פיננסי אחד למישנהו. העיקר שהבנקאים והעשירים מתעשרים גם מהמשברים.
אחריי המבול!  |  17.04.15