אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סקר: מרבית העובדים המבוגרים שמחליפים קריירה - נוחלים הצלחה צילום: שאטרסטוק

סקר: מרבית העובדים המבוגרים שמחליפים קריירה - נוחלים הצלחה

לפי הסקר שנערך בארה"ב מחצית ממחליפי הקריירה בגילאי 47 ומעלה נהנו מתוספת שכר, כ-20% שמרו על אותה רמת השתכרות ו-90% טענוו שהם מאושרים מהשינוי. מהם הסודות לשינוי קריירה מוצלח בגיל מבוגר?

19.04.2015, 13:55 | שירות כלכליסט

עובדים מבוגרים, בסביבות גיל ה-50 המעוניינים בהתחלה חדשה יכולים להתנחם: ככל הנראה יהיה להם קל משהם חושבים להשיק את פרק ב' בקריירה שלהם, זאת אם יעשו את המהלכים הנכונים. מחקר חדש שפרסם בשבוע שעבר המכון האמריקאי לחקר כלכלי (AIER) – מלכ"ר המוקדש לאוריינות פיננסית – מצא שמרבית העובדים המבוגרים יותר שפוצחים בשינויי בקריירה, נוחלים הצלחה, בייחוד אם הם משתמשים בכישורים שפיתחו בקריירות הקודמות.

קראו עוד בכלכליסט

בסקר, שבו השתתפו 2,000 נשאלים, הגדירו שינוי בקריירה כשינוי תפקיד בין אם מדובר באותו מעסיק או במעסיק חדש ובין אם מדובר בשינוי תחום או לא. לפי המחקר, 82% מהנשאלים בגילאי 47 ומעלה שניסו לעבור לקריירה חדשה בשנתיים האחרונות, עשו זאת בהצלחה. קרוב ל-70% ממחליפי הקריירה המצליחים נהנו מהעלאה בשכר (50%) או משמירה על אותה רמת שכר (18%), בעוד ש-31% נאלצו לספוג הורדה. בנוגע לסיפוק מהעבודה, 87% מהמחליפים טענו כי הם מאושרים מהשינוי, ו-65% הודו שרמת הלחץ בעבודה ירדה.

הממצאים עוזרים לנפץ סטריאוטיפים הנוגעים לעובדים מבוגרים יותר והיכולת שלהם למצוא עבודה חדשה. לאחר גיל מסוים אמנם לוקח יותר זמן למצוא עבודה, אך המחקר הוא מעודד מכיוון שמספר הולך וגדל של עובדים מבוגרים טוענים שהם רוצים או צריכים לעבוד גם מעבר לגיל הפרישה, אך אינם מעוניינים להישאר באותו התפקיד. 

הממצאים תומכים גם בסקר נוסף, שערך מכון AARP למדיניות ציבורית, ומסקנותיו היו חיוביות בנוגע ליכולת של העובדים המבוגרים לבצע שינוי בקריירה, גם כאלה שהיו ללא עבודה במשך זמן רב. הסקר הזה התמקד בעובדים בגילאי 45 ל-70, שהיו ללא עבודה בשלב מסוים בחמש השנים האחרונות. קרוב לשני שלישים מהעובדים המבוגרים מצאו עבודה בתחום חדש לגמרי.

לעובדים מבוגרים לוקח יותר זמן למצוא עבודה, אבל החדשות הטובות, שינויי קריירה מצליחים עבור רובם, צילום: שאטרסטוק לעובדים מבוגרים לוקח יותר זמן למצוא עבודה, אבל החדשות הטובות, שינויי קריירה מצליחים עבור רובם | צילום: שאטרסטוק לעובדים מבוגרים לוקח יותר זמן למצוא עבודה, אבל החדשות הטובות, שינויי קריירה מצליחים עבור רובם, צילום: שאטרסטוק

חלק מהמובטלים כמובן לא בחרו מרצונם להחליף מקצוע, אלא נאלצו לעשות זאת בעקבות פיטורים או שינויים בתעשייה שלהם. אולם אצל אחרים השינוי נבע מהחלטה לעבור לתפקיד מתגמל ומעניין יותר מהבחינה האישית או לעבודה פחות תובענית עם פחות שעות.

בטיים פרסמו כמה עצות מאותם אנשים שהצליחו לשנות קריירה בהצלחה:

1. זהו ונצלו את הכישורים הרלוונטיים שלכם

מהסקרים עולה כי האנשים שהצליחו במעבר העבודה העריכו את הכישורים שלהם והבינו כיצד הניסיון שלהם יוכל להיות מיושם במקצוע החדש. בחלק מהמקרים, השינוי דרש לימודים או הכשרה נוספת כדי להשחיז את הכישורים הקיימים או לפתח חדשים. אם כי, השכלה אינה סימן רשמי לשינוי קריירה מוצלח. רבים הפכו למאמנים בתחום שלהם, ליועצים לחברות הישנות או למורים בתחום ההתמצאות שלהם. אחרים השתמשו בידע שלהם כדי להקים עסק משלהם.

2. היו ריאליסטים

האנשים שלא נחלו הצלחה בשינוי היו לרוב אלה שניסו לזנק למקצוע שונה לגמרי. זה אמנם נשמע כמו רעיון נחמד לפתוח מסעדה או לקנות יקב, אך הוא קשה לביצוע, שלא לדבר על כך שמדובר בסיכון פיננסי גדול יותר ובכך שהקשרים שפיתחתם לאורך הקריירה לא יהיו רלוונטיים.

3. אל תתקעו יותר מדי זמן באותה עבודה

האנשים שהצליחו לעבור עבודה בילו פחות שנים באותה החברה ולמעשה עבדו במגוון תפקידים בחברות לאורך הקריירה שלהם. ככל שעובדים יותר זמן, כך עולה הסבירות שעברתם יותר תפקידים, כלומר שחוויית שינוי העבודה אינה חדשה. אולם מנגד, אם הייתם תקועים יותר מדי זמן בעבודה אחת, יהיה לכם קשה יותר לבצע את המעבר.

4. רתמו משפחה וחברים

המצליחים ביותר בשינוי קריירה הודו שהתמיכה המשפחתית הייתה בעלת חשיבות מרובה. מדובר על עידוד מחברים וקרובי משפחה ונכונות של המשפחה הקרובה לשנות את אורח החיים כדי להתאים לקריירה החדשה. הנשאלים שדיווחו על מעבר קריירה מוצלח סיפרו גם שביקשו לקבל חוות דעת ומשוב מחברים לעבודה, חברים ובני משפחה.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
צואת פרים
מתוך הכתבה: "הגדירו שינוי בקריירה כשינוי תפקיד בין אם מדובר באותו מעסיק או במעסיק חדש ובין אם מדובר בשינוי תחום או לא". כלומר כל מי שחיפש עבודה באותו התפקיד בדיוק מגיל 47 והחליט לעבור - נחשב כמחליף קריירה. למרות שהוא עושה בדיוק את אותו התפקיד רק אצל מעסיק אחר. גם כל מי שקיבל קידום קטן מהמעסיק שלו אחרי גיל 47 או עבר למחלקה אחרת באותה החברה - זה הוגדר כשינוי קריירה. שתי הקבוצות הנ"ל מכסות לפחות 80% מהנסקרים (אם לא 98%) כי שינויים כאלה נפוצים הרבה הרבה יותר מאשר ניסיון אמיתי לייצר קריירה שניה בגיל מבוגר. שינויים כאלה של קידום במקום העבודה או החלפת מעסיק מרצון הם במהותם חיוביים, ובהתאם המסקנות היחידות שאפשר להסיק מהסקר הן על בזבוז כספי ציבור ע"י מכוני מחקר המייצרים מחקרים חסרי כל ערך ציבורי.
פיל קנדי  |  20.04.15
9.
קישקוש מוחלט. אני לא מכיר אחד שמצא. ותודה למדינה
למדינה לא איכפת, נתחיל בזה. אני ועוד הרבה יותר מדי כמוני מחפשים עבודה בתקופות של יותר משנה. מעבר להתעלמות יש תגובות ספורות, אבל לרבים כמוני כמעט בלתי אפשרי לעבור את משוכת מנהלות כוח האדם. יותר מכל הגיע הזמן שהמדינה תפסיק לירוק לנו בפנים ותעשה מהלך במקום להתעלם, חרפה!
בן 50  |  20.04.15
לכל התגובות