אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת ייעוץ תעזור לאי.די.בי להחליט מאילו נכסים להיפטר צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

חברת ייעוץ תעזור לאי.די.בי להחליט מאילו נכסים להיפטר

לדירקטורים החיצוניים והבלתי תלויים באי.די.בי פתוח נמאס מהסחבת של בעלי השליטה. הדירקטוריון מבקש לשכור חברת ייעוץ שתתווה תוכנית אסטרטגית למימוש נכסים בחברות־הבנות. מכירת כלל ביטוח תצא לדרך עם בחירת בנק ההשקעות המלווה

20.04.2015, 08:39 | גולן חזני

דירקטוריון אי.די.בי פתוח מתכוון לשכור את שירותיה של חברת ייעוץ להתוויית תכנית אסטרטגית למימוש נכסים בחברות־הבנות ולהשאת ערך באחרות. ל"כלכליסט" נודע כי הדירקטוריון דן במועמדות של שתי חברות: שלדור, שעלותה נחשבת לגבוהה וצפויה להגיע לכ־2 מיליון דולר, וארנסט אנד יאנג, שהצעתה היתה פחות מרבע מכך. אי.די.בי מחזיקה באמצעות דיסקונט השקעות בחברות נכסים ובניין, סלקום, שופרסל ואלרון וכן ב־40% ממניות חברת האגרוכימיה אדמה. 

קראו עוד בכלכליסט

מדיניות אסטרטגית שיציע גוף חיצוני היא אמנם בגדר המלצה בלבד, אבל למעשה היא מחלישה את כוחו של בעל השליטה. לפיכך זהו צעד בעייתי עבור אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה דה פקטו בחברה. אלשטיין הזרים לאחרונה 391 מיליון שקל בהנפקת הזכויות שיזם, והגדיל את חלקו באי.די.בי פתוח ל־61%, בעוד שותפו מוטי בן־משה, שלא הזרים כלל, דולל ל־16%.

הצעד נעשה ביוזמת הדירקטורים החיצוניים והבלתי תלויים של אי.די.בי, ובהובלת מאיר שני וגיורא ענבר. המטרה היא להעביר מסר לבעלי השליטה: עליכם להגיע להבנות לגבי הקברניט שינווט את הספינה — או שנכפה תוכנית כזו דרך הדירקטוריון.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", בתחילת מאי אמורה להתחיל הבוררות בין אלשטיין ובן־משה בפני השופט המחוזי לשעבר עמירם בנימיני. אי.די.בי, שספגה הפסד של מיליארד שקל ב־2014, זקוקה להזרמת הון נוספת עד סוף השנה כדי לעמוד בפירעון חובותיה למחזיקי האג"ח ולבנקים, העומדים על 4.5 מיליארד שקל (סולו).

אדוארדו אלשטיין, צילום: אוראל כהן אדוארדו אלשטיין | צילום: אוראל כהן אדוארדו אלשטיין, צילום: אוראל כהן

 

חזית נגד בעל השליטה

אתמול בשעות הערב התכנס הדירקטוריון כדי לאשר את תחילת תהליך המימוש של כלל ביטוח. הדירקטורים נדרשו לאשר את מינוי הבנקים להשקעות שבחרה הנהלת החברה למהלך, סיטי ו־ONA. הישיבה תוכננה להתקיים לפני שבועות אחדים, אך נדחתה בשל חילוקי דעות שנעורו בין בעלי השליטה. כפי שפורסם באתר "כלכליסט", בן־משה והדירקטור מאיר שני האשימו את אלשטיין בניסיון לטרפד את אישור הבנקים.

כל אחד מהם שלח מכתב חריף לדירקטוריון, שבו טען כי אלשטיין איים שלא יזרים יותר כספים אם הדירקטוריון יאשר את מינוי הבנקים. לטענת שני, הבעיה נפתרה מאז שליחת המכתב בתחילת החודש והיא איננה רלבנטית עוד. במכתבו התייחס שני לישיבה שנערכה ב־30 במרץ. אלשטיין ביקש להפחית את העמלות שישולמו לבנקים ובתגובה דחה הדירקטוריון את הישיבה. לאחר שהעמלות צומצמו בכמיליון שקל, אלשטיין אישר את הליך המכירה.

"כבד את החלטתנו"

"לגיטימי שבעל מניות משמעותי יבקש מדירקטוריון לשנות את החלטתו מסיבה זו או אחרת, ודירקטוריון נבון תמיד יקשיב לבקשות אלה כל עוד הן סבירות ולא מזיקות לחברה", כתב אז שני במכתבו. "אני מתנגד לסגנון שבו מאיימים על חברי דירקטוריון, ומבקש ממר אלשטיין לכבד את חברי הדירקטוריון החיצוניים. אם אתה סבור שאנחנו טועים, נסה לשכנע אותנו, ואם לא הצלחת — כבד את החלטתנו".

במכתב ששלח בן־משה הוא האשים את אלשטיין כי התנגדותו למכירת השליטה בכלל ביטוח, למרות הוראת המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, עלולה לפגוע בחברה. "אלשטיין ונציגיו בדירקטוריון עושים כל שביכולתם להכשיל, לעכב ולטרפד את מכירת השליטה בכלל", כתב בן־משה לדירקטורים. "אלשטיין סירב לבקשת אותם חברי דירקטוריון ומנע אפשרות לקבל החלטה באמצעות הודעה על נעילת הישיבה, שבסיומה פצח בשירה ונעלם ממסך הווידיאו שבאמצעותו השתתף בה".

"טרפוד הליך מכירת השליטה בכלל עלול לחסל בסבירות גבוהה את יכולתה של אי.די.בי לעמוד בפירעון חובותיה. אסור לנו להסכים לתהליך שבו כביכול אנחנו מקדמים את התהליך אך בפועל מאפשרים לו להתמסמס", ציין בן־משה.

מוטי בן משה , צילום: עמית שעל מוטי בן משה | צילום: עמית שעל מוטי בן משה , צילום: עמית שעל

תגיות