אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד האושר הגלובלי: שוויץ ראשונה, ישראל לפני ארה"ב וגרמניה צילום: shutterstock

מדד האושר הגלובלי: שוויץ ראשונה, ישראל לפני ארה"ב וגרמניה

איסלנד כבשה את המקום השני ואחריה דנמרק, נורבגיה וקנדה; ישראל במקום ה-11, ארה"ב וגרמניה רק במקומות ה-15 וה-26, בהתאמה. הרשות הפלסטינית במקום ה-108

24.04.2015, 10:24 | שירות כלכליסט

שוויץ היא המדינה המאושרת בעולם. כך עולה ממדד הרווחה הגלובלי שבדק את רמת החיים ב-158 מדינות בעולם בשנים 2014-2012. מהמחקר שהתפרסם אתמול (ה') עולה כי איסלנד כבשה את המקום השני ואחריה דנמרק, נורבגיה וקנדה שסוגרת את החמישייה הראשונה.

הסקר טומן בחובו מעט מאד הפתעות - במקומות הראשונים נמצאות מדינות עשירות, ואילו המדינות בתחתית הדירוג - טוגו, בורונדי, סוריה, בנין ורואנדה - סובלות מאי שקט חברתי ועוני קיצוני.

טוגו. סוגרת את הרשימה, צילום: cc by PhReym טוגו. סוגרת את הרשימה | צילום: cc by PhReym טוגו. סוגרת את הרשימה, צילום: cc by PhReym

במקום השישי נמצאת נציגה נוספת של סקנדינביה, פינלנד, ואחריה הולנד, שבדיה שסוגרת עוד נציגות סקנדינבית בעשירייה הראשונה, ניו זילנד ואוסטרליה במקום העשירי.

  

במקום ה-11 ממוקמת ישראל, שמקדימה את ארה"ב, שדורגה במקום ה-15, בלגיה (19), בריטניה (21), גרמניה (26), צרפת (29), ספרד (36) ואיטליה (50) ורוסיה שנמצאת רק במקום ה-64. את דירוגה הנמוך יחסית של ארה"ב מסבירים החוקרים ברמות אמון נמוכות יותר בממשלה.

 

שוויץ. במקום הראשון, צילום: שאטרסטוק שוויץ. במקום הראשון | צילום: שאטרסטוק שוויץ. במקום הראשון, צילום: שאטרסטוק

 

בקרב מדינות המזרח התיכון, מלבד ישראל ניתן למצוא במקומות גבוהים את איחוד האמירויות וקטאר, שתי נסיכויות עשירות, שמדורגות במקום ה-20 וה-28 בהתאמה. סעודיה נמצאת במקום ה-35 וירדן במקום ה-82.הרשות הפלסטינית דורגה 108, ואיראן הגיעה למקום ה-110.

 

רוב מדינות אפריקה מדורגת בחלק האחרון של הדירוג - כאשר טוגו סוגרת את הרשימה. בקרב מדינות אמריקה הלטינית ניתן למצוא את ברזיל במקום ה-16 וארגנטינה במקום ה-30. 

הסקר, שנערך על ידי קבוצה של מומחים אקדמאיים בינלאומיים, בהם הכלכלנים ג'פרי זאקס מארה"ב המשמש יועץ למזכ"ל האו"ם וריצ'רד לייר ראש תוכנית הרווחה בבית הספר לכלכלה של לונדון, מדרג את המדינות על פי קבוצת קריטריונים כגון תוצר לנפש ותוחלת חיים בריאה.

הדירוג נקבע לפי שיטת ניקוד שנעה בין 1 ל-10. את הציון הכי גבוה כאמור קיבלה שוויץ עם 7.59 נקודות כשהיא מקדימה את אוסטרליה בשלוש מאיות. ישראל קיבלה את אותו מספר נקודות, 7.28, כמו אוסטרליה במקום ה-10, אך ירדה מקום אחד בשל העובדה, שהאזרחים ענו כי שמחתם באה בשל פרמטרים אחרים שלא נבדקו לעומת אלה שכן.

רייקיאוויק, איסלנד. במקום השני, צילום: שאטרסטוק רייקיאוויק, איסלנד. במקום השני | צילום: שאטרסטוק רייקיאוויק, איסלנד. במקום השני, צילום: שאטרסטוק

הסקר גם מנתח את השינוי באושרן של המדינות השתתפות מ-2005-2007 ועד 2012-2014; על אף שהנתונים משקפים את השפעות המיתון הגלובלי הרי שהן לא אחידות – יוון למשל נפלה בדירוג על רקע המתחים החברתיים שנבעו מהמיתון החריף, וכך גם איטליה וספרד. לעומת זאת, אירלנד ואיסלנד פחות הושפעו מהמשברים הכלכליים שחוו.

נקודה נוספת שנמצאה בסקר היא שדירוג האושר של נשים גבוה במעט מזה של גברים.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
מס' 11 מה אתה מקשקש ?
אני יכול להעיד רק על קנדה בה גרתי במסגרת שליחות. החיים נמשכים בכיף גם בחודשי החורף. בקנדה זוג מהמעמד הבינוני גר בדרך כלל בבית בודד, מרווח, ומחומם היטב עם שתי מכוניות גדולות שעולות, כמו גם הדלק, חצי מהמחיר בארץ. לא שמעתי ולא מכיר תופועות של התאבדות המונית וכמדומני במחקר שקראתי לפני מספר שיעור המתאבדים היה אף נמוך מבישראל. ועוד לא הזכרתי את ההבדל בין העמים שממלאים את שתי המדינות ... איחס עלינו. מספיק לראות את התמונות של ההרס והזבל שהשאירו אחריהם המוני המטיילים בחופשת פסח.
דן  |  24.04.15
11.
אושר ואיכות חיים לאו דווקא הולכים יד ביד, לכן צריך להגדיר את המושג "אושר" מחדש
אין ספק שאיכות החיים הגבוה ביותר היא במדינות המערב, ולכן שוויץ וכל הסקנדינביות, אוסטרליה, ארה"ב, קנדה ומדינות מערב אירופה בכללן תמיד יהיו באיזה שהוא מקום בראש הרשימה. אבל ז הלא מדד לאושר של כל אינדיווידואל בה. שהרי בחמישיה הפותחת פה במחקר זה כל המדינות הן קפואות בחורף. לחיות כל שנה חצי מהשנה בטמפ. הרבה מתחת לאפס (הרבה הרבה מתחת לאפס) ועם שלגים, לא עושה אנשים מאושרים, אלא בודדים ומנוכרים. עובדה לכך היא שיעור ההתאבדויות הגבוה במדינות אלו. לעומת זאת מי שחי במדינה חמה בדרום אמריקה או באי טרופי, יכול להיות הרבה יותר מאושר מכל שוויצרי או נורווגי, שבדי ובטח שבטח קנדי. גם באפריקה יש מדינות מוכות עוני ומחלות, ויש כאלו במצב הרבה יותר טוב, ולכן שם יהיו כאלו הרבה יותר מאושרים. אנשים בקובה יושבים ושרים כל היום תוך כדי עבודה כי הם ביחד והשבטיות והשייכות, ההכלה הסביבתית והחברתית יחד עם מזג אוויר חם ונעים עושים אותם הרבה יותר מאושרים מאשר כל שבדי ספון בביתו תחת מעטה שלגים וחושך של החורף הארקטי.
לפני שמפרסמים תוצאות מחקרים  |  24.04.15
לכל התגובות