אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיטפון של שיתוף: 5 דברים שאפשר לשכור ברשת איור: ערן מנדל

שיטפון של שיתוף: 5 דברים שאפשר לשכור ברשת

נגמרה הסוללה? זרים יביאו לכם סמארטפון. אין מקום לכל החפצים? חפשו דייר עם חלל מיותר. צריכים מדפסת תלת ממד? מישהו בטח משכיר אחת. כלכלת השיתוף המקוונת, שהצמיחה חברות ענק כמו Airbnb ואובר, פותרת עוד ועוד בעיות - שאת חלקן יצרה בעצמה

21.04.2015, 13:45 | נמרוד צוק
כלכלת השיתוף כבר הפכה להיות אחת ממילות הבאז השחוקות של השנים האחרונות. סטארט-אפים כמו Airbnb ואובר הפכו לאימפריות ששוות מיליארדי דולרים, ועשרות חברות ניסו לרכוב על ההצלחה ולהציע שלל שירותים - מנדל"ן וכלי רכב, דרך הלוואות בין אנשים פרטיים ועד ביצוע עבודות ספציפיות מהבית.

קראו עוד בכלכליסט

בחודשים האחרונים נראה כי התעשייה מגיעה לשלב בשל יותר, הכולל שירותים ממוקדים יותר בבעיות ספציפיות וממשיות, שחלקן אף נוצרו בעקבות עליית כלכלת השיתוף עצמה. בכתבה הבאה תמצאו חמש דוגמאות למיזמים כאלה שהחלו לפעול לאחרונה.

הכל להשכרה בעידן כלכלת השיתוף, איור: ערן מנדל הכל להשכרה בעידן כלכלת השיתוף | איור: ערן מנדל הכל להשכרה בעידן כלכלת השיתוף, איור: ערן מנדל

1. SpareChair

לעבוד מהבית של מישהו אחר

שורה של חברות מנסות ליישם את המודל של Airbnb, שמאפשרת השכרת דירות פרטיות לתיירים, וליישם אותו גם בעולם העבודה. אחת החדשות והמעניינות בהן היא SpareChair הניו יורקית, שהקימה היזמית והעיתונאית שרונה קאטס. השירות מאפשר לאנשים שעובדים מהבית ומעוניינים בקצת חברה אנושית, או פשוט בהכנסה נוספת, לשתף את פינת העבודה שלהם עם אחרים. באתר, שפועל כרגע בגרסת בטא סגורה, אפשר למצוא אפשרויות שנעות משולחן בחללי עבודה גדולים ומעוצבים ועד לשולחן המטבח של קאטס עצמה. השירות פועל בשלב זה בעיקר בניו יורק ובשיקגו, והמחירים נעים לרוב בין 5 ל-30 דולר ליום.

למה ללכת למשרד?, צילום: שאטרסטוק למה ללכת למשרד? | צילום: שאטרסטוק למה ללכת למשרד?, צילום: שאטרסטוק

שירותים דומים להשכרת חללי עבודה הם Copass, הפועל ברחבי העולם; LiquidSpace, המציע השכרה גם בתעריף שעתי; ו-PivotDesk, שמתמקד בשכירות גבוהה ומציע מנוע חיפוש משוכלל במיוחד, המאפשר לבחור מקומות על פי פרמטרים כמו "חניה זמינה" או "ידידותי לכלבים".

2. Hotel my Phone

ליצור סמארטפון וירטואלי

כלכלת השיתוף מאפשרת לחלוק עם אחרים לא רק חדרי שינה ועבודה, אלא גם משאבים פחות צפויים, למשל הסמארטפון שלכם. אפליקציה בשם Hotel my Phone שפיתחו צמד היזמים דנזיל דסה וז'נבייב אזולין מציעה פתרון למקרים שבהם שכחתם את הטלפון בבית, שנגמרה לכם הסוללה או שאתם מעדיפים לא להחזיק במכשיר סלולרי קבוע.

הסוללה נגמרה? עבוד מטלפון של מישהו אחר הסוללה נגמרה? עבוד מטלפון של מישהו אחר הסוללה נגמרה? עבוד מטלפון של מישהו אחר

מדובר בשירות מבוסס ענן שאליו אפשר להתחבר מכל מכשיר שעליו מותקנת האפליקציה, המציג למשתמש את רשימת אנשי הקשר שלו, ההודעות והשיחות האחרונות, ומאפשר לו לבצע שיחות ממספר הטלפון המקורי שלו. השירות הבסיסי ניתן בחינם כאשר מתחברים אליו ממכשירים במעגל החברים הקרוב של המשתמש, בתוספת תעריפים שנעים בין שלושה סנט לדולר לדקה לשימושים כמו גישה ממכשיר זר, או משלוח SMS כאשר המכשיר הפרטי כבוי.

3. Roost

למצוא מקום לכל החפצים

אחת הבעיות שמטרידות תושבי ערים גדולות וצפופות, שבהן הדירות קטנות ויקרות, היא שפשוט אין מקום לשים את כל החפצים האישיים. לכולנו יש חפצים שאנחנו רוצים לשמור אבל לא משתמשים בהם ביומיום וחוששים לאבד, במעבר דירה למשל. מחסנים להשכרה נוטים להיות יקרים ולרוב ממוקמים מחוץ למרכזי הערים, וכאן נכנס לתמונה סטארט-אפ בשם Roost.

אין לך מקום בבית? מצא מישהו שיש לו , צילום: מאיה שנברגר וציפי יעבץ חן אין לך מקום בבית? מצא מישהו שיש לו | צילום: מאיה שנברגר וציפי יעבץ חן אין לך מקום בבית? מצא מישהו שיש לו , צילום: מאיה שנברגר וציפי יעבץ חן

השירות, שפועל בחודשים האחרונים בעיקר בסן פרנסיסקו והסביבה, מציע פתרון לבעיה באמצעות חיבור בין בעלי שטח אחסון לא מנוצל לאלו שזקוקים לו. המשתמש בוחר את גודל השטח הדרוש, המיקום וסוג האחסון (בתוך הבית או בחצר), ומקבל רשימה של אפשרויות מתאימות בסביבתו. המחירים נעים בין 50 ל-250 דולר בחודש, כולל עמלה בגובה 15% שממנה האתר מפיק הכנסות.

בדף המשכיר אפשר לראות פרטים עליו ועל מקום האחסון, ומפעילי האתר אף בודקים בעצמם חלק מהמשכירים ונותנים תג "משכיר מאושר" לאלה שנמצאו אמינים. כדי להרגיע את החוששים מספק האתר ביטוח חלקי בהיקף של 10,000 דולר, למקרים כמו פריצות או אסונות טבע. עוד מציע Roost פיצ'ר קצת פחות מקורי בדמות השכרת מקומות חניה.

4. 3DHubs

להדפיס מודלים במחיר נוח

מדפסות תלת ממד הן אחת התופעות הטכנולוגיות הבולטות של השנים האחרונות, ויש לא מעט אנשים שנזקקים להן - מעצבים, ממציאים, סטודנטים לאמנות ולעיצוב, ארכיטקטים ורבים אחרים. עם זאת מדובר עדיין במוצר יקר יחסית, מסובך להפעלה ולא פשוט לקנייה.

אתר 3DHubs אתר 3DHubs אתר 3DHubs

כדי לפתור את הבעיה הזאת הוקמה 3DHubs, שמחברת בין בעלי מדפסות שרוצים להשכיר אותן למשתמשים לבין אנשים שצריכים להדפיס מודל כלשהו באופן חד פעמי או מזדמן. המדפיס בוחר את הספק המתאים לפי המיקום, סוג המדפסת והמחיר שהוא דורש, ובתוך כמה שעות יכול לאסוף את הפריט המוכן. מחזיקי המדפסות, מצדם, מצמצמים כך את עלויות אחזקת המוצר ויכולים אפילו ליצור עסק זעיר ורווחי.

המודל העסקי של 3DHubs, שפועלת מניו יורק ומאמסטרדם, מתבססת על עמלה של 15% מכל עסקה. במאגר שלה רשומות כיום יותר מ-15 מאלף מדפסות, מתוכן 46 בישראל, וקצב הגידול הממוצע עומד על 10% בחודש.

5. Can I Stay with You While I Rent My Place on Airbnb

לישון טוב כשהדירה מושכרת

האתר הבא נשמע אולי כמו בדיחה, גם בזכות שמו הארוך והמגוחך. ואולם, מדובר במיזם אמיתי לגמרי שאולי מבשר על שירותים נלווים חדשים עבור משתמשי כלכלת השיתוף. האתר עוזר לאנשים שמשכירים את בתיהם לתיירים דרך אתרים כמו Airbnb למצוא מקום אחר להתאכסן בו בזמן שהאורחים משתמשים בנכס. "השירות שלנו הוא Airbnb ל-Airbnb", נכתב במניפסט האתר. "קצת מביך לשאול אנשים אם אפשר לישון אצלם, וכדי לפתור זאת אנו מספקים קהילה שתשמח לעזור".

השירות ניתן בחינם, וכללי האתר קובעים שהמארחים לא ידרשו תשלום עבור האירוח. עם זאת, האורחים מוזמנים לתגמל אותם במתנות כמו שישיית פחיות בירה, הבטחת לינה בחינם במועד מאוחר יותר, או פשוט נתח מההכנסה שהם מפיקים מהשכרת דירתם.

תגיות